Retroresan

Låtsasgammalt

Säsongspremiär! Efter en kortare semester är Retro-duon tillbaka inför sin tredje och sista säsong. Sin vana trogen så inleder de med ett specialavsnitt, denna gång med tema på “Nyretro”. “VVVVVV”, “Cave Story”, “Hard Corps: Uprising” och “Rocket Riot” avhandlas alla grundligt och utförligt, vilket givetvis också innebär att avsnittet blir rätt långt.

Vi hoppas att ni alla är taggade för den tredje säsongen. Den är här nu. Och den kommer bli episk.

Länkar

Musik

Retroresan Special: Låtsasgammalt

Kommentarer

 1. David skriver:

  Yaaaaay!

 2. Andreas skriver:

  Ett av de bästa avsnitten på länge! Eller vänta nu, det var ju ett tag sen ni hördes i etern?! Men nåväl, jag uppskattade verkligen att ni tog er an lite indie och kul att ni uppskattade två av mina favoriter i form av Cave Story och VVVVVV. Fan! Ibland har ni rätt god smak trots allt!

  Själv blev jag oerhört sugen på att tanka ner Rocket Riot. Ert snack om spelet var verkligen passionerat och öppenhjärtligt. Får skicka en vänförfrågan till dig, Samson, sen om jag blir lika impad av demoversionen som jag har en förhoppning om. 🙂

 3. Trazh skriver:

  Skön start på säsongen! Blev ett köp av VVVVVV direkt för mig.

  När Ducktales-låten tågade in, så blev pojken i mig jätteglad och jag nästan skuttade i sängen (låg i sängen och lyssnade på er). Skrev nyligen en lista på mina favoritspel till NES’et som barn och Ducktales 2 var med. Älskade verkligen det.
  Chip N’ Dale 2 har jag däremot ingensomhelst aning om, så ska bli intressant.
  Hursom, ni är äntligen tillbaka och fredagarna är räddade igen! Tack! <3

 4. Ohlsson skriver:

  Blev inte mindre än smått varm i själen när ni pratade om Hard Corps: Uprising. Det är något visst med det spelet som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Jag gillar det skarpt, så mycket kan jag då säga. Har själv inget riktig band till Contra serien men Uprising har gett oss yngre spelare en chans att få ta del av lite god run-and-gun.

  Frågade förra året så jag gör passande nog detsamma i år. Kommer ni finnas på Gamex? Ni kan inte utlova kyssar utan att ge oss resenärer en tid och plats. Står i valet och kvalet huruvida jag ska åka men chansen att få träffa Samson igen och Anders för första gången skulle nog övertyga mig.

  Förjävla skönt att höra er igen. Lite synd på sagostunden dock. Bra som fan är det fortfarande och 3:e säsongen kommer utan tvekan bli den starkaste.

  Keep the upkeeping of the good work up.

 5. Tobias Andersson skriver:

  Härligt att ni är tillbaka igen. Hälften av det här avsnittet avnjöts i ett lite märkligt sammanhang. Sittandes i buss i Kina samtidigt som Kinesiska regeringen hade uppvisning (stor helgdag här nu) på TV. Kommunistpropagandan haglade 🙂

  PS. Hur kunde ni prata om VVVVVV utan att nämna elefanten?!

 6. Mayhemic skriver:

  Samson eller Anders, har problem med att få ner avsnitt 89 “..!”, blir forslad till huvudsidan när jag klickar. Tack&Bock!

  Skoj att ha er tillbaka, har iofs ett tiotal avsnitt kvar att njuta av i backloggen, men snart är jag här och således fit for fight. 😉

 7. Johan Karlsson Sjögren skriver:

  Återigen, ett bra avsnitt grabbar! Ni får ursäkta min rage på Facebook, men jag lyssnar i princip inte på de skitsnackavsnitt, säsongsavslutningar och allmänt krims krams som ni håller på med, utan är mest intresserad av spelen. Därför visste jag inte heller om er nedläggning, vilket gjorde att jag fick dubbla magsår. Hur som helst har jag röstat på er för podradiopriset (om er nedläggning är ett billigt trick för att få ett pris får ni med MIN armé att göra!).

  Angående nästa veckas spel har jag inte lirat Duck Tales 2, däremot ägde jag Chip ´n Dale 2 som barn (eller, ägde och ägde, min brosa fick det i födelsedagspresent, men han uppskattade det aldrig som jag gjorde…). Jag spelade det faktiskt för bara några år sedan när jag rensade ut min samling på Tradera. Då visste jag inte att det var en raritet, idag är det ju värt betydligt mer än de 200 pixen jag fick…

  I alla fall, jag tycker att Chip ´n Dale 2 är bättre än det första spelet i serien. Där första spelet var rättfram och okomplicerat tycker jag att det finns ett större djup i tvåan. På ytan påminner de om varandra, men det är först i spelets andra hälft som Capcom verkligen briljerar (inte så märkligt nog är det här spelet tar sig an skepnaden av Disneys svar på Mega Man…). Uppskattar spelets försök till en handling och att det ändå är förhållandevis enkelt. Bare in mind att jag var en liten parvel när jag spelade det, så det var ju en smärre bedrift att klara spelet (även om slutbossen är ett mindre skämt).

  Spelets banor och bossar är varierande. Min favorit är båtbanan (okej, mest för musiken, men ändå), den tråkigaste är definitivt den som utspelar sig i kylrummet på tid (trist bandesign där allt bara handlar om snabbhet). Favoritboss är utan tvekan den flygande mumien (hela presentationen är grym), och slutbossen… Är ett antiklimax, som sagt.

  Som pizza märker man att bagar’n har haft lite högre ambitioner den här gången. Där hans första var en instant hit med en lika distinkt som direkt smak ville han den här gången göra en mer mogen pizza med extra allt. Det märks att han vill göra en pizza för de som ännu inte blivit vuxna, men de som är på väg att ta klivet att på allvar äta en hel pizza själv (minns ni den tiden då man inte fixade att äta en hel?). Den här gången känns smakerna mer komplexa och man har varierat sig betydligt mer. I ena tuggan får jag ananas och i den andra får jag fuskfilé. Det borde fan inte gå, men på något sätt är de kombinerad på ett sätt som gör att jag får friheten att själv bestämma ätordningen. Även om avslutningen (en tesked matolja på en kvadratcentimeter) är ett antiklimax så förtar det inte smakerna från det andra.

  Det är den pizza som alla ekorrar vill äta vid jul.

 8. Offgroundsroar skriver:

  Käre Anders, må hända att Seinfeld aldrig blev dåligt men det blev aldrig bra heller! Retroresan däremot… jag gillar tanken på att ni tvingas ta tag i de spel och idéer ni vill göra mest då ni endast har en säsong kvar. Det blir lite som Secret of Mana. Det planerades först till SNES CD add-on (Nintendo Playstation, ni vet) men fick ändras om för att passa in på kassettformatet och då tvingas man samla ihop de bästa av idéerna. Det är ett framgångskoncept.

  Seinfeld däremot…

 9. Anton Albiin (EGV) skriver:

  Lyssnar pa introt till avsnittet och bara maste papeka en sak innan jag glommer det!

  Ni maste – MASTE – namna pa forhand nar ni ska snacka Lost i skitsnack, Anders ska fa hora hur fruktansvart bakom flotet han ar som tycker att sasong 5-6 inte ar att bli bajsad i ansiktet.

  Kram!

 10. Hjorten skriver:

  INGEN SAGOSTUND?!

  Inga hjärtan till er pojkar. Inte ett enda. Bojkotta retroresan tills vi får sagostunden tillbaka!..Nästan 🙁

 11. ReDead skriver:

  Härligt att ha er tillbaka! Riktigt bra avsnitt också! 🙂

  Angående min pizza för VVVVVV då Anders blev lite förvånad över att jag tyckte den var för liten så är det ju faktiskt så. Visst, ska man försöka sig på alla trophies så kan man nog hålla på i åtskilliga timmar, men det är ju bara sex banor och 20 trinkets att leta reda på, sen har man gjort allt i spelet, vilket tog typ tre timmar för mig. Skulle gärna ha haft dubbelt så många banor och dubbelt så många Shiny Trinkets också.

  På tal om pizza så måste jag bara berätta om vad jag gjorde i torsdags! Alla killar på min skola åkte till Sundsvall (ungefär 10 mil från skolan, vi bor på internat), totalt 25 stycken och åt pizza på Biteline (En american pan pizza-buffé). Vårt mål var då att slå förra årets rekord på 255 pizzaslicar, vilket vi även lyckades med. 270 slicar blev det, själv stod jag för 14 och en halv av dem, mådde inte bra efter det kan jag säga, men roligt var det!

  Sedan måste jag också berömma Samson för hans nya japanska uttal, roligare än det förra! 😀

  Sist men inte minst så spelade ni fel version av den svenska Ducktales-låten. Den här ska det ju vara!: http://www.youtube.com/watch?v=DGdAyMeCL1U&feature=related
  (Beror väl lite på när man såg på programmet också, de bytte väl till det jag anser vara “det rätta” lite senare vad jag har förstått…

 12. T4 was Here skriver:

  AH, september börjar bra.
  En ny Ninja Turtles comic från IDW förlag som är ett måste att läsa.(Men inget gnäll om hur det inte är som att det gamla, dom har sagt att dom försöker nått nytt.)
  Nya Kamen Rider Fourze. (Vet inte hur man uttalar det sista än…)
  Massa nytt tecknat som nya Thundercats och season two av internet sensationen.
  En spelhöst som får min plånbok att göra ont. (Warhammer 40k Space Marine, Resistens 3 och Starfox 64 3D på samma dag! AJ!)
  Och så nya retroresan.
  GÖTT!
  Har bara spelat två av fyra den här gången.
  Cave Story och Hard Corps: Uprising. Typ…
  Spelade Cave Story för några years ago.
  Det var riktigt skoj det jag spelade men…
  Sen kom jag till ett med en power up jag ville ha och som jag trodde jag kunde hoppa till.
  Så jag försökte, om och om och again and again ect. tills jag gav up och började spela something else and then something else and BOOM! its 2011 and I have still not klarat det… (Samma som händer med mina rpgs…)
  Jag får väl köpa det när det kommer ut till 3DS.
  Och så var det Hard Corps: whatever.
  Måste säja att jag var mot detta spelet i början.
  Contra: Hard Corps är nämligen mitt favorit Contra ända sedan jag spelade det på Mega Drive emulator förra årtiondet.
  Men then I played it och frag yeah was it skoj!
  Fast-pacted run n gun när det är som bäst.
  But det finns litte bullshit, som hur extra gubbarna är DLC och sista bossen som jag psykolgist inte klara av.(Jävla platformar att gå sönder!)
  And ofcoure the lack of any Cyborg Werewolf in sunglasses and jeans with gun arms or fat little robots that can double jump.
  Ah, The 90s!
  Anyway, så skulle jag nog klara av det om jag bara hade tid men nu kom ju spelhösten så det får vänta.
  Och så var det väl nästa weeks spel.
  Allt jag minns av Chip n Dale 2 är FLYGANDE NINJA EKORRAR!
  Other then that så var det samma spel, nya banor men det är inget fel med det.
  Men Duck Tales 2 minns jag litte bättre även att det är också litte mer av sammabra-ness.
  Och att [spoiler]sista bossen är en T-1000 klon som heter D-1000. D som i duck. [/spoiler] I love it. Och var fan fick Guld-ivar den ifrån?

  Ja, nu måste jag Trolla vidare!
  Mon Mon!

  Also jag tror nog att ni vill komma att göra Retroresan igen någon dag! På ålderdoms hemmet eller nåt.
  Also X2 Sagostunden, En Video Lets play?

 13. careface skriver:

  Först ska ni lägga ner, sen som bajspåse på bajspåse (kakapåkakabakåfram?) Så får vi ingen sagostund?
  En annan satt och väntade på utannonseringen av FFIX. *sadface*
  Nåja, jag smälte (smalt?) lite när jag fick höra introlåten till ducktales, det är bra grejer.
  Ni måste göra en sagostund i framtiden då även Samson kan vara delaktig, det vore kickass. FFIX är requestat av mig från och med nu då jag spelade det direkt efter VII och tyckte det var bättre än det sistnämnda. Samson kan ju haka även om han redan har spelat kanske?

  Jag tror den 3e säsongen kommer bli den bästa och att den kommer bli otroligt mycket längre än de föregående säsongerna då ni inte kommer vilja säga hej då! Dock kanske det bara är min önskan.. Återstår att se helt enkelt.
  Har hunnit smälta att ni så småningom kommer lägga ned och kom i samma veva på att ni precis som ni säger inte kommer kunna skilja er från varandra, så vi kommer förmodligen få njuta av er i någon annan form hur som helst. <3

  BTW Tack för att ni har gjort alla andra Podcaster SKITDÅLIGA.
  Försökte hitta någon som kan ersätta er när ni sedan försvinner men det är ta mig fan omöjligt.. Ingen är ju varken Samson Wiklund eller Anders Brunlöf.

  Puss och kram från Careface.

 14. ozzy88 (Emil.B) skriver:

  Ni är tillbaka! qsfasdfasdf…and stuff!

  VVVVVV och Cave story startade min indie samling som konstant växer och jag tycker att de är fantastiska spel! Nu är jag för lat för att fälla nån mer beskrivande kommentar men så kan det bli ibland.

  Ingen sagostund gör mig inget…fortfarande ärrad av FFV som var lite för svårt för mig på den korta tiden. Nu har jag ju dock börjat spela igenom FFVI i min egna takt som jag dessutom streamar på justin.tv (eller twitch.tv som den heter för spelkanaler). Jag streamar också mitt speedrunnande till viss del så är man intresserad av att se mig bli krossad av Castlevania: SotN och Super Castlevania IV så kan ni söka efter “ozzy__88” på justin.tv. Skamlig reklam, check.

  Får se hur mycket jag hinner spela med er då jag fått upp intresset för speedrunning i max nu. Om något spel lockar tillräckligt mycket så hänger jag nog på!

  Btw, avnittet var bra men jag vet att ni kan bättre! 😉

 15. Tensora skriver:

  Lite kritik vill jag ge till era uttalanden om spelet Hardcorps Uprising när jag för en gångs skulle känner att jag vet bättre xD (och ändå kände att det var dags och börja skriva lite till er, inte skrivit tidigare för har inte varit ikapp föränn nu!)

  Daisuke Ishiwatari är huvudmannen bakom studion Arc System Works och han är faktiskt en ganska högvärdad tv-spels artist/kompositör/storyskrivare (han står alltid för dessa bitar själv när de gör spel) inom spelvärlden och jag vill bara säga att dom inte “bara” hyrde in något mediokert metal band från japans gator för att spela in soundtracket som ni trodde.
  Och för att tillägga så finns det egentligen bara en handfull riktiga tv-spelsmusiker som blivit uppmärksammade för musiken dom gjort till spel och Daisuke Ishiwatari är en av dem få så jag tycker ni gör rätt i att ge OST:n en till chans eller lyssna på guilty gear soundtracken som han fått mest genomslag med ;)(eller erkänna honom som lysande!)

  Måste säga något om er podcast också nu när jag ändå är här. Jag hade också rätt jobbigt under tiden som jag hittade er (dåligt på jobbet/break-up) och det enda jag hade att se fram emot nästan när dagarna var slut var att få lyssna på eran pod cast och vara med i erat gäng och att ni vill sluta med den är som att säga farväl till två mycket goda vänner och jag är inte säker på att jag vill låta några nya komma in på ett långt tag och låta prata med mig. Det blir som att ha ett par riktiga vänner i nån mån för det känns verkligen som att man känner er (det är som att vara en person i ett kompisgäng som inte pratar så mycket men som ändå är med och jag har nog alltid varit lite sådan). Tänk er själv om ni blev tillsagda att byta ut ett par av era bästa vänner mot två andra helt plötsligt 😛 det är inte som att man bara tänker w/e vem som helst går bra (för människor är unika!!!) Tror att många känsliga gamermänniskor kanske byggt upp den relationen till er och känner detsamma men därför har jag två förslag för ni ska ju inte tvingas till det 😛

  (1)Ni borde fortsätta med retroresan men kanske bara släppa ett avsnitt i månaden?? Så blir det inte ett sådant hemskt farväl 🙁
  Ni borde fixa en donate knapp eller låta folk regga sig på eran hemsida (gör extra reklam för det) så först då skulle ni få se magnituden med hur många som lyssnar och tycker om er!

  (2)Sedan får ni skapa en poll där vi lyssnare får rösta på hur många som skulle vilja betala på i-tunes för att få ladda ned er per avsnitt då (typ 1.skulle inte lyssna 2. 20kr 3.40kr osv osv) ni har ett sådant momentum nu så ni borde verkligen ta till vara på det även om jag nog misstänker att ni kommer lyckas på något sätt ändå 🙂

  Blir så ledsen när jag tänker på stunder där jag kommer spela tv-spel och kommer tänka (ååh, undrar vad samsons visa röst och anders slående beskrivda analyser skulle tycka om det här spelet för att sedan få en dålig känsla i magen som säger “samson och anders tycker inge mer” för att ni avslutat podcasten 🙁

  En sista liknelse är ni vet känslan när ni jobbar eller något annat tråkigt och ni vet i bakhuvudet att ni lever för något mer än detta och lyckas hålla er glada glada till mods ändå. Så är det att ha retroresan i bakhuvudet 🙂

  I övrigt tycker jag inte att ni inte får nämna någe mer i podcasten att det är sista säsongen (förutom i detta avsnitt då som ni läser mig:P) för det tar upp dåliga känslor och stör lite det härliga njutandet som man verkligen får av att lyssna!

  Ska skriva en I-tunes nu när jag ändå är igång!

 16. Oldgast skriver:

  Har inte lyssnat på avsnittet ännu då jag inte fått ordning på telefonen ännu tydligen. Har dock läst lite kommentarer och väljer därför att anta att avsnittet är riktigt bra. Bra avsnitt! Kul att ha er tillbaka. Har flyttat till en ny stad så gött att ha en sak till som man är van vid hemifrån. Det får allt att kännas mer hemtrevligt. Blev lite flummigt men kan bero på att jag inte hört avsnittet får se om ni fattar något av min kommentar.

 17. Tony Emmeborn (sbjihp) skriver:

  Härligt att ni är tillbaka!Lirade Cave Story efter detta och är fast! 🙂
  Har kommit på att jag hellre lyssnar på er podcast än Filip och Fredriks. Fortsätt jobba på, saknar er redan inför nästa år!

Skriv en kommentar