90-talstrend #1: Sidoscrollade plattformsspel

I år har plattformsgenren verkligen fått en återupprättelse, efter att ha varit alldeles för frånvarande de senaste åren. Jag skulle gissa att vi har  främst New Super Mario Bros. Wii att tacka för det. Och inte nog med att de har varit sidoscrollade, många av dem har varit sadistiskt svåra.

Faktum är att Gametrailers för första gången sedan… någonsin… kommer ha en kategori för årets bästa plattformsspel i år! Vi har inte haft såhär många bra sidoscrollade plattformsspel sedan 90-talet. Och några av årets mest uppmärksammade titlar som fått genren att explodera är:


Mega Man 10 (Multi)

Super Meat Boy (Xbox 360)

Kirby’s Epic Yarn (Wii)

Bit.Trip Runner (Wii)

Sonic 4 (Multi)

Cave Story (Wii)

LIMBO (Xbox 360)

And Yet It Moves (Wii)

VVVVVV (PC)

Donkey Kong Country Returns (Wii)

 

90-talstrend #2: Ordet ”SUPER”


Ett annat tecken på att 90-talet är tillbaka är ett ord vi sett i ovanligt många titlar i år. En tid då nästan alla jättecoola spel med självrespekt hade ordet SUPER i titeln. Lite som den tiden då alla speltitlar hade siffran 64, även om det inte ens fanns en föregångare utan siffran. För fanns det något vanligt Wave Race innan Wave Race 64 kom? Men i år var det som sagt ordet SUPER som var det nya heta.

Och spelen som stod för trenden var till exempel Super Scribblenauts, Super Meatboy, Super Street Fighter IV och… ja, Super Mario Galaxy 2 gills väl kanske inte. Även ordet EPIC gjorde ett tappert försök, med Epic Mickey och Kirby’s Epic Yarn. Men nästa år förutspår jag att det är dags för tiden då alla spel hade 3D i titeln att komma tillbaka.