Det finns vissa spel där du ständigt känner dig iakttagen. Spel där du känner dig förföljd. Som om någon betraktar dig utan din vetskap. Då och då dyker de här individerna upp i spelet, och ger sig själva till känna. Vissa vill hjälpa dig, andra vill mörda dig. Andra låter dig bara skymta dem lite snabbt. Men vad de alla har gemensamt är att de alltid verkar veta precis var du är. Och det gör mig jävligt paranoid. Här är de fem spelkaraktärerna som gör mig nervös och misstänksam.

#5 — Sheik (Ocarina of Time)

Jag tror det är okej att avslöja vem Sheik är efter att spelet funnits ute i 13 år, och vi dessutom redan fått veta det i Super Smash Brothers Brawl: Sheik är Zelda. Under hela ditt vuxna äventyr stöter du ständigt på Sheik, gång på gång. Hon verkar hela tiden veta exakt var du är, exakt var du varit och exakt var du ska härnäst. Helt plötsligt dyker hon upp, säger något viktigt, lär dig en sång och försvinner sedan lika snabbt. Anledningen till att Sheik är längst ner på listan är för att hon åtminstone inte försöker jävlas med dig. Men det är ändå lite läskigt att hon tydligen smyger på Link under större delen av äventyret. Nästa gång du spelar Ocarina of Time, vänd dig om jättesnabbt så kanske du ser henne bakom ett träd.

#4 — The G-Man (Half-Life)

Precis som Sheik är G-Man egentligen inte ute efter att skada dig. Eller? Du ser honom då och då, om du är uppmärksam. Kanske går han över någon bro i andra sidan lokalen. Kanske skymtar du honom när han passerar en dörröppning. Och ibland står han i ett fönster, och betraktar lugnt det kaos som Black Mesa orsakat. Alltid till synes orörd och orädd, med sin kostym och svarta portfölj. Han rättar till slipsen, borstar av kostymen, och går sin väg. Hur kan han röra sig så fritt med sådan enkelhet? Varför tar han ett sådant intresse för Gordon Freeman? Och de gånger han faktiskt tar sid tid att prata med dig verkar han inte bara veta vad du gjort, utan även vad det har för konsekvenser och vad du kommer göra härnäst. The G-Man är så läskig en stalker kan bli.

#3 –Kaepora Gaebora (Ocarina of Time)

Om det här var en lista över världens mest irriterande spelkaraktärer skulle den här jävla ugglan ligga högt i topp. Han sitter redan och väntar på dig utanför Kokiri Forest, och så fort du börjar springa mot Hyrules öppna fält stoppar han dig för att påbörja sitt oändliga bablande. Såhär fortsätter det ett par gånger under spelets gång, då han alltid lyckas hitta dig. Du försöker undvika ögonkontakt och tänker att du kanske kan passera förbi utan att han märker dig. Men nej, han märker dig. Han märker dig alltid. Det är därför han är där. Han förföljer dig, och tar varje tillfälle att få prata av sig. Det måste vara den mest klängiga och sällskapssjuka ugglan någonsin. Och jag hatar honom. LÄMNA MIG IFRED!

#2 — Nemesis (Resident Evil 3)

Nemesis är så påträngande och jagar dig så skoningslöst att det blir en enorm del av hela spelkonceptet. Be någon beskriva Resident Evil 3 för dig, och det första de kommer berätta om är hur Nemesis är dig ständigt hack i häl. Medan listans tidigare placeringar egentligen inte är ute efter att mörda dig, så är din död allt Nemesis lever för. Bokstavligt talat. Du hör honom muttra fram ”staaars”, och allt du kan göra är att springa för livet. Han kan dyka upp när som helst och var som helst. Han kan slå upp dörrar och krascha genom väggar. Han kan dyka upp nerifrån och uppifrån. Du är aldrig säker, och han slutar aldrig förfölja dig. Det är extremt ångestframkallande, och när det begav sig blev jag så stressad att jag inte ens orkade spela skiten. Usch!

#1 – Lakitu (Super Mario Bros)

Innan mystiska ninjor, innan män i kostymer, innan irriterande ugglor och innan jättemutanter var det en liten sköldpadda på ett moln. När man listar spelkaraktärer som följer efter dig är det svårt att inte ha med Lakitu. Vem har inte stressats sönder av den här extremt efterhängsna rackaren? Inte bara i ett spel, utan flera stycken! Ända sedan 80-talet har han lyckats hålla jämna steg med oss, och ständigt attackerat oss med taggiga små varelser som han verkar ha ett obegränsat antal av. För att inte tala om hur han under hela Super Mario 64 hängde efter dig med en kamera. Creepy! Lakitu är spelvärldens största stalker, och någon borde införa ett besöksförbud.