Katter

Utöver en viss stadsvakt och hans story om pilen i knät, så är väl kattfolket från Elsweyr det mest kända memet bland Elder Scrolls-fans. De pälsiga handelsidkarna från södra Tamriel är älskade av så gott som alla fantasynördar som lagt sina labbar på spelet, och detta i kombination med att precis hela Internet älskar katter är som bäddat för succeé. Och som en av Tamriels äldre raser är det på tiden att deras kultur får utforskas.

khajiit

 

Intrigerna

Loremässigt är Elsweyr packat med intrig redan från början. De två provinserna Anequina och Pelletine har sina kulturella skillnader där landet styrs av en neutral mystisk spirituell ledare vid namn The Mane. Sedan är Elsweyr också en “klientstat” till The Aldmeri Dominion, högalvernas expansiva kejsardöme. Utöver detta finns förstås en rik historia av religiösa tvister, förbannelser och annat redan inskrivet i loren. Eftersom så mycket redan är skrivet bara skriker Elsweyr efter ett spel där alla fans kan nysta upp den bollen av fantasygodis.

aldmeri-dominion

 

Geografin

Det finns nog inget land i hela Tamriel som så desperat behöver visas upp i en ny, fräsch och högupplöst spelmotor som Elsweyr. Landets norra provins består av olika ökenformer som skulle göra sig otroligt läckert i ett spel. Det enda som skulle trumfa detta är den södra provinsen, vars ekvatoriella jungelmiljöer skulle explodera ur skärmen om Bethesda nu skulle vilja ta nästa steg inom grafisk exellens. Inget annat land i Tamriel skulle passa bättre för ändamålet att pusha hur snygga spel kan bli, vilket också historiskt sett vart ett av spelseriens bomärken.

tamriel_map

 

Elder Scrolls utveckling

Det var senast i Morrowind vi fick se lite mer fantasirika miljöer. Både Oblivion och Skyrim har haft de mer traditionella fantasymiljöerna som vi nordbor har växt upp med. Morrowind var och är fortfarande det mest sinnrika spelet i serien i hur främmande och märkligt allt kändes. Siltstriderns valsång, svampskogarna och Dunmer-imperiets obegripliga intriger och distinkta arkitektur gjorde spelet till något helt annat. Att då styra spelserien till Elsweyrs öknar och jungler, kattfolkets skooma-stinna ritualer, aristokratin som styr Moonsugar-plantagen och de skräckinjagande träskboende varlejonen i södern… Kan det bli annat än succeé? 

khajiit2

Katter är ett folk, och de bor i ett främmande land.