Om ni är vana läsare här på Svampriket vet ni nog kanske att Listriket skulle vara ett bra alternativt namn för oss. Framför allt har vi en chefredaktör som vurmar för listor. Själv kommer jag publicera en traditionell fredagslista på just fredag, men tänkte klappa Anders lite medhårs med att också bjuda på en lista idag. Speciellt med tanke på att jag helt glömde bort att jag skulle skriva den här texten överhuvudtaget.

Här nedan presenterar jag de mest framstående argumenten till varför katter är det utan tvekan bästa spelsällskapet. Det här listan har en helt ovetenskaplig empirisk grund enbart baserad på ett urval av en person, mig, och mina katter Elise och Daenerys. Jag tror däremot att faktan är genomgående representativ för spel-med-katt-communityt.Daenerys

Jag är också rätt så säker på att andra djur, främst då hunden, inte alls har samma egenskaper för att fungera som ett bra komplement för spelaren. Framför allt kan deras stora utbud av raser ge helt olika egenskaper från hund till hund. Däremot är jag aldrig sen att inbjuda till diskussion, så om du som läsare kan presentera mer solida argument för ett annat djurslag är du varmt välkommen att kommentera på texten.

Katter är klimatsmarta

Istället för att behöva höja temperaturen i lägenheten för att uppnå en komfortabel katt-temperatur väljer Daenerys att ligga bredvid xboxen när den är igång. Genom att ta vara på energin som avges i samband med avkylningen av konsolen sparar hon både på miljön och också plånboken.

Katter är omtänksamma

När du är inne på den fjärde raka timmen framför teven är katten omtänksam nog att vidta åtgärder för att se till att du inte blir sittande alldeles för länge och då överanstränger ögon, rygg, fingrar och psyket. De har olika metoder beroende på hur oroliga de är för dig, allt från ställa sig på din mage med svansen mitt i synfältet till att kräkas på ryamattan eller bajsa utanför lådan.

Katter är ergonomiska

För att se till att dina handleder inte utsätts för onödiga påfrestningar kan katterna offra sig genom att ligga i ditt knä så du kan hålla händerna i en ergonomisk position på deras rygg. Genom att spinna ger de också en bekväm massage för att minska spänningar i dina överbelastade muskler. Också här tar de med sig det klimatsmarta tänkandet – en stillasittande människa har en effekt på 100W och genom kroppskontakt kan du och katten hålla varandra i en bekväm temperatur utan att höja värmen i lägenheten.

Katter är verklighetsförankrande

När du lever dig in alldeles för mycket i en spännande, eller kanske framför allt obehaglig, story ser katter till att du inte tappar kontakten med verkligheten. Genom att knuffa ner saker från bord och hyllor, rusa genom lägenheten eller skvätta med vattnet i vattenskålen påminner de dig om att allt det läskiga bara är ett spel och att verkligheten är en mycket tryggare tillvaro.

Med denna fakta är det svårt att inte hävda kattens överlägsna position som den perfekta spelpartnern. Också nu påminner Elise mig om att det inte är konstruktivt att fortfarande inte ha tagit på sig vuxenkläder vid tjugo i elva på en måndag genom att trycka in sitt huvud under min hand och försvåra mitt skrivande. Tack Elise, för att du är en sådan fantastisk livspartner.
 Det är nog dags att fylla på matskålen.