Jag vet att det är helt fel sak att bli upprörd över i diskussionen om Bioware är homo- eller heterofober, men jag tycker ändå det måste sägas; Anders är för helvete inte bög!

Snälla all form av media; sluta prata om bisexuella (manliga) karaktärer som homosexuella. Det är oerhört jävla irriterande. Den dag Bioware vågar löpa linan ut och skapa en karaktär som är homosexuell kommer jag hoppa upp och ned av förtjusning och klappa händerna som om jag nyss sett världens bästa konsert. Jag klappar också händerna åt Bioware för deras försök att ge icke-heterosexuella spelare (eller spelare som är intresserade av att utforska icke-heterosexuella relationer) valmöjligheter, även om jag tycker att det är en aning klumpigt genomfört (mer om det om jag någonsin skriver klart det inlägget). Jag kan till och med klappa händerna åt att en seriös diskussion uppstått mellan de två läger av dumhuvuden som påstår att Bioware är heterononchalanta/homofober.

Men det stör mig något fruktansvärt när man talar om bisexualitet som något som är relativt till partnern. Det vill säga att i den här diskussionen är Anders homosexuell eftersom han stöter på Male Hawke. Det här händer hela tiden främst inom filmbranschen, och nästan uteslutande manliga karaktärer. Ingen har, mig veterligt, kallat Isabela för en lesbisk karaktär – trots att hon självmant ger inviter till Hawke oavsett kön.

Om vi dessutom ger utvecklare cred för att skapa homosexuella karaktärer när de inte gör det kan vi få en hämmad utveckling där det tar ännu längre tid innan vi får se en karaktär som bara kan romantiseras av en spelare av samma kön. Inte för att jag tror att större utvecklare bryr sig, men ändå.

Jag ser gärna att vi pratar mer om sexualitet i spel, speciellt i spel som har en sån stor fanskara som Biowares rollspel – men prata rätt, för i helvete.