– Nu ska vi ut i krig igen grabbar. Ta det här vapnet, ett par schyssta solbrillor och gå med oss in i detta trånga utrymme. Det kommer givetvis gå åt helvette och du kommer ensam få slåss mot omöjliga odds. Och du kommer bli skjuten, mer än en gång. Men det är ju häftigt och jävligt macho med krig, så ha så kul!

Förstapersons-skjutare är utan tvekan den mest populära spelgenren idag och jag tror vi har Infinity Ward och Call of Duty: Modern Warfare att tacka för det allra mesta. Det moderna kriget blev en dundersuccé och otaligt många utvecklare har sedan dess försökt reprisera konceptet, med ett minst sagt varierat resultat. Jag älskade spelet då och fortfarande idag står det sig bra, men det finns vissa faktorer som retar mig och mer för varje år.

Generellt drar jag mig lite för genren och det finns en väldigt naturlig anledning till varför. Jag gillar inte att bli skjuten på. Inte för att jag efter frågar någon typ av realism, utan för att det helt enkelt känns störande att konstant känna hur handkontrollen vibrerar och se skärmen bli mer och mer färglös. Och jag känner mig dålig, som om jag har gjort fel – fast det enda jag egentligen gjorde var att gå längst den stig som utvecklarna lotsat mig genom.

”Kan jag få be om ett FPS-spel där det inte skjuts så förbannat mycket?”
Just nu spelar jag Battlefield 3. Jag blir beskjuten konstant. Verkligen hela tiden. Det spelar ingen roll hur jag bär mig åt, min karaktär bör vara ihålig som den mest Schweiziska av ostar som finns när äventyret är över. Och visst händer det att folk blir skjutna i krig, men då kryper man inte in i något hörn och väntar några sekunder för att sedan återvända till full stridsduglighet, då blir man antingen så pass skadad att man måste få läkarvård, eller så dör man. Jag dör också en hel del i Battlefield 3. Inte för att jag inte förstår hur mekaniken bakom är uppbyggd, utan för att jag helt enkelt tappar tålamodet och går ut på en Rambo-bärsärkagång. Det funkar sådär. Men min tanke bakom är att jag inte ska behöva bli beskjuten så fort jag tittar fram från min lilla gömma. Kan jag få be om ett FPS-spel där det inte skjuts så förbannat mycket?

Det finns mycket positivt att säga om Battlefield 3 och jag tycker det är kittlande kul att en sådan produkt faktiskt kommer från våra breddgrader. Och spelet presenteras bra med snygg grafik, snyggare ljud och ett flerspelarläge som troligtvis är oöverträffat. Men jag personligen har tröttnat på att äta bly – och tanken som etsat sig kvar i mitt huvud är att det kanske inte måste fungera såhär?

Kan inte fler spel vara som Batman?