Krönika

GAMEX 2010

Då har Sveriges första spelmässa slagit igen portarna. Men jag vill gärna se att de kommer att öppnas igen, om ett år.

Igår var det lördag, och jag befann mig i Stockholm. Närmare bestämt i Kista. Ska det vara ännu närmare bestämt, befann jag mig på Kista Mässan. I dessa lokaler pågick det en spelmässa.  Jag blev verkligen positivt överraskad. Om denna mässa kommer vara lågvattenmärket, kan det bli hur bra som helst i framtiden. I mina ögon har GAMEX potential att bli något riktigt, riktigt bra.

Vad var det då, som gjorde mässan så lyckad. Först och främst stämningen. Det var kul att befinna sig i dessa lokaler. Trevligt folk vart man än vände sig och sen fanns det en himla massa spel också, vilket var tur, eftersom det var en spelmässa.

Vad var det då för spel som fanns på golvet? I ärlighetens namn var det kanske inte några jättespännande titlar.  Självklart hade jag hoppats på att de skulle finnas ett 3DS att testa, men tyvärr inte. Hörde dock att Nintendo/Bergsala hade slagits med näbbar och klor för att få hit det, men tyskar och japaner är tydligen inte världens mest lättövertalade folk. Det som Nintendo istället fick skylta med var Donkey Kong Returns. Det ser och verkar intressant ut, men jag blev inte knockad. Vidare är nog Nintendo väldigt tacksamma för att Tobias Bjarneby och LEVEL var vänliga nog att låna ut ett amerikansk Wii, så att de även kunde visa upp Kirby’s Epic Yarn. Det ser så gulligt och sött ut, så jag tror att jag fick ett par nya hål i mina tänder, bara av att titta på det.

EA hade Dragon Age 2 spelbart. Faktum var att man fick spela hela prologen, men den var tydligen kort och de flesta som jag pratade med verkade lite besvikna. Det märktes tydligt att det är lite arbete kvar, innan det är redo att släppas. Hörde talas om att det fanns dem som råkade ut för buggar, som gjorde karaktären flintskallig.

Föga oväntat var det ett visst fps, som drog mest publik. Jag pratar såklart om Call Of Duty: Black Ops. Vilket kan verka konstigt med tanke på att det släpps om bara några dagar, men av för hatten till Activison. Säga vad man vill men de är bra på att bygga hype. Black Ops var det enda spelet på mässan som man var tvungen att spela bakom “stängda dörrar” De hade ställt ut som en bunker som folk valfärdade till, för att stå och köa i någon timme. Självklart var detta inte något jag gjorde, eftersom jag är för häftig för att stå och köa!

Sen handlade det en hel del om att röra på sig. Nintendos Wii, Sonys Move och Microsofts Kinect hade alla en massa spel att visa upp och i mina ögon var det ett spel (läs utvecklare) på ett visst format, som sopade banan med alla andra titlar. Dance Central till Kinect var helt underbart. Efter årets E3, när det först presenterades, trodde jag aldrig att jag skulle uttrycka mig på följande sätt, men Dance Central var skitkul! Harmonix har än en gång bevisat att de kan något som andra inte kan. De uttnyttjar hårdvarans tillgångar till fullo. Inget hafsverk här inte. Ska det göras, ska det göras ordentligt. Respekt! Vill även här passa på att tacka EmmyZ för den episka dancebattlen 🙂

För att summera det hela, hade jag det väldigt skoj på GAMEX, men till nästa år, tror och hoppas jag att det inte bara kommer vara alla trevliga människor som gör besöket minnesvärt, utan även spelen!

Inga kommentarer

 1. EKKen skriver:

  Sista meningarna sammanfattar det hela mycket bra tycker jag! 😀

 2. Tommy Håkansson skriver:

  Låter som att den var en succé rent kommersiellt också, med många besökare. Så nästa år blir det nog minst lika bra, och då är även jag där! ^^,

 3. Retro-Kim skriver:

  Jag blev också positivt överraskad av Gamex.
  Detta är nog det närmaste vi i norden kommer E3 minus (som redan sagts) intressanta/nyheter titlar – vilket förstås var synd.
  Då planer redan finns på ett Gamex 2011, samma datum som årets, kommer de som missar E3 få en kul lightversion. Alltid något! 😉

 4. […] inne i mässhallen fick jag syn på Ludde från Svampriket och Emmy Z.  De var precis så trevliga som de verkat. Blev glatt överraskade att de faktiskt […]

 5. Christian skriver:

  En riktigt bra mässa får jag hålla med om, det som jag saknade var att få prova 3DS, verkligen synd att den inte var med.
  Men bara positiva saker att säga om mässan!!! =D

 6. The Koma Kid skriver:

  Ludde, sällan har jag sett någon suga så mycket arsle i dans! ;D

 7. Kindo skriver:

  Härlig artikel! Det varkar ha varit en helt underbart gemytlig tillställning. och jag ska göra mitt bästa för att närvara nästa år. Synd att 3DS inte visades upp – att det ska vara så krångligt ibland! – men mest av allt är jag oroad över Dragon Age 2 och dess utveckling från första spelet. Visst förstår jag om de vill fokusera på konsolversionen den här gången, då den marknaden är större, men det hade varit fruktansvärt olyckligt om de i samma veva överger det som gjorde PC-versionen så bra: striderna och taktiksystemet. Var det ingen på mässan som frågade de Bioware-anställda om detta, och fick en kommentar?

 8. Lizzarder skriver:

  De som närvarade på Biowares presentation av DA2 blev desto mer imponerande (känner ett par stycken som närvarade på det). Demot var för övrigt från en tidig version av spelet.

 9. Samson skriver:

  Håller med Ekken här ovan angående sista stycket.

  @Lizzarder: Blev rätt besviken på det Bioware visade bakom stängda dörrar faktiskt.

 10. Lizzarder skriver:

  Samson:
  Alla kan ju inte bli nöjda. Bioware har i alla fall aldrig svikit mig och jag tror inte de gör det denna gång heller. Men så tillhörde jag också en av dem som jublade när jag hörde att de tagit elemant från Mass Effect serien.

 11. Kindo skriver:

  Lizzarder:
  Bioware har gjort mig besviken flera gånger, faktiskt, men jag tog det också som en positiv nyhet när jag först läste om de förändringar vi har att vänta i DA2, då jag anser att Mass Effect åtminstone sköter dialogsystemet helt fenomenalt, och jag har ingenting emot att strukturen – rent handlingsmässigt – går i Mass Effects fotspår, i och med en bestämd huvudkaraktär till exempel. Det är i synnerhet helt rätt väg att gå för konsolversionen, men vad jag oroar mig för är, som sagt, att de förändrar hur stridssystemet fungerar även till PC-versionen – den version av det första spelet som utan problem kunde sköta den typ av taktiksystem spelet hade. Det var just den aspekten som lyste starkare än något annat i spelet, samt det enda som egentligen gjorde spelet till den moderna version av Baldur’s Gate de hade lovat oss. Det skulle vara obeskrivligt tråkigt om vi gick miste om det bara för att konsolversionen ska vara mer spelbar än den var sist. 🙁

 12. Jomebang skriver:

  Jag jämför allt här i livet med Batman, och är det bara jag eller är EmmyZ en klockren Catwoman och Ludde en Oswald Cobblepot, dvs Pingvinen(spelad av Danny Devito)!?

 13. Gamex 2010 skriver:

  […] Så för er som ännu inte läst er mätta på vad Gamex hade att erbjuda hänvisar jag till några andra sajter som rapporterat från mässan. Borta på -STR/+CHA har man lagt ut ett par rapporter med löfte om mer, Blog’em up presenterar Gamex i bilder, EmmyZ gör något liknande i videoform liksom Gaminggrannar. Bland de mer matigare rapporterna finns en serie inlägg på Kraid, Level 7:s mastiga redogörelse samt ett inlägg på Svampriket. […]

 14. Retro-Kim skriver:

  @:Ludde

  “Freestyle! Everyone get up please!” 😛

Skriv en kommentar