Krönika

Anders är för helvete inte bög!

Jag vet att det är helt fel sak att bli upprörd över i diskussionen om Bioware är homo- eller heterofober, men jag tycker ändå det måste sägas; Anders är för helvete inte bög!

Snälla all form av media; sluta prata om bisexuella (manliga) karaktärer som homosexuella. Det är oerhört jävla irriterande. Den dag Bioware vågar löpa linan ut och skapa en karaktär som är homosexuell kommer jag hoppa upp och ned av förtjusning och klappa händerna som om jag nyss sett världens bästa konsert. Jag klappar också händerna åt Bioware för deras försök att ge icke-heterosexuella spelare (eller spelare som är intresserade av att utforska icke-heterosexuella relationer) valmöjligheter, även om jag tycker att det är en aning klumpigt genomfört (mer om det om jag någonsin skriver klart det inlägget). Jag kan till och med klappa händerna åt att en seriös diskussion uppstått mellan de två läger av dumhuvuden som påstår att Bioware är heterononchalanta/homofober.

Men det stör mig något fruktansvärt när man talar om bisexualitet som något som är relativt till partnern. Det vill säga att i den här diskussionen är Anders homosexuell eftersom han stöter på Male Hawke. Det här händer hela tiden främst inom filmbranschen, och nästan uteslutande manliga karaktärer. Ingen har, mig veterligt, kallat Isabela för en lesbisk karaktär – trots att hon självmant ger inviter till Hawke oavsett kön.

Om vi dessutom ger utvecklare cred för att skapa homosexuella karaktärer när de inte gör det kan vi få en hämmad utveckling där det tar ännu längre tid innan vi får se en karaktär som bara kan romantiseras av en spelare av samma kön. Inte för att jag tror att större utvecklare bryr sig, men ändå.

Jag ser gärna att vi pratar mer om sexualitet i spel, speciellt i spel som har en sån stor fanskara som Biowares rollspel – men prata rätt, för i helvete.

Kommentarer

 1. Familjenspel skriver:

  Intressant inlägg! Håller med dig om att Anders faktiskt är lika lite homosexuell som Isabella då de faktiskt tycker om båda könen. Sen kan jag tycka, rent personligen, att inlägget inte hade blivit mindre effektfult utan svordommarna 🙂

 2. Niklas (Kraid) skriver:

  Jag spelade igenom DA2 som kvinnlig Hawke, så jag fattade inte alls vad allt väsen var om i början, då “jag” låg med både Isabella och Anders. Det är jäkligt konstigt att en tjej som ligger med både tjejer och killar kan vara bisexuell (som Isabella), men en kille som gör så lite som gör närmanden gent emot en annan kille i mångas ögon måste vara bög och inte bi (som Anders).

  Jag hade gärna sett ett spel där protagonisten är homosexuell men där själva storyn inte tvunget måste kretsa kring det. Avdramatisera det hela lite, liksom.

  Och Malin, svär på, vetja! ^_^

 3. Tobbe skriver:

  Du har rätt!

  Som vanligt är spelmediet sist på bollen. Tycker ändå Bioware är på rätt väg men man får komma ihåg hur ung vår älskade kulturyttring faktiskt är. Filmer, TV-serier och musik ligger fortfarande ett stort steg före. Censur av spel är ju en ganska het debatt i USA just nu och där finns ju en del av lösningen, man censurerar nämlingen hellre sex än våld i spel. Slog man inte igenom en ny lag i Kalifornien nyss där man satte ner foten och sa att spel ska censureras på samma sätt som övrig kultur? Kan vara ett steg framåt. Tror nämligen inte att spelutvecklare är beredda att mista USA-marknaden och som vi alla vet, i USA måste man tänka både en och två gånger innan man låter två killar hångla på varandra inför allmänhetens förskräkta ögon.

 4. Bobbe Torg skriver:

  Ähh, orka hetsa upp sig. Jag säger “BÖG!!” ifall jag råkar slå mig på tummen när jag snickrar, det betyder inte att tror att hammaren är homo.

 5. Spel-Malmer skriver:

  Tobbe: Tvärt om, Kalifornien ville censurera. Högsta domstolen satte ner foten och sa stopp.

 6. Tobbe skriver:

  Ah. Spel-Malmer. Så jag menade, uttryckte mig lite otydligt.

 7. Samson Wiklund skriver:

  @Bobbe Torg:
  1. Det där är en helt annan diskussion.
  2. Att du skriker “BÖG!” när du råkar slå dig på tummen berättar att du tycker ordet “bög” associeras till något dåligt i största allmänhet, som “fan” eller “järnspikar”. Det är rätt så taskigt med tanke på att ordet bara beskriver en sexuell läggning.
  3. En normativ majoritet ska ge fan i att uttala sig över huruvida deras påstådda förtryck av minoriteter spelar roll eller inte.

 8. Bobbe Torg skriver:

  @Samson

  1.
  2. Du är rätt så taskig som ger mina svordomar en sexuell läggning. Det jag menar är helt enkelt att folk inte använder många av dessa ord med ursprungs-betydelsen i syfte. Engelska fuck är ett bra exempel på det. Hur många gånger tror du folk menar just “knulla” när dom säger det? Även ordet “bitch” som betyder tik (en kvinnlig hund) är ett bra exempel.
  3. En normal majoritet har all rätt i världen att uttala sig om sina åsikter oavsett vad någon pk velourhipster har fått för sig.

 9. Samson Wiklund skriver:

  @Bobbe Torg:
  2. Att du väljer just “bög!” och inte “kontorsstol!” har ju att göra med vad du lagt för värdering i ordet från början. Att jämföreslevis likna någon vid en hund (bitch) ursprungligen en förolämpning.
  3. Det är inte mobbaren som avgör ifall det han sysslar med är mobbning, för att göra en jämförelse.

 10. Spel-Malmer skriver:

  Ett annat sätt att se på det är att Anders blir vad man gör honom till. På samma sätt som min Kaidan är död och min Femshep är renegade så kan man se de alternativ som finns i spelet som spelmekaniska potentiella utfall, men det är det verkliga utfallet som bestämmer hur det egentligen ligger till.

  Med det synsättet är Anders varken bi, hetro eller homo. Han har potential för alla tre dock i kontexten av en enskild historia, givet hur jag som spelare väljer vad som är sanning i spelets värld. Spelar jag som femhawke så är väl Anders ev. bistatus något jag inte ens märker, och som malehawke får jag väl aldrig reda på att han även gillar tjejer? (Osäker här). Givet det, så är ju i kontexten att Hawke är snubbe det så att Anders mycket väl kan vara bög – såvida han inte uttryckligen säger att han är bi. För det som händer med femhawke är ju i ett annat universum.

  Min femshep är stenhård. Hon är inte mjukistypen. Dessutom är hon kvinna. Det var ett val jag gjorde. Att jag kunde välja att hon även skulle kunna vara man gör henne inte tvåkönad i kontexten av min upplevelse och berättelse. I min värld är även Kaidan död, i en annans är Ashley borta.

  Och är det inte lite det som är charmen med rollspel, att man själv väljer hur ens värld ser ut? Och det som gör det bra här är ju då att Bioware låter en forma Anders efter ens egna vilja. Man kan kanske se det lite som att man blir mer än bara Hawke som interagerar med världen. Som spelare blir man mer än det – nästan gudlik, och Hawke är din lilla puppet. 🙂

 11. Kong skriver:

  Go Bobbe, go! Det är sånt jävla hippietrams att hetsa upp sig över dessa ordval. En gång i tiden var det säkert som Samson skriver, att man laddade ett ord men sin egen värdegrund. Idag är det ju bara hur “folk” pratar, det har inget med ett aktivt val på det sättet att göra. För de allra flesta. Bobbes exempel är bra “bevis” för detta. Men det här med homosexualitet är tydligen känsligt för Samson, vi har ju fortfarande “flask-historien” som (om den är sann…) var minst sagt märklig!

 12. Jag skulle välkomna en fin skildring av homosexualitet i spel. Det är ingen som riktigt vågat sig på det vad jag vet. Kanske för att det är så känsligt. Det är ju faktiskt nästan kontroversiellt i film fortfarande.

  Sen tror jag att många människor rent naturligt fortfarande tänker att ett sexuellt förhållande mellan två kvinnor mer är lek och ett sätt att undersöka sin sexualitet och att det inte nödvändigtvis behöver betyda att kvinnorna är homosexuella medan sexuell kontakt mellan två män i princip alltid klassas som homosexualitet rakt av. Det ligger nog tyvärr inarbetat i många människors hjärnor – kanske på grund av hur kvinnor gestaltas i porrfilmer. Var och varannan P-rulle innehåller ju två kvinnor som “leker” med varandra och det är med i filmen för att tillfredsställa många mäns (och kanske kvinnors) sexuella fantasier. Är det två män som har sex är det istället antingen en trekant eller så är det en ren “bögrulle” om man får uttrycka det så, som står i hörnan för homosexuella.

  Så länge den typen av tankegångar dominerar bland människorna lär uppfattningen om liknande sexuella kontakter i spel och film tolkas likadant.

 13. Trazh skriver:

  Kong: Att du drar upp det där igen…

 14. Bobbe Torg skriver:

  @Samson Wiklund

  Meh.

 15. Malin Söderberg skriver:

  Nu handlar ju inte diskussionen här i texten om huruvida folk (läs: vissa heterosexuella) tycker det är okej att skrika “bög!”som en allmän svordom. Det handlar om att när den här debatten pågick (i april, då inlägget publicerades i sin ursprungsversion) så talade man konstant om Anders, generellt, som en homosexuell karaktär, alltså inte inom kontexten för spelarens val. Dvs. Anders = homo, Isabella =bi.

  Jag förstår annars ditt resonemang Spelmalmer, om att det skulle kunna vara relevant till spelarupplevelsen. Men i det i den debatt som pågick handlade det inte om spelarval, utan om karaktären generellt.

 16. Nidde Nedelius skriver:

  Det hela ligger inte i att vi snackar om en västerländsk kultur som påvisat många gånger att det är OK med homosexuella tjejer, men ännu inte funnit en kanal för homosexuella killar? Flertalet medier påvisar att två tjejer ihop är sexigt – vilket fortfarande var kontroversiellt för inte allt för länge sedan – medan två killar är läskigt. Enligt Dr. Drew Pinsky finns det även studier som visar att både tjejer och killar som inte har några som helst problem med homosexuella visar hjärnaktivitet för “motbjudande” när de får titta på porrfilm med två killar. Och lägg ingen vikt på ordet “porrfilm”, det är en fråga om klipp med två bögar som har sex, inte två bögar som våldsknullar varandra och skriker “Jah! Do itt tå mi wit jor jajjänt schlång!”; en aktivitet som saknas när heterosexuell video eller lesbisk sex demonstreras. Och ja, även bögar har samma hjärnaktivitet.

  Jag förstår inte heller vad denna nöd för att demonstrera en sexualitet front-and-center? Det finns heterosexuella, det finns homosexuella, det finns bisexuella, varför måste någon av dem ta plats? Frågan borde inte vara varför folk reagerar, eller reagerar “fel”, vid att det visas homosexuell aktivitet, eller heterosexuell aktivitet heller för den delen. Frågan borde vara varför det finns en reaktion överhuvudtaget! Så länge som man fortsätter att påpeka någonting så kommer det inte att bli vardag. Finns det någon som tror att kineser hade kunnat leva utanför Asien om varje gång de gick utanför dörren så stod alla och pekade som om det vore en scen ur Invasion of the Body Snatchers? Nej! För det skulle uppmärksammas varje gång!
  Enda sättet att integrera någonting som naturligt är att bara låta det vara och acceptera det. Inte påpeka att det accepteras, för då är det inte naturligt.

Skriv en kommentar