Eftersom jag är den jag är, alltså en TV-spelsnörd i kombination med förälder, får jag ofta frågor från andra föräldrar om det här med TV-spel. Oftast handlar det om att de vill ha tips på bra spel att inhandla till sina avkommor. Ur detta föddes min videobloggserie ”Mamma Pappa Barn” här på Svampriket, (som i sin tur nu har blivit Junior reds. anm.)Kortfattat kan jag säga att tanken med ”Mamma Pappa Barn” är att jag spelar spel som är riktade till en yngre publik, utifrån ett barnperspektiv (ett fint ord som jag lärde mig under min lärarutbildning). Jag tar även intryck från  barnen här hemma och sitter och spelar tillsammans med dem för att på så sätt bilda mig en bättre uppfattning om spelens kvalité.

”Jag hade god lust att luta mig fram och tipsa pojken om att efter samlag med en prostutierad, så ska han ha ihjäl henne, så att han får pengarna tillbaka”
Det finns en annan orsak till att jag vill lyfta fram att det faktiskt finns bra spel för yngre spelare där ute. En, i mina ögon, viktig orsak. Tyvärr växer inte alla barn upp med spelnördar till föräldrar, istället har de föräldrar som ger dem God Of War 3 eller Modern Warfare 2 i present när de fyller 9 år. Det tror jag inte handlar om att de vill att sina barn ska sitta och skjuta civila på en flygplats, utan om okunskap.

För några veckor sedan satt jag på bussen hem från stan och framför mig satt det en pojke i 7-8 års ålder med en Gamestop-påse i sin hand. Bredvid honom satt hans mor. Hon frågade om han var nöjd med sitt nya spel. Han tog upp spelet ur påsen och sa något i stil med ”Ja visst, det är jättehäftigt, det har Sebastian sagt, för hans storebror har det”. Spelet han höll i var Grand Theft Auto IV. Jag hade god lust att luta mig fram och tipsa pojken om att efter samlag med en prostituerad ska han ha ihjäl henne så får han pengarna tillbaka. Men jag hejdade mig. Jag antog att han nog redan visste om det. Det har det säkerligen redan skvallrats om på skolgården. Frågan man bör ställa sig här är om mamman till pojken var medveten om att hon precis inhandlat ett spel där man kan döda prostituerade för egen vinnings skull? Jag tror inte det. Jag vet att det inte är lätt för en förälder att hålla koll på alla spel som finns och vad de innehåller. Många orkar nog inte ens ta reda på det, utan får en titel skriven på en lapp och beger sig sedan till närmsta spelbutik för att göra dottern/sonen glad på födelsedagen.

Sen så har vi det här med grupptryck. Jag får väldigt ofta höra här hemma, att ”kompisar får minsann spela det  och det spelet, varför får inte jag det?” Inte en lätt fråga att besvara. Jag kan och vill inte fördumma 9-åringens kompisars föräldrar eller faktiskt för den delen även 5-åringens. Även han, som är ett dagisbarn, har kompisar som speler olämpliga spel. När jag en eftermiddag hämtade honom på dagis, kom en av hans kompisar fram till mig, pekade på min t-shirt och sa ”Det där spelet har pappa köpt, det är jätteroligt!” Tröjan jag bar den dagen var en Mortal Kombat-tröja! Att en 5-åring sitter och spelar Mortal Kombat anser inte jag vara direkt lämpligt.

Men det är jag. Om hans pappa anser att det är okej, så får det vara så. Jag är inte ute efter att bedriva ett korståg mot föräldrar som låter sina barn spela olämpliga spel. Jag vill bara att de ska tänka till lite. Helt enkelt kompromissa, för det finns alternativ.

”Som jag ser det är Master Chief för dom, vad Luke Skywalker var för mig när jag var i deras ålder”
I ärlighetens namn har jag varit kanske lite väl hård mot grabbarna här hemma när det kommer till vad de har får spela för spel, men med tiden har jag insett att jag måste bjuda till lite. Hemma hos oss har vi som regel att spel som har åldersmärkningen 18 (med vissa undantag, men det kommer jag till) är pappas spel. Spel som har åldersmärkningen 16 ska jag själv först spela, för att göra en bedömning om de får spela det eller inte. Där är Halo-serien ett väldigt bra exempel. Båda grabbarna är galna i de spelen och i mina ögon är de ett mycket bättre alternativ än att låta barn spela Black Ops eller Modern Warfare 2. Som jag ser det är Master Chief för dom vad Luke Skywalker var för mig när jag var i deras ålder. 5-åringen har till och med önskat sig en Halo- tårta till sin födelsedag.

En annan sak jag brukar ha som måttstock när jag ska bedöma om ett spel som har åldersmärkningen 16 är lämpligt för mina pojkar är något jag har valt att kalla för ”Cartoon Network-våld” (”Cartoon violence”). Jag vet vad de tittar på för program på TV, och ser med glädje på många av dagens barnserier själv (Ben 10, Batman -The Brave and the Bold) och många spel som är från 16+ är inte mer våldsamma än många av deras favoritprogram. Ett bra exempel på ett spel som passar under kategorin Cartoon Network-våld är Spiderman – Shattered Dimensions som kom förra året. Däremot gör inte Batman – Arkham Asylum det. Bara för att det är Batman, en seriefigur, betyder det inte att han alltid är lämplig.

Jag nämnde tidigare att det fanns ett undantag när det gäller 18-års regeln och det är inget mindre än Gears Of War-serien! ”Hur tänker Ludde här?” är det säkert många som frågar sig nu. Gears Of War-spelen är kända för sin brutalitet. Visst är det som så, men det fina med de spelen är att du kan stänga av blodet. Det blir bara en massa gnistor istället, när du sågar itu någon på mitten. Kan kanske låta konstigt att jag låter mina pojkar såga något itu, men vad är det dom sågar itu egentligen? Jo, fula rymdmonster tagna från valfri Star Wars-film eller serie på Cartoon Network. Inte människor. Jag kan nämna att det även går att stänga av blodet I Assassins Creed, men det har de inte fått spela, för även om det inte kommer en massa blod, så får du ändå se en människa genomborra en annan människa med ett svärd.

Förstår ni hur jag tänker? Det handlar lite om att skilja verklighet från fantasi och att använda sitt sunda förnuft, helt enkelt. Som det ser ut nu för tiden går det inte att förbjuda hit och dit utan som förälder får man anstränga sig lite när det kommer till sina barns TV-spelande. Istället för att sitta och spela igenom Heavy Rain tillsammans med sin 8-åriga son/dotter kanske det är lite smartare att dra av kampanjen i Gears Of War 2?