Jag tror inte någon spelgenre har fått så många spel filmatiserade som fightinggenren. Vilket är konstigt, då det oftast är just fightingspelen som har den allra svagaste storygrunden att bygga en vettig berättelse på. Man skulle kunna tro att det är rollspelen som får massa filmer, men där är det bara Final Fantasy som vågat försöka (rätta mig i kommentarerna, för jag vet att ni vill). Det har i sin tur resulterat att filmer baserade på fightingspel står för några av de allra trasigaste stolpskotten. Men fightingspelen har ändå något som talar för en bra övergång till film, och det är deras karaktärsgalleri. Fightingspel har oftast ett helt fantastiskt karaktärsgalleri, men många färgstarka nyllen att välja mellan. Så då kan man ju inte annat än undra över varför i hela världen manusförfattarna gång på gång väljer de absolut tråkigaste och mjäkigaste personerna för att axla huvudrollerna.

Boooooring! Ge mig mer Blanka i stället!

De två mest kända filmerna baserade på fightingspel är förmodligen Mortal Kombat och Street Fighter. Båda spelen har massor av intressanta karaktärer, alla med mer eller mindre bakgrundshistoria att bygga på. Om jag skulle välja ut en huvudkaraktär i Mortal Kombat måste jag säga att det är Liu Kang. Vi har alltså coola isninjor, månglemmade monster, åskgudar, samt rakbladshattbärare, med mera. Men filmskaparna väljer att sätta den absolut tråkigaste minst intressanta karaktären Liu Kang i huvudrollen, tillsammans med de andra helt vanliga karaktärerna Sonya Blade och Johnny Cage (som åtminstone är lite töntcool). Samma sak med Street Fighter, där man väljer helt normala Guile, Ken och Ryu framför stentuffa figurer som Blanka, Dhalsim och Zangief. Vem hade hellre sett en hel film och Blankas livsöde? Jag! I stället fick vi den pinsamt urpissiga filmen om Chun Li. Tack.

Så varför väljer man alltid de tråkigaste karaktärerna? Det här är ett mönster vi ser i så gott som alla filmer baserade på fightingspel. Tekken har sin Jin. Fatal Fury har sin Terry Bogart. Dead or Alive har… uurrgghh…  Är det för att publiken lättare ska kunna identifiera sig med huvudkaraktären? Eller tar man de populäraste karaktärerna, som alltid råkar vara de tråkigaste? Eller är det för att det är dyrt med massa smink, dräkter och CGI? Nej, om Soul Calibur blir film vill jag se Voldo i huvudrollen. Jag menar, vem står i centrum på Street Fighter II-omslaget? Just det, Blanka! Varför? För att han är ett helgrymt grönt muskelmonster med rött hår! Jag är i alla fall trött på att de coolaste karaktärerna hela tiden får spela biroller när spelen blir till film.