För 25 år sedan, 13 september 1985, släpptes Super Mario Bros. till världen. Ett spel som kom att förändra allt vad spel innebär. En stor bragd förstås. Vi kan räkna med hyllningstexter till spelet i hela spelvärlden.

Något som kanske inte riktigt får samma uppmärksamhet är att världens mesta bad guy också gjorde sin debut i spelet. På bana 1-4 fick vi för första gången stifta bekantskap med den drakliknande sköldpaddan(?). En boss som fick namnge fenomenet bossar i mina tidiga speldagar. Killen med batongen i slutet på första våningen av NES-spelet Kung Fu hette första draken för mig i flera år.

Därför vill jag idag stämma upp i kör och sjunga ut ett rungande grattis till Bowser Koopa för 25 härliga år i svampriket. Må de kommande 25 bli ännu bättre!

Humorgruppen Parkförvaltningen (Parkförvaltningen.se) har gjort en fantastisk sketch om hur Bowsers slott kom till. Se och njut.


Arkitekten
Uploaded by Parkforvaltningen. – Click for more funny videos.