Nästa månad kommer nomineringarna till GOTY (Game of the Year) droppa in från höger och vänster. Redan nu kan jag förutspå något; ingen tidning eller sajt kommer utse ett bärbart spel till GOTY. Jag blir förvånad om till exempel Gametrailers eller IGN ens nominerar ett bärbart spel utanför kategorin för bärbara spel.

Det har inget att göra med att det varit ett svagt år för DS och PSP. Det finns nämligen en oskriven regel i spelvärlden som säger att bärbara spel aldrig kan bli GOTY. De kan aldrig ens nomineras till GOTY, oavsett hur mycket kritiker och konsumenter älskade dem. Bärbara spel bryter väldigt sällan ut ur kategorin speciellt avsedd för just dem.

Ett bra exempel på hur man försumar bärbara spel är till exempel förra årets GTA: Chinatown Wars. Alla hyllade spelet med en hel drös av nior och tior i betyg. Snittet på Metacritic blev till slut 93% efter alla lovord. Men om vi går tillbaka till tidningarnas och sajternas GOTY-nomineringar för 2009, hur många hade ens med spelet som en kandidat? Ingen, vad jag såg. Samtidigt hade man med stationära spel som man tidigare under året inte hyllat lika starkt, bara för att de var till de ”riktiga” konsolerna.

Svenska tidningen LEVEL gick till och med så långt som att ge Chinatown Wars 10/10 i betyg, för att sedan inte ens ha med spelet i sin totala GOTY-lista som innefattade tjugofem andra titlar. Man kan ju anta att det var ett misstag som skedde eftersom de stressade ut listan för att hinna publicera den i december-numret. Men fråga dig själv om det någonsin hade hänt med ett stationärt spel som man givit samma betyg.

Det är dags att bärbara spel får den cred de förtjänar. Nu återstår bara att se om man tänker behandla indiespel på samma sätt, eller om LIMBO får de nomineringar och den uppmärksamhet det förtjänar på årets GOTY-listor. Eller om det får hålla sig till indie- och DLC-kategorin, och inte leka med de stora killarna.