Krönika

Barn av vår tid

Eftersom jag är den jag är, alltså en TV-spelsnörd i kombination med förälder, får jag ofta frågor från andra föräldrar om det här med TV-spel. Oftast handlar det om att de vill ha tips på bra spel att inhandla till sina avkommor. Ur detta föddes min videobloggserie “Mamma Pappa Barn” här på Svampriket, (som i sin tur nu har blivit Junior reds. anm.)Kortfattat kan jag säga att tanken med “Mamma Pappa Barn” är att jag spelar spel som är riktade till en yngre publik, utifrån ett barnperspektiv (ett fint ord som jag lärde mig under min lärarutbildning). Jag tar även intryck från  barnen här hemma och sitter och spelar tillsammans med dem för att på så sätt bilda mig en bättre uppfattning om spelens kvalité.

”Jag hade god lust att luta mig fram och tipsa pojken om att efter samlag med en prostutierad, så ska han ha ihjäl henne, så att han får pengarna tillbaka”
Det finns en annan orsak till att jag vill lyfta fram att det faktiskt finns bra spel för yngre spelare där ute. En, i mina ögon, viktig orsak. Tyvärr växer inte alla barn upp med spelnördar till föräldrar, istället har de föräldrar som ger dem God Of War 3 eller Modern Warfare 2 i present när de fyller 9 år. Det tror jag inte handlar om att de vill att sina barn ska sitta och skjuta civila på en flygplats, utan om okunskap.

För några veckor sedan satt jag på bussen hem från stan och framför mig satt det en pojke i 7-8 års ålder med en Gamestop-påse i sin hand. Bredvid honom satt hans mor. Hon frågade om han var nöjd med sitt nya spel. Han tog upp spelet ur påsen och sa något i stil med “Ja visst, det är jättehäftigt, det har Sebastian sagt, för hans storebror har det”. Spelet han höll i var Grand Theft Auto IV. Jag hade god lust att luta mig fram och tipsa pojken om att efter samlag med en prostituerad ska han ha ihjäl henne så får han pengarna tillbaka. Men jag hejdade mig. Jag antog att han nog redan visste om det. Det har det säkerligen redan skvallrats om på skolgården. Frågan man bör ställa sig här är om mamman till pojken var medveten om att hon precis inhandlat ett spel där man kan döda prostituerade för egen vinnings skull? Jag tror inte det. Jag vet att det inte är lätt för en förälder att hålla koll på alla spel som finns och vad de innehåller. Många orkar nog inte ens ta reda på det, utan får en titel skriven på en lapp och beger sig sedan till närmsta spelbutik för att göra dottern/sonen glad på födelsedagen.

Sen så har vi det här med grupptryck. Jag får väldigt ofta höra här hemma, att “kompisar får minsann spela det  och det spelet, varför får inte jag det?” Inte en lätt fråga att besvara. Jag kan och vill inte fördumma 9-åringens kompisars föräldrar eller faktiskt för den delen även 5-åringens. Även han, som är ett dagisbarn, har kompisar som speler olämpliga spel. När jag en eftermiddag hämtade honom på dagis, kom en av hans kompisar fram till mig, pekade på min t-shirt och sa “Det där spelet har pappa köpt, det är jätteroligt!” Tröjan jag bar den dagen var en Mortal Kombat-tröja! Att en 5-åring sitter och spelar Mortal Kombat anser inte jag vara direkt lämpligt.

Men det är jag. Om hans pappa anser att det är okej, så får det vara så. Jag är inte ute efter att bedriva ett korståg mot föräldrar som låter sina barn spela olämpliga spel. Jag vill bara att de ska tänka till lite. Helt enkelt kompromissa, för det finns alternativ.

”Som jag ser det är Master Chief för dom, vad Luke Skywalker var för mig när jag var i deras ålder”
I ärlighetens namn har jag varit kanske lite väl hård mot grabbarna här hemma när det kommer till vad de har får spela för spel, men med tiden har jag insett att jag måste bjuda till lite. Hemma hos oss har vi som regel att spel som har åldersmärkningen 18 (med vissa undantag, men det kommer jag till) är pappas spel. Spel som har åldersmärkningen 16 ska jag själv först spela, för att göra en bedömning om de får spela det eller inte. Där är Halo-serien ett väldigt bra exempel. Båda grabbarna är galna i de spelen och i mina ögon är de ett mycket bättre alternativ än att låta barn spela Black Ops eller Modern Warfare 2. Som jag ser det är Master Chief för dom vad Luke Skywalker var för mig när jag var i deras ålder. 5-åringen har till och med önskat sig en Halo- tårta till sin födelsedag.

En annan sak jag brukar ha som måttstock när jag ska bedöma om ett spel som har åldersmärkningen 16 är lämpligt för mina pojkar är något jag har valt att kalla för “Cartoon Network-våld” (“Cartoon violence”). Jag vet vad de tittar på för program på TV, och ser med glädje på många av dagens barnserier själv (Ben 10, Batman -The Brave and the Bold) och många spel som är från 16+ är inte mer våldsamma än många av deras favoritprogram. Ett bra exempel på ett spel som passar under kategorin Cartoon Network-våld är Spiderman – Shattered Dimensions som kom förra året. Däremot gör inte Batman – Arkham Asylum det. Bara för att det är Batman, en seriefigur, betyder det inte att han alltid är lämplig.

Jag nämnde tidigare att det fanns ett undantag när det gäller 18-års regeln och det är inget mindre än Gears Of War-serien! “Hur tänker Ludde här?” är det säkert många som frågar sig nu. Gears Of War-spelen är kända för sin brutalitet. Visst är det som så, men det fina med de spelen är att du kan stänga av blodet. Det blir bara en massa gnistor istället, när du sågar itu någon på mitten. Kan kanske låta konstigt att jag låter mina pojkar såga något itu, men vad är det dom sågar itu egentligen? Jo, fula rymdmonster tagna från valfri Star Wars-film eller serie på Cartoon Network. Inte människor. Jag kan nämna att det även går att stänga av blodet I Assassins Creed, men det har de inte fått spela, för även om det inte kommer en massa blod, så får du ändå se en människa genomborra en annan människa med ett svärd.

Förstår ni hur jag tänker? Det handlar lite om att skilja verklighet från fantasi och att använda sitt sunda förnuft, helt enkelt. Som det ser ut nu för tiden går det inte att förbjuda hit och dit utan som förälder får man anstränga sig lite när det kommer till sina barns TV-spelande. Istället för att sitta och spela igenom Heavy Rain tillsammans med sin 8-åriga son/dotter kanske det är lite smartare att dra av kampanjen i Gears Of War 2?

Kommentarer

 1. Tänker faktiskt ganska lika som dig när det kommer till vilka spel som ska få spelas (oavsett åldersgräns på spelet)

  Nu är min dotter lite för liten ännu för att klara av att spela även om det börjas så smått. Hon börjar bli en hejare på SMB på Nesen 😛

  Men när det snart kommer väljas vad som ska spelas eller inte så går mina tankar exakt lika. Det ska skiljas på fantasi och verklighet.

 2. Familjenspel skriver:

  Tro det eller ej (jag har ju fått mina slängar) så tänker jag på liknande sätt. Sedan är det alltid en fråga om dialog och att känna sitt eget barn. Det som funkar för min 9åring kommer säkert inte funka med hennes yngre syster när hon är i samma ålder. Barn är olika och utvecklas på olika sätt.

  Personligen tycker jag inte att blod är speciellt tabu, det beror helt på situation och spel. Har själv regeln att är det något utomjordiskt eller monster av någon form är det oftast ok då Saga förstår och kan koppla att dessa inte finns på riktigt. Skjutande mot andra människor är inte ok.

  En bedömning görs från spel till spel även i vårat hem.

 3. Daniel Holm skriver:

  Håller med dig. Kör samma princip genom att förbjuda sonen min att spela spel som är markerade med 18 (och 16 faktiskt). Barn tänker lite annorlunda än vi gör. Satt och spelade Zelda – Windwaker med grabben som avslutning på dagen i någon vecka, men jag fick sluta med det för det gav honom mardrömmar. Jag tycker ändå att det spelet inte är speciellt brutalt (är något Zeldaspel det?).

  Han har, precis som många andra, jämnåriga kompisar som får spela, i mina ögon, olämliga spel men jag tycker att man ska ta ansvar som förälder och ta reda på fakta oavsett hur okunnig man än är. Lathet kallar jag det för.

 4. Tommy Håkansson skriver:

  Passar på att tipsa om ett bra och lite relaterat inlägg. http://megazine.se/2011/08/06/felen-med-pegi

 5. Sinuth skriver:

  Jo, jag tänker nog lite samma.
  Tänkte Köp Top Spin 4 till sonen, men så kollade jag in trailern till spelet:

  http://www.gamespot.com/ps3/sports/top-spin-4/video/6305611/top-spin-4-worlds-sexiest-player-trailer

  Och kunde konstatera att spelet trotts sin låga åldersgräns inte ska spelas av min dotter. Då kanske hon får för sig att man måste vara mörk och ha stor rumpa, och oavbrutet måste stöna.

  Serena säger dock på slutet…
  “You Realize that this is a fantasy, right?”

 6. Linus2punkt0 skriver:

  Vilket tror ni är bästa sättet att få HELA USA att läsa det här inlägget?

 7. Malin Söderberg skriver:

  Linus: Skriv Kesha Drunk XXX pics i taggen? Eller Obama+XXX

 8. Tack så mycket för detta. Tycker ibland det är så himla svårt att veta vad man ska och inte köpa. Ibland känns det lite fånigt att gå efter åldersgränsen då det inte alltid stämmer överens på vilken ålder spelet egentligen borde va begränsat till.

 9. Krille skriver:

  Bra text som alla föräldrar borde läsa.

  Lustigt att du nämner det där med fantasivåld och våld mot utomjordingar, mina föräldrar hade nämligen liknande system för mig när jag var liten på NES-tiden. Dödade man andra människor i spelet fick jag nämligen inte spela spelen trots dess aningen pixliga grafik, vilket ledde till att jag fick spela igenom Metal Gear när föräldrarna inte var hemma…

  @Daniel Holm: För att dra ännu en referens till min barndom så tyckte jag att Game Over-skärmen i Zelda II var asläskig som liten. Tur att man har blivit lite modigare på senare år…

 10. Daniel Holm skriver:

  @Krille: Sant, minns att jag tyckte det med.

 11. Micke skriver:

  Bra idé det där med GTA4, ska testa den tekniken vid tillfälle.

 12. Ivar Burstedt skriver:

  Hej! Jag heter Ivar och är 9 år. Jag har spelat Assasins creed hos min kompis. Jag tyckte det var kul och frågade mamma om jag fick köpa det. Hon sa nej! Även fast det är 18 årsgräns så kan man tänka att det bara är på låtsats. Så skulle jag tänkt om jag fick se terminator. Hejdå!

Skriv en kommentar