Retroresan

Se upp för krukhönor!

Denna vecka testar vi ett nytt koncept. Det blir renodlad versusmatch mellan Virgin Interacive och Capcom i Aladdin mot Aladdin och underförstått Super Nintendo mot Sega Mega Drive. Vi spårar givetvis ur och behandlar vitt spridda områden såsom “Artisten som tidigare kallad sig för ‘Artisten som tidigare kallade sig för prince'” och Jönsonligan. Anders har också knatat vidare i Planescape Torment och berättar om vad han sett. Bered er på ett magiskt avsnitt.

Se upp med vad du gör
du bör tänka dig för
en främmande natt.

Musik

Retroresan: Se upp för krukhönor!

Kommentarer

 1. El_Kebabo skriver:

  Riktigt härligt avsnitt, märks tydligt på er när det är spel ni verkligen tycker om. Bra längd på avsnittet, hann med att dammsuga, byta däck på bilen, steka pannkakor och även lite helgarbete idag grovarbetare som jag är;-). Prince och basket? Är inte han väldigt kort? Samsons sång var mycket bättre denna gången än i will always love you tillochmed anders var ju på väg att ta ton vilket inte är illa. Ska försöka ge mig på rollergames om jag hinner i veckan. Låter ju lite unikt med en rullskridskobrawler.

 2. Shotgun Facelift skriver:

  Åh! Älskar nya loggan. Älskade aladdinavsnittet. Samsons sång var förjävla trevlig! Så härligt med aladdinmusiken i bakgrunden hela tiden också, NAJS! Blir ju lätt att införskaffa sig en Retroresankopp att ha till morgonkaffet.

  Har minnen av rollergames som unge. Jag minns att det hade en cool stil och att det var väldigt svårt. Ska försöka mig på att spela det och lämna något intryck.

 3. Avgrundsvrål skriver:

  Fan, Samson! Din sång där mot slutet fick mig att rysa. Snyggt sjunget men ändå lite punkigt, lite Dexter Holland över det, i like!

  Det här avsnittet var riktigt fint, idén om SNES vs MD gjorde det extra intressant. Jag vill gärna veta vilka fler spel ni tänkt ta er an med det konceptet? Fast jag känner på mig att ni tänker hålla det nästan Wikileaks-proof hemligt tills ni själva bestämmer er för att berätta det. Konceptet gillade jag iallafall, hoppas det dyker upp igen.

  Sen undrar jag lite över vilka spel ni tycker är allra bäst på Megadrive?

  Skulle vilja tipsa om ett spel till Megadrive som jag tycker ni borde spela. Jag har en känsla av att ni skulle gilla det. Delvis för att det ger lite motstånd men också delvis för att det är en helt bortglömd pärla, eller “en oooslipad diamant” för att släppa en referens till en viss film. Alisia Dragoon heter spelet. Det är ett sidoscrollande actionspel som både är snyggt och låter riktigt bra! Påminner lite om Castlevania men kör helt sitt egna race. Ett spel som verkligen förtjänar lite uppmärksamhet! Bifogar en Youtube länk med lite gameplay.

 4. ozzy88 (Emil.B) skriver:

  Hehe, inget ont mot Capcom Anders ^^’

  Jag tyckte att Alladin var ett roligt spel även om vi har olika åsikter om detaljerna gällande SNES titeln. Jag upptäckte att man kunde sväva först på banan efter man flyger på mattan med Jasmin och efter den banan fanns det inte mycket mening med att sväva.

  Lite rörigt avsnitt men det var ändå lätt att hänga med. Nästa spel låter inte som något för mig men jag ska försöka ge det en ärlig chans.

  Planescape Torment tror jag du gjort mer än mig i nu och saker och ting tar en väldigt lång stund för mig. Jag har bara hjälpt gubben bli av med sitt kontakt än så länge. Dags att köra någon timme inför nästa avsnitt!

 5. ozzy88 (Emil.B) skriver:

  Tips:

  http://www.metroid-database.com/fanapps.php

  Ett spel som heter Minitroid. Leta upp power up’s, döda bossen. Ganska så svår boss (vilket är bra) tyckte jag men väldigt mysigt spel.

 6. Farbror Atlas skriver:

  Haha! Jag kan avslöja att jag absolut inte är sur, har aldrig varit. 😀

  Om ni missat det är jag numera tvåbarnsfar och har det mer hett om röven än tidigare vilket innebär mindre internet-närvaro överlag.

  Bra avsnitt men eftersom ni bad mig att vara tråkig så kan jag ju gnälla lite på era ljudnivåer den här veckan, Samson var väldigt låg. Men det vet ni säkert redan. Sen kan man ju iofs fråga sig hur ofta någon av er hör av sig till mig, eller alternativt via Radio Speltorsk-sajten? 😉

 7. Lephyrius skriver:

  Raptor det var ett mycket bra spel jag gillade att man kunde uppgradera skeppet. Jag minns att jag ville vara vän med en bara för att han hade spelet och en PC. Nu såhär efteråt så känner jag mig som en parasit. Så efter det har jag alltid associerat Raptor med parasiter. Jag hann aldrig klara spelet så att det vore fantastiskt om ni kunde ta upp det i retroresan.

  Sorry for felstavningen!(mördar/nördar) (jäkla rättstavning)

  Sega MegaDrive kunde kodas med språket C och assembler medan SNES kodades i assembler vilket gjorde att de satte de skarpa hjärnorna och koda assembler. Det kan vara en förklaring till varför SNES blev oftare bättre version än MD. Eller så kanske det kunde bli tvärt om eftersom man hade en högre nivå på språket och kunde fokusera mer på gameplay än avancerad assemblerkod.

  Jönssonligan är bland det bästa i komediväg som Sverige har producerat.

  Jag tänker bara på farbror Bosse när jag hör Johan Ulvesson.

  Rollergames
  1.Grafiken: Ganska tråkigt och sterilt. På vägen kommer det en stor långtradare. Hur kom den dit? Det är tråkigt att det känns som att de hade ambitioner men det fanns för mycket begränsningar på NES.
  2.Ljud: Ganska bra. Fast jag vill ha mer tyngd i slagen och i det överiga ljudeffekterna. Musiken var det bästa i hela spelet.(speciellt Broken Freeway (Zone 2 & 4) )
  3.Kontroll: Jag känner att jag vill ha mer tyngd i kontrollen. Det känns också som att man viftar i luften när man slår och det känns inte som att man börja accelerera. Utan mer som att man är på en isbana.
  4.Gameplay: Det känns väldigt halvhjärtat det är varken ett plattformsspel eller ett fightingspel. Jag kände att jag aldrig fick göra speciellt våghalsiga hopp.
  5.Utmaning: Bra längd och utmaning på spelet. Vattenskoter bossen var coolast. Vilken tråkig slutboss.
  6.Slutsats: Jag gillar inte det här spelet eftersom det inte har stått emot tidens tand speciellt bra. Det kanske var ett bra spel 1990 men nu känns det som en fis i rymden,

  Tips: Ni borde spela Warcraft 1 eller 2 eller kanske spelet Dune . Ni borde spela mer RTS kanske Command & Conquer. Kanske Starcraft 1 Brood War men det är nog på gränsen.

 8. Trazh skriver:

  För första gången så har även jag hakat på och spelat och här är mina tankar:
  Spelade Rollergames lite som barn, men minns inte mycket av det (förutom tjockisen). Spelat det nu på NES och har inte pågrund av tidsbrist och för lite tålamod inte klarat det. Jag ska fixa det senare, så ni kan spoila hur mycket ni vill för min del.

  Grafik och animationer:
  Grafiken var okej, men inget som imponerade direkt. Hade gärna haft lite mer färg på karaktärer och fiender. Karaktärsdesignerna kändes rätt tråkig. Men jag gillade animationerna. Var tydligt när man åkte och slogs. Speciellt då man armbågade (rätt stimulerande att ge en armbåge på en hund så den kunde hålla tyst).

  Ljud: Inte mycket att säga om det. Ljudeffekterna gjorde vad det skulle och musiken var bra. Tyvärr blev den riktigt tjatig då man fick nöta banorna om och om och om och om…. igen. Bossmusiken var favoriten.

  Kontroll: Jag gillade kontrollen skarpt! För första gången i mitt liv så känns det som att jag kan åka inlines/rullskridskor. Kunde stanna till och snurra på en plats bara för det kändes så skönt.

  Gameplay: “Your skills decide if you win or fail” säger sportkommentarerna i början och jag förstod senare vad de menade. Ett trial and error-spel som saknar några saker: power.-ups(något som ger liv) och kanske en extra check-point här och där. Var så frustrerande att få spela om en bana om och om igen för att man inte klarar ett visst parti. Påminner lite om Super Castlevania IV.
  Sen störde jag mig lite på när man studsade mot väggarna som kunde leda till onödiga deaths.
  Var kommer alla jävla tunnorna ifrån förresten? Gömmer sig Donkey Kong någonstans?

  Slutsats: Jag tycker det är ett ganska underhållande spel, men behöver finslipas en hel del. Om man blir lätt frustrerad, så kanske man inte borde spela det (jag vet).

 9. Mats "El_Kebabo" Holmkvist skriver:

  Tog mig en liten tur i rollergames iaf, hann inte särskillt långt dock då de jevla eldkastarna på motorvägsbanan fångade in mig hela tiden så att jag bara kastades runt till jag dog….

  Grafik: Tråkigt och grynigt, karaktärerna ser suddiga ut. Är tjejen naken? tyckte det såg ut så iaf.

  Ljud: känns välidgt konamiansk? konamisk? eller vad man ska kalla det, fick lite turtles 2 vibbar och gillade det jag hörde.

  Kontroll: Ja den funkar väl rätt ok, hade lite svårt med att tajma hoppningen på motorvägsbanan och var troligtvis därför jag inte kom längre än så.

  Gameplay. Nja tycker inte att det känns särskillt kul att spela. Kan inte sätta fingret på exakt vad det är som gör det men känns hela tiden som att det är en sämre version av turtles 2. Kan man undvika motorcyklarna på motorvägen? Jag lyckades aldrig iaf även om jag stod så att jag var mitt emellan dem.

  Slutsats: Inget spel jag skulle rekommendera till någon, det enda som gav mig nån behållning var musiken mitt tips är att spela turtles 2 istället.

 10. El_Kebabo skriver:

  Har förresten fått den hemska bilden av en 11årig samson i sitt låsta pojkrum tokrunkandes till katamarimusiken på hjärnan hela dan tack vare spelklassiker avsnittet. Danm you samson…;-)

 11. El_Kebabo skriver:

  Damn ska det vara.

 12. _Jocke_ skriver:

  Retroresan!

  Tack för ett skönt avsnitt.

  Samsons sångparti var episkt!

  Önskar liksom andra, fler Versus- avsnitt, då konceptet var mycket bra. Har en känsla av att ni kan göra hur mycket som helst på det spåret. Hade för övrigt varit trevligt för oss tabellnördar med en jämförelse/battle mellan de olika konsollerna á la Iphone vs Rock (http://goo.gl/mmJnV) eller nå’t. Inte nödvändigtvis i tabellform, utan mer som en slutgiltig sammanfattning.

  Tack för podcasten! Skönt att ha något bra i lurarna när man åker tåg varje dag och inte vill prata med vanliga (dödliga) människor/pendlare.

Skriv en kommentar