Även om jag är ganska förtjust i att titta på och till viss del även utöva sport är jag av åsikten att ett sportspel är som allra bäst när det till och med tilltalar de som inte är sportintresserade. Det är inte många spel som lyckas med detta men de finns. Ett av de kanske bästa exemplen är i min mening Midways mästerliga klassiker NBA Jam, ett spel som gick genom alla barriärer och in i gemene persons hjärta. Efter ett par försök så stagnerade serien och varken Midway eller dess efterföljare kom upp i samma höga nivå med de efterföljande spelen.

I min recension av NBA 2K19 påtalade jag det faktum att oavsett vilket spelläge man spelade var ändå realismen densamma. Det fanns inget lössläppt och arkadliknande spelläge utan upplevelsen man fick på asfaltsplanen med två spelare på varje lag var den samma man fick på Staples Centers gnisslande trägolv. Då finns istället NBA Playgrounds 2 som just det där lössläppta spelet. Borta är all realism, all rim och reson och allt som gjorde NBA 2K19 till den simulator det faktiskt är. Istället snackar vi brinnande spelare, dunkar som hämtade ur en akrobatikvideo och fart och fläkt som man sällan skådat maken till.

NBA Playgrounds 2 börjar med att jag får öppna de numer så välbekanta paketen med kort som blivit så vanligt i sportspelen sista åren. En handfull paket avslöjar såväl olika sorters kläder som spelets egna valuta och en drös med olika spelare från NBA-lag, såväl nutida som pensionerade bolltrollare. Med sprittande fingrar väljer jag ett lag och vips får jag bege mig in i en match med sprakande bollstollerier som tämligen snabbt infinner sig.

I mina första matcher tänker jag verkligen att DET HÄR är det NBA Jam vi borde ha idag och att allt är frid och fröjd. Och det är det, en stund. Jag hänförs av tokigheterna på basketplanen och jag älskar det faktum att det är så lättspelat och enkelt att komma in i. Kontrollen är tämligen enkel och även en komplett nybörjare kan finna sin plats här. Konceptet är föredömligt enkelt där ju bättre man spelar desto mer positiva egenskaper får ens spelare och när man är riktigt het kan man faktiskt hetta till på riktigt och ens spelare kläs i en smärre eldsvåda som resulterar i att allt man tar för sig drivs till sin yttersta spets. Precis som i NBA 2K19 fungerar skott på det viset att när du trycker in skottknappen så dyker det upp en mätare som visar var du ska släppa knappen för att få till ett optimalt skott. Ju bättre och sämre spelaren är på det aktuella skottet så är sannolikheten olika för hur spelaren kommer lyckas.

Jag ska väl kanske erkänna att jag tyckte att spelarna var lite väl dåliga på att sätta skott och dunkar och det fumlades lite väl mycket med bollen. Olika spelare har olika statistik för olika aspekter av spelet och efter varje match tjänar man in erfarenhet som spelarna kan tillgodoräkna sig och därmed kan de gå upp i nivå. Men jag känner inte riktigt att det händer så mycket som jag skulle önska och denna delen av spelet känns snarare som en eftertanke än som en central del. Vill du öka på din spelares färdigheter mer kan du slutföra några av de utmaningar som finns att tillgå och klarar du av alla så får du ännu lite mer förhöjda färdigheter.

NBA Playgrounds 2 är visserligen det närmsta vi har kommit ett nytt NBA Jam på sisådär 20 år, det är underhållande, relativt lättspelat och hejdundrande publikfriande. Jag tycker dock att det här är ett spel som passar allra bäst när man spelar mot kompisar i samma soffa. Man kan visserligen spela både en hel NBA-säsong och även online men det är ändå när man kan skrikhåna varandra i en soffa som luktar gammal fuktig röv och grillchips som den här typen av spel passar bäst. Jag tycker väl att det är lite snålt att man mer eller mindre behöver spela själen ur kroppen för att kunna låsa upp ordentligt med spelare eller slänga in lite pengar för att åstadkomma samma sak. Det är inte lika illa som i NBA 2K19 men det är heller inte optimalt kan jag känna. Det saknas dessutom något spelläge som lockar till att spela vidare. Man kan också argumentera att det är i små doser då och då som NBA Playgrounds 2 passar bäst. Oavsett är detta ett bra arkadbaserat basketspel som vi har saknat så länge. Det är inget som kommer att ge enorm livslängd för den ensamme spelaren men för den som vill spela lite lättsmält partybasket är detta det bästa alternativet som finns idag.