Krönika

Ludde försvarar Mafia 2

Senare idag kommer recensionen av Mafia 2 upp här på Svampriket. Jag har nu själv tillbringat några timmar tillsammans med detta spel. Men mina intryck av själva spelet är inget jag tänker delge er här.

Nej, istället skulle jag vilja säga några väl valda ord:

SKÄRP TILL ER NU! 😉

En vagina?Vilka är det då jag väljer att skrika ut min frustration åt? Jo, alla dem som dömer ut Mafia 2, på grund utav att det i spelet finns…håll i er TUTTAR! Ja, man ser nakna kvinnobröst! Men det är väl inte första gången det händer i ett spel? I början av detta år spelade jag ett spel, där kvinnobröst fanns överallt, man kunde t.o.m skymta uppfläckta vaginor och eregerade pensiar. Blev inte värst mycket rabalder om det då, eller har jag missat nåt?

Ni som läser Svampriket regelbundet, vet att om det är nåt jag ogillar i spelbranchen, så är det hur kvinnor ibland kan behandlas och framställas. Jag anser att vi alla är spelare, oavsett kön, precis som att jag anser att alla spel, är just spel, oavsett om man ser bröst eller inte i dom!

Jag stör mig på att man hänger upp sig på det här med brösten och samlandet av Playboy tidningar. Har läst inlägg både hos Familjenspel och Aftonstjaerna, där de bespottar Mafia 2 och utvecklarna av det, på grund av detta. Låt gå för att utvecklarna får en känga, men inte spelet! Om jag har förstått det hela rätt så har den sistnämda bloggaren till råga på allt enbart spelat demon. Det är precis likvärdigt som att döma ut Dead Space som ett skitspel, eftersom demon till det, kan vara det sämsta demot någonsin. Känns inte rättvist!

Under förmiddagen har det pågått en diskussion borta på Gamereactor, på ett av chefredaktören Petters blogginlägg, som inte handlar om brösten i Mafia 2, utan om spelets försäljningssiffror, men självklart har tuttarna kommit på tal även där.

Jag vill inte påstå att jag håller med Petter, på alla punkter, Vissa av hans kommentarer känns rent ut sagt puckade (kände mig träffad när han skriver om “fröken i skolan”, då jag själv är lärare), men i en sak har han rätt, anser jag.

Pin-uporna hjälper till att sätta stämningen till spelet. Det tillhör tidsandan och den kvinnosyn som fanns då (ja, jag vet att Playboy inte fanns den tiden då spelet börjar), men det handlar inte om exakta år, utan en tidsanda som skall förmedlas, och det hjälper tidningarna till med att göra.

Men vaddå, skulle inte tidsandan kunna förmedlas utan dem? Jo, såklart! Men nu finns dom där. Get over it, och spela vidare utan att samla på dom och bli tvingad att se tuttar.

Bara för att det finns bröst med i spelet, innebär väl inte att det blir ett “dåligt” spel, eller?

Ta mig som exempel. Jag har på min kropp två pinupor tatuerade, som med lätthet skulle platsa i Mafia 2, som visar både stjärt och bröst. Gör det mig till en “dålig” människa?

Sjävklart förstår jag att folk blir upprörda över hela tutthysterin men, än en gång, döm inte ut spelet! Det är 2K som har gjort bort sig. Jag menar inte att de har gjort bort sig på grund av att de har valt att ha med Playboy i spelet.

Nej, utan att de har valt att byggt hela hypen kring spelet innan släpp, på brösten. Fattar inte riktigt vad det tänkte med där. Hade inte de valt att gå ut stenhårt med att “VI HAR BRÖST I VÅRAT NYA SPEL“, tror jag inte att hela den här debatten hade blivit lika stor.

Jag tycker bara att det är synd att många kanske väljer att vända Mafia 2 ryggen på grund av tuttarna. Spelet är värt ett bättre öde. Det är inget mästerverk, men är ändå värt att uppmärksammas för vad det är: ett underhållande actionäventyr, med en fängslande berättelse och intressanta karaktärer!

Inga kommentarer

 1. Aftonstjaerna skriver:

  Om du hade läst mitt inlägg så hade du läst att jag inte bespottar spelet utan enbart utvecklarnas kvinnosyn. Detta är baserat på den intervjun jag länkar till i inlägget. Inget av mitt inlägg är baserat på spelet i sig vilket är synd att du får det att se ut om man bara läser det här inlägget.

  Så jag känner att jag fått en oförtjänad känga här av dig eller så är mitt inlägg tydligen så otydligt att bara jag förstår? I så fall ber jag om ursäkt.

 2. Familjenspel skriver:

  Jag skriver inte att spelet är ett sämre spel pga tuttarna, för det är det inte. Jag är stor nog att kunna se spelet för vad det är med eller utan tuttar 🙂 Det jag vänder mig mot är att man använder det som en marknadsföringsgrej och att alla bara verkar acceptera det.

  Det finns inte ens tidsmässiga belägg för att ha med Playboy tidningarna i spelet, dom är bara där för att unga killar (och tydligen äldre också) 😉 skall få se lite tuttar. Det finns ju noll relevans för spelet och stämningen i spelet.

  Jag kommer inte såga spelet pga bröst, jag kommer såga spelet pga att det är rätt mediokert och har en massa grafiska buggar för att nämna det som är dåligt. Däremot kommer jag tvärtemot Gamereactor att belysa det hela i en recension inte bara låtssas som det regnar.

  Så läs om och läs rätt! Men jag gillar dig ändå 🙂

 3. tommy håkansson skriver:

  “Det finns ju noll relevans för spelet och stämningen i spelet.”

  Det är ju helt subjektivt dömt dock.

  “Så läs om och läs rätt!”

  Nej, jag sa aldrig vad du påstod att jag sagt. Så det är nog inte jag som ska läsa om och läsa rätt. Jag sa precis vad du skrev där, att det är fånigt att ha det i marknadsföringen. Jag sa inte ett ord om att du tycker spelet är sämre pga tuttarna.

 4. Ludde Lundblad skriver:

  Jag har läst era inlägg och gillade dom, förstod att reaktionen skulle bli som så här 😉
  Har inte delat ut några kängor, inte på flit iallafall.

  Jättekul att ni fortsätter era utlägg här, så att folk förstår bättre att det inte är spelet ni hoppar på, vilket är syftet med mitt inlägg. Spelaren måste vara stor nog att se bortom brösten och sedan göra en bedömning om det är ett bra spel eller inte!

 5. Familjenspel skriver:

  Förvirrad, vem var det som skrev? Ludde eller Tommy? Men oavsett så ville jag bara trycka på att jag absolut kan se spelet för vad det är med eller utan tuttar. Sen vad jag tycker om spelet kommer ni få veta i sinom tid! 🙂 I en blogg nära er 😉

 6. tommy håkansson skriver:

  Haha, jag tog för givet att det var ett svar på vad jag skrev i ditt inlägg. 😀
  Hade faktiskt inte ens märkt att Ludde skrivit det här nya inlägget. Sitter på jobbet och hinner inte läsa nu. Kanske håller jag med till 100%. :O

 7. Elin skriver:

  Med tanke på att det nakna här finns hos båda lägren så är det just i Mafia 2´s fall inget jag har tänkt på. Det har ju nakna killar också såatteh…
  Däremot känner jag att det är ett grabbspel med stenålders kvinnosyn rakt igenom, inte just för dom nakna kroppsdelarna utan för språket, och totala bristen av coola, starka tjejer. Jag menar ; det är ju bara knullobjekt som gäller nästan.

  Rätt bra spel, ändå, inga hästar att rida liksom och handlingen är ganska involverande och spännande.
  Jag gillar också att det är handling som gäller. Inte massa annat strunt på vägen. Det är en berättelse man vill berätta. Inga tankar på att släppa spelarna lösa och göra vad dom vill. Man vill se hur det slutar för karaktärernas skull.

 8. Ludde Lundblad skriver:

  Well put, Elin 🙂 Men du förstår väl att “grabbigheten” och kvinnosynen är där för att spegla tidsandan?

  @Familjenspel – Ser framemot ditt inlägg om spelet. I det kanske du kan förklara varför du lät din dotter spela en demo på ett spel du finner så sexistiskt? 😉 I’m just sayin <3

 9. Familjenspel skriver:

  Ludde: Hon spelade det inte, hon tittade på 🙂 Dessutom så kan man faktiskt prata med sina barn om vad som är rätt eller fel i spel, så lär hon sig något och kan bilda sig en egen uppfattning.

  Vilket hon gjorde då hon tyckte bilderna var rätt töntiga….

 10. Ludde Lundblad skriver:

  @Familjenspel – Jaha, det är ju skillnad 🙂
  Men jag tror ändå att du ska vara lite orolig för att när hon blir 17, vill hon flytta till Hollywood och bli Playmate 😉

 11. Familjenspel skriver:

  Hennes stora dröm just nu är att göra spel 😛 Så jag gör något rätt iaf 🙂

  Ur ett pedagogisk synvinkel är jag ganska öppen mot henne, tror att barn klarar av att se naket och prata om hur barn blir till osv 🙂 Går naken ut ur duschen gör jag också ve och fasa!

  Så att ha en öppen dialog om sådan är bra, nu är det tyvärr långt ifrån alla barn som har det.

 12. Ludde Lundblad skriver:

  Fast just i Mafia 2 kanske det inte det är det nakna som är värst för ett barn att se, eller det är kanske bara är jag som är gammalmodig?

  Kul att hon vill bli spelutvecklare, samma med 9-åringen här hemma. Han säger att han ska göra Super Mario Galaxy 3, när han blir stor 🙂

 13. Familjenspel skriver:

  Aha du trodde hon fick se allt blod och avrättningar? Nehe du där hålls det för ögonen från både mig och min sambo! Någon måtta får det vara.

 14. Elin skriver:

  Fast Ludde, det är ju bara grabbiga ursäkter för att få visa naket. Det fanns starka kvinnor under den här tidsandan också. Till exempelt kvinnorna som störtade och vittnade emot maffian XP

 15. Ludde Lundblad skriver:

  @Elin – Visst är det så, men nu handlar ju spelet om maffian och inte de som störtade den 😛

 16. […] This post was mentioned on Twitter by Ludde Lundblad, Ludde Lundblad. Ludde Lundblad said: Så där! Då ger sig jag in in Mafia 2 debatten http://tinyurl.com/2uhqkf8 […]

 17. […] Sen har ju det här med porrtidningarna i spelet skapat en del debatt, bland annat hos Gamereactor, hos Familjenspel, Aftonstjaerna och Svampriket. […]

 18. Krampajj skriver:

  Ja, så förbannat rätt att du är dålig och puckad om du TATUERAR din arma kropp med pinuppor!, Seriöst, hur faan tänkte du där?
  Och det gör dessutom att du klart och tydligt diskvalificerar dig i diskussionen! ;=)

 19. GAMER-KVÄLL skriver:

  Jag håller med dig Ludde och ditt inlägg. Men däremot är det skit-töntigt att de marknadsför spelet med riktiga Playboy-modeller, men det är absolut inget vi ska beskylla utvecklarna för. Det är med största sannolikhet 2K eller någon person som har hand om marknadsföringen som har gjort det valet. Om det är någon vi ska spotta på så är det den personen 🙂

 20. Kindo skriver:

  Det är bedrövligt att spelet får sig så betydande kängor, bara för att det visar bara bröst. Så vitt jag kan se så är det gjort för att hjälpa spelets miljö, och bygga på den atmosfär spelets värld försöker skildra; se till vilken gammal Maffiarulle som helst, och du kommer att mötas av tuttar och en elakt macho behandling av kvinnor överlag. Det förvånar mig inte det minsta om detta var verkligheten om ens leverna cirkulerar runt organiserad brottslighet. Även om detta – förhoppningsvis – är huvudanledningen till bröstens närvaro i spelet, så kan jag ändå tycka att det är lortigt gjort av utgivarna/utvecklarna att dra så mycket uppmärksamhet till det, förmodligen bara för att skapa rubriker. Jag hade respekterat deras designval mer, om de hade hållit tyst om det och inte försökte sensationaliserat det. Den artistiska intergritet lyser starkare då.

 21. Familjenspel skriver:

  Läs vad jag tyckte om Mafia II istället för att tro på Luddes ord om vad jag sagt 🙂

  http://familjenspel.se/2010/09/04/recension-mafia-ii/

 22. Aloysius skriver:

  Med tanke på att Playboy var en del av marknadsföringen i övrigt känns det väl rätt troligt att tidningssamlandet var planerat att vara något annat från början. Termosar, döda duvor eller eller nåt annat fånigt.

 23. […] Until We Die Ni som vill ta del av det som skrevs om Mafia 2 kan läsa inlägg hos bland annat: Svampriket, EmmyZ, Aftonstjaerna, Familjenspel och Megastorm. Det här inlägget är en del av den gemensamma […]

Skriv en kommentar