Ingen trogen av läsare av Svampriket kan ha undgått att jag har blivit lite av ”Svamprikets filmlicensspels-kille”. En titel jag gladeligen har tagit åt mig. På något vis kan jag finna en viss charm i sådana titlar. Visst finns det riktiga bottennapp (*host* Thor – The Video Game *host*), men jag tycker att det mer och mer släpps spel baserade på en film som hålller riktigt hög klass. Fjolårets Toy Story 3 är enligt mig den här genartionens 23:e bästa spel, när det kommer till multiplattform. Eller årets Captain America – Super Soldier, som verkligen imponerade på mig. Det som förr i tiden bara var skit, luktar helt enkelt inte lika illa längre.

”Spelutvecklare verkar mer och mer lägga ner lite själ och hjärta när det kommer till att producera filmlicensspel”
Jag tycker det känns positivt att spelutvecklare mer och mer verkar lägga ner lite själ och hjärta när det kommer till att producera filmlicensspel. Personligen har jag sedan jag var en liten ”gamer” haft en viss förkärlek till spel som är baserade på filmer. Jag tror det hade att göra med en blandning av igenkänningsfaktor och det faktum att spelen i många fall var baserade på filmer som jag tyckte var häftiga. Tyvärr blev jag i de flesta fall jag inhandlade ett filmlicensspel rejält besviken. Jag minns hur knockad jag blev, när jag som en töntig tolvåring fick en VHS-kasset med Tim Burtons Batman på. Men när jag sedan satte mig för att spela spelet på Amiga, blev jag inte direkt lika knockad. Den häftiga upplevelsen från filmen var inte lika häftig framför dataskärmen.

Men som sagt, jag ser ljust på framtiden och är övertygad om att spel baserade på film i fortsättningen kommer höja licensribban och för att höja den ännu ett steg har jag ett litet tips, så om du råkar vara en spelutvecklare råder jag dig att fortsätta läsa.

Mitt tips för att göra framtiden så bra som möjligt för filmlicensspelgenren (förbannat konstigt ord) är att spelutvecklarna måste blicka bakåt. Nu menar jag inte bakåt i spelhistorien och försöka bättra på remakes på redan existerande spel. Nej, utan bakåt i filmhistorien. Det har funkat förut och kan garanterat göra det igen. Vi som har spelat The Warriors eller The Thing förstår vad jag pratar om. Faktum är att The Thing håller jag än idag som en av mina häftigare upplevelser i skräck/action facket. Det bästa av all med att basera spelet på en gammal film är att det inte finns något premiärdatum som spelet måste finnas i butik, utan det kan få utvecklas och bli det häftiga spelet som den filmen förtjänar.

”Tänk er NHL 3 on 3 Arcade med minispel där du ska dricka tequila eller raka pungen på rookien i laget”
Självklart har jag även tänkt ut vilka filmer som jag skulle vilja se omvandlas till häftiga spelupplevelser. Först ut är Where Eagles Dare (1968) som lätt skulle kunna bli en häftig stealthaction-upplevelse med inslag av L.A Noire. Sedan skulle jag vilja se Youngblood som spel. Tänk er ett NHL 3 on 3 Arcade med en massa galna minispel där du ska dricka tequila eller raka pungen på rookien i laget. Nästa film jag vill se som spel, har faktiskt även den Patrick Swayze i en av huvudrollerna. Jag tänker dock inte på en Kinect-version av Dirty Dancing, utan istället på Point Break. Ni som har sett filmen förstår vilket häftigt och varierande actionspel det skulle kunna bli. Bankrån, biljakter, surfing och fallskärmshoppning, allt till tonerna av ett specialskrivet soundtrack av Red Hot Chili Peppers.

Sist men inte minst, har jag den ultimata filmen att göra ett spel av. Big Trouble In Little China! Jag ser en blandning av fighting/plattformande/tredjepersonskjutare och humor. En jävla massa humor. Jack Burton ska leverera one-liner på one-liner så den gode Duke går och skäms i ett hörn. ”It’s all in the reflexes”

Så varsågod, om du nu råkar vara en spelutvecklare som läser detta. Ta för er! Och ni andra, har ni några tips?