Nu har hela 2010 passerat, och det är dags för Elin, Ludde och Tommy att blicka tillbaka på sina favoriter. Därför publicerar vi nu tre topplistor vardera, där vi presenterar våra personliga tio favoriter från i år. Det blev ganska varierade placeringar, där varje persons förstaplats inte ens kom med på de andras listor. Vilken av våra listor passar din egna smak bäst? Är dina favoriter med? Eller hittar du kanske tips på spel du själv missat eller avfärdat?

LUDDES TOPPLISTA

#10 – Dante’s InfernoVåldsamt, vulgärt och underhållande, även för att vara ett plagiat.

#9 – Metroid: Other MHelt klart rätt väg för denna spelserie att gå!

#8 – Castlevania: Lords of shadowSläkten Belmont har äntligen fått upprättelse i 3 dimensioner.

#7 – Call of Duty: Black OpsTreyarch visade att de kan göra spel med samma inenstitet som Infinity Ward. Kanske t.o.m bättre?

#6 – LIMBOGenialt och brutalt och alldeles, alldeles underbart.

#5 – Kirby’s Epic YarnSå sött, så gulligt, så bäst!

#4 – Red Dead RedemptionEtt fantastiskt karaktärsgalleri och ett av de bästa spelsluten någonsin!

#3 – Heavy RainJag har väl aldrig känt mig så delaktig i vad som drabbar spelkaraktärena, som när jag spelade Heavy Rain. Visa partier i spelet var rent ut sagt hemska att behöva genomlida. Men jag ångrar inte för en sekund att jag gjorde det. Heavy Rain är en ”spelupplevelse” som alla Ska ta del av! Hatar du QTE ska du göra det ändå, för att få något att prata om. För det vill du göra, efter du har sett eftertexterna rulla!

#2 – Super Mario Galaxy 2Ingen gör plattformsspel som Nintendo. Så är det bara. De är kungar och kommer sitta säkert på tronen om de fortsätter att producera spel som detta. Marios senaste äventyr bland stjärnorna är en hemskt rolig och otroligt oförlåtande plattformsupplevelse. Det är spelglädje i dess renaste form!

#1 – Alan Wake

I ärlighetens namn kändes det redan efter att eftertexterna rullat att detta var GOTY 2010. När jag sedan spelade igenom de båda nedladdningsbara episoderna var det ingen tvekan. Alan Wake förtjänar verkligen titlen GOTY 2010. Det är en spännande, psykoligisk, rolig och utmanande resa. En resa som man aldrig vill ska slut, men när den väl gör det, känns det perfekt!
TOMMYS TOPPLISTA

#10 – LIMBOEtt svartvit värld och äventyrligt plattformspusslande i så gott som total tystnad. Genialt!

#9 – Might & Magic: Clash of Heroes
En av årets stora överraskningar med enorm potential inför uppföljare.

#8 – Need for Speed: Hot Pursuit
Fantastisk fartkänsla möter hisnande multiplayer.

#7 – Puzzle Quest 2
Årets mest beroendeframkallande. Så mycket att diskutera med min sambo.

#6 – Lara Croft & The Guardian of Light
Årets bästa co-op. Actionsekvenser och problemlösning i perfekt balans.

#5 – Mass Effect 2
Överträffar föregångaren på nästan alla punkter, men känns verkligen som ett mellanspel.

#4 – Red Dead Redemption
Vackraste miljöerna, bästa manus, bästa skådespeleriet, bästa huvudkaraktären.

#3 – Bit.Trip RunnerGaijin Games levererade ett av årets allra bästa och svåraste spel. I Bit.Trip Runner gäller det att tajma dina hopp, sparkar, slag, glidningar och sköldar till musiken medan Commander Video springer och springer rakt fram. Det är en av årets största upplevelser, och Bit.Trip Runner är tillsammans med Lost Winds 2 och World of Goo det bästa jag spelat från WiiWare.

#2 – Super Mario Galaxy 2


Tvåan har många högre toppar än ettan, men även många lägre dalar. Medan föregångaren i stort sett inte hade en enda dålig stjärna, har tvåan ett par stycken som fick mig att vägra samla dem alla. Men på det stora hela är det extremt svårt att säga vilket som är det bättre spelet, och anledningen till varför Super Mario Galaxy 2 inte får förstaplatsen är för att upplevelsen var bekant.

#1 – ilomilo


Den kanske bästa presentationen den här generationen och finurlig bandesign gör det omöjligt för mig att inte älska ilomilo. Det är sannerligen årets överraskning, och nu håller jag tummarna för att alla andra ska älska spelet lika mycket som jag så att vi får en uppföljare. För mer motivering kan ni läsa mitt kärleksbrev som jag skrev till spelet.

ELINS TOPPLISTA

#10 – Halo: ReachDet var antingen Call of Duty eller Halo Reach som förtjänade en plats på min tio i topp. Det som i slutändan talade för Halo Reach var skaparnas val att personligen placera mig som spelare i handlingen.

#9 – Star Wars: The Force Unleashed 2Trots ljummen kritik har få spelmoment i år varit lika roliga som det som erbjuds i nya Star Wars. Gillar inte ens Star Wars.

#8 – Dragon Quest IXBeroendeframkallande och färgglatt myspys.

#7 – Fallout New VegasFörälskelsen håller inte i sig lika hårt som vid förra besöket, men jag har redan tvingats ljuga om antalet speltimmar för att folk inte ska dra åt ögonbrynen.

#6 – DarksidersEtt väldigt mystrevligt långäventyr som hämtar inspiration från Nintendos Legend of Zelda.

#5 – Mass Effect 2Bioware leverar med sina helgalna karaktärer.

#4 – Kingdom Hearts: Birth By Sleep
Årets bästa rollspel för oss tillbaka till hur sagan började.

#3 – Blazblue: Continuum Shift

Blazblue är historien bakom hur en liten filur med stor näsa fick för sig att gå upp tidigare om morgnarna och träna in slagkombos. Nej. Jag är fortfarande lika ”katt”astrofal dålig men det gör ingenting. Katten, hon som låter ”ptroooooooo” är en Yoda på speed och det finns ingen som kan klå mig. Snyggt, sexigt och fullkomligt underbart. Att det kommer från en som hatar slagsmålsspel gör att det med lätthet kvalar in på tredje platsen.

#2 – Heavy Rain

Det börjar här, med kontraster, världen är ljus, varm och full av kärlek. Ethan uppför sig ungefär som jag en tidig morgon innan kaffet och går in i väggar. Heavy Rain Heavy Rain är förmodligen årets kanske viktigaste spel. Heavy Rain är spelet som alla kommer att prata om i många. Du är skyldig att spela det, om inte annat för att kunna säga till dina barn att du var med när det hände. Framtiden har börjat nu.

#1 – Demons Souls


När dagens spelutvecklare gör sitt allra främsta för att leda sina spelare i handen väljer From Software att istället spendera tiden med att försöka hugga av både den och alla övriga kroppsdelar i vad som definitivt placerar sig som årets bästa spel. Det är brutalt, det är orättvist och det är riktigt jävla skitsvårt. Demons Souls är ett spel att hatälska. När det väl fått dig i sina klor finns ingen återvändo och du kommer att avsky varje sekund. Självplågeri har aldrig varit så här kul.
SLUTSATS

Så om vi tar och tittar på spelen som fler än en hade med på sin lista, och utgår utifrån det, ser vi snabbt att Svamprikets samlade åsikt säger att de tre bästa spelen år 2010 var:

3) Red Dead Redemption

2) Heavy Rain

1) Super Mario Galaxy 2SKRIBENTERNAS SNITTBETYG

Under alla våra recensioner i år, vem har egentligen delat ut högst betyg till spelen? Vem är snällast, vem är hårdast, vem har spelat flest skitspel och vem har spelat flest utsökta upplevelser?

Elin: 4,2 i snittbetyg

Tommy: 3,6 i snittbetyg

Ludde: 3,4 i snittbetyg

Andreas: 3,0 i snittbetyg
Det var allt för i år, och Svampriket vill tacka alla underbara läsare som besöker oss. Under 2010 har vi lyckats växa varje månad, och redan nu står det klart att stora saker kommer hända under 2011. Stora planer som vi redan nu arbetar på. Se fram emot ett 2011 fullt av roliga videobloggar, upprörande topplistor, tankeväckande krönikor, personliga blogginlägg, informativa recensioner och fantastiska tävlingar. Gott nytt år, kära läsare!