En sak som jag anser är en stor orsak till om ett spel blir bra eller inte, är upplevelsen du får av spelet. Vissa spel kanske är rent ut sagt usla, men ändå, på grund av olika omständighter, blir spelet ändå minnesvärt, på ett positivt sätt. Alltså, upplevelsen spelar minst lika stor roll som manus, gameplay, musik och grafik!

Därför tänker jag här och nu, presentera min topp 3 över spel/spelupplevelser. Tre tillfällen i mitt liv då TV-spel har spelat huvudrollen och som jag aldrig kommer att glömma!

#3. Ice Climber, Super Mario 64, Wii Sports

1987 fyllde jag tio år. På morgonen fick jag ett stort paket i mitt knä. Det visade sig innehålla ett NES tillsammans med spelet Ice Climber. Jag minns att detta var en skoldag och som vanligt hade vi bråttom på morgonen för att hinna i tid, men mamma och pappa hade faktiskt varit smart nog att väcka mig en timme tidigare, så det fanns tid för mig att hoppa och försöka få tag i en releativt ful fågel

1997 fyllde jag tjugo år. Under min födelsedag låg jag i ett tält någonstans i Dalarna tillsammans med min AK-5:a. När jag äntligen fick komma hem till mor och far, efter två veckor i fält så väntade en överraskning. De hade nämligen ordnat med ett surprise-party. Alla mina vänner var där, men när jag fick syn på vad som stod under TV-apparaten, önskade jag (nästan) att de inte skulle ha varit där. Där under stod nämligen ett Nintendo 64 med Super Mario 64 kassetten laddad.

2007 fyllde jag trettio år. I november året innan släpptes Nintendo Wii. Under denna period var mitt TV-spelande vilande. Spelande i stort sett ingenting, men blev lite små intresserad av Nintendos nya maskin. Eftersom jag fått Nintendokonsoler av mamma och pappa när jag fyllt jämt tidigare, önskade jag således mig ett Wii. Till slut fick jag det. Jag fyller år i mars, men som ni säkert kommer ihåg var det inte speciellt stor tillgång på dessa maskiner vid denna tidpunkt, så det dröjde ända tills maj innan jag fick min. Men det var värt att vänta. Tack vare mitt Wii, fick jag spelsuget tillbaka och resten är historia. Utan mitt Wii, hade jag förmodigen inte suttit här idag och skrivet för en awesome spelblogg 😉

#2. The Legend Of Zelda – A Link To The Past

Om jag någon gång skulle göra en topplista över mina bästa spel någonsin skulle detta spel hamna överst på den. Utan tvekan! Tror helt ärligt att jag skulle säga samma sak om 10-20 år också! I mina ögon är TLOZ-ALTTP det perfekta spelet! Spelade faktiskt igenom det förra sommaren och det var minst lika bra, om inte bättre, än den gången jag klarade av det för allra första gången.

Det är för det tillfället som A Link To The Past hamnar på denna lista. Jag har aldrig någonsin blivit lika glad över att ha klarat av ett spel. Det värsta var att jag hade ingen att dela detta ögonblick med. Förutom min mor. Jag sprang ut ur mitt rum och ropade: ”Mamma, mamma! Jag gjorde det! Hon tittade på mig, med en lite orolig blick och sade: ”Vad har du gjort nu?” ”Jag har dödat Ganon! Jag klarade av Zelda!” skrek jag till svar!

Och? svarade hon!

#1. Braid

För två somrar sedan var jag och min nuvarande flickvän, tillika mor åt mina barn på en fest. Under kvällen föll hon och slog i huvudet. Det gick så illa att hon fick en spricka i skallbenet och hjärnblödning.

Men hon hade tur. Det blev inga komplikationer och vi har fortfarande varandra. I sådana här stunder är det svårt att hitta fokus och försöka tänka postitivt. En sak som hjälper för mig är att spela TV-spel.

Under hela första veckan, när det var som mest akut och ingen riktigt kunde säga hur det skulle gå var det till mitt 360 jag vände mig för att få tröst. Till mitt 360 och till spelet Braid.

Än idag, när jag ser någon av sönerna spela Braid, blir jag påmind om denna tid. Det gör att jag får perspektiv på saker och ting. Det gör att jag ser det vackra med att spela TV-spel.

Braid var mitt ljus i mörkret och jag kommer aldrig glömma detta underbara lilla konstverk!