Krönika

Bärbara spel diskrimineras

Nästa månad kommer nomineringarna till GOTY (Game of the Year) droppa in från höger och vänster. Redan nu kan jag förutspå något; ingen tidning eller sajt kommer utse ett bärbart spel till GOTY. Jag blir förvånad om till exempel Gametrailers eller IGN ens nominerar ett bärbart spel utanför kategorin för bärbara spel.

Det har inget att göra med att det varit ett svagt år för DS och PSP. Det finns nämligen en oskriven regel i spelvärlden som säger att bärbara spel aldrig kan bli GOTY. De kan aldrig ens nomineras till GOTY, oavsett hur mycket kritiker och konsumenter älskade dem. Bärbara spel bryter väldigt sällan ut ur kategorin speciellt avsedd för just dem.

Ett bra exempel på hur man försumar bärbara spel är till exempel förra årets GTA: Chinatown Wars. Alla hyllade spelet med en hel drös av nior och tior i betyg. Snittet på Metacritic blev till slut 93% efter alla lovord. Men om vi går tillbaka till tidningarnas och sajternas GOTY-nomineringar för 2009, hur många hade ens med spelet som en kandidat? Ingen, vad jag såg. Samtidigt hade man med stationära spel som man tidigare under året inte hyllat lika starkt, bara för att de var till de ”riktiga” konsolerna.

Svenska tidningen LEVEL gick till och med så långt som att ge Chinatown Wars 10/10 i betyg, för att sedan inte ens ha med spelet i sin totala GOTY-lista som innefattade tjugofem andra titlar. Man kan ju anta att det var ett misstag som skedde eftersom de stressade ut listan för att hinna publicera den i december-numret. Men fråga dig själv om det någonsin hade hänt med ett stationärt spel som man givit samma betyg.

Det är dags att bärbara spel får den cred de förtjänar. Nu återstår bara att se om man tänker behandla indiespel på samma sätt, eller om LIMBO får de nomineringar och den uppmärksamhet det förtjänar på årets GOTY-listor. Eller om det får hålla sig till indie- och DLC-kategorin, och inte leka med de stora killarna.

Inga kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Ludde Lundblad, Tommy Håkansson . Tommy Håkansson said: Nytt inlägg: Varför får bärbara spel aldrig bli GOTY? https://www.svampriket.se/08/barbara-spel-diskrimineras/ […]

 2. Peter skriver:

  Håller med dig. Det är väldigt sällan bärbara spel tas på lika stort allvar som de stationära. Likaså med Xbox live arcadespel och sånt.

  Föhoppningsvis är det någonting som håller på att ändras.

 3. Elin skriver:

  Kingdom Hearts Birth By Sleep ( eller hur Johanna? ) kandiderar lätt !

 4. Kindo skriver:

  Jag spelar väldigt sällan bärbart, men anser det ändå skandalöst hur dessa titlar förbises när GOTY-tiden på året knackar på dörren. Det är inte sällan man ser hur vissa bärbara spel prisas till skyarna, men det är inte ofta de kommer på tal när året som gott ska sammanfattas. Ett annat format som fått mycket kärlek under året, är Iphone. Frågan är om även de små mästerverk som släppts där kommer att få sitta i ett hörn och se på när de stora stationära får all uppmärksamhet.

 5. Onlyindreams skriver:

  Birth By Sleep är en stark titel i år. Väldigt sällan man får 3 så kompletta historier i samma spel. Command Board har kommit upp starkt till ett av de roligaste minispelen (men långt efter kortspelet i FF8, snacka om tid man la på det).

 6. Benny Holmström skriver:

  GT5 kommer sannolikt inte att vinna GOTY heller, för att det är ett bilspel. Aldrig sett ett bilspel ta den översta platsen i någon GOTY-lista.

 7. Tommy Håkansson skriver:

  Benny:
  Så sant. Så sant. Detsamma gäller fightingspel. Det är nästan bara shooters och tredjepersonsaction som kan vinna. Mycket synd.

 8. Kindo skriver:

  Jag skulle säga att sport- och simulatorspel över huvud taget aldrig blir särskilt omtalade på GOTY-listor, vilket då innefattar racing. Actionrelaterat, indie, eller plattform/äventyr är ofta överrepresenterade, å andra sidan.

 9. Avgrundsvrål skriver:

  Det här har jag faktiskt aldrig någonsin ens ägnat en tanke åt. Men det stämmer ju. Faktiskt. o_O

 10. Tuve skriver:

  Inte tänkt på detta heller faktiskt.
  But it is funny cause it´s true.

Skriv en kommentar