I natt gick The Game Awards av stapeln i Los Angeles och hela branschen var där för att gnugga armbågar med varandra, hinka dryck och visa upp nya speltrailers. Föga förvånande så var ju även Hideo Kojima på plats och visade upp en ny trailer till Death Stranding, hans nya monsterproduktion som finansieras av Sony. Fast trailer är att ta i. Grovt. Åt helvete för grovt. Jag må ha en ganska stor respekt för Hideo Kojima då hans spel oftast är svinbra även om de frekvent innehåller saker som är så dumma att min hjärna inte riktigt kan fatta det. Som förklaringen till varför Quiet inte har kläder på sig i Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

Om du själv inte har sett den åtta minuter långa videon från nattens visning av Death Stranding så finns den här nedan.

Anledningen till att jag inte riktigt vill kalla den senaste videon för en trailer är att den säger ju ingenting konkret och det är såklart en medveten taktik från Hideo Kojima och jag är ordentligt trött på det. Visst köper jag att man kan vara kryptisk, ge fler frågor än svar och mata online-teoretiker med allehanda småteasers, dolda meddelanden och obskyra referenser till allt man kan tänka sig. Men faktum kvarstår att det har gått cirka 18 månader sedan vi fick se Death Stranding första gången och vi vet egentligen ingenting konkret. Visst kommer det vara ett spel av något slag men det är också allt. Resten är dolt i skuggorna och marknadsföringsmaskineriet traskar vidare i samma upptrampade spår som Kojima har klafsat runt i ganska många år nu.

För detta är ju inget nytt. Alls. Kojima har använt samma grepp under åren hos Konami och jag är faktiskt less på det. Visst behöver jag inte kolla, visst behöver jag inte bry mig men det sitter inte riktigt rätt i min roll som spelkritiker. För faktum är att jag är mer intresserad av vad andra har att säga om Kojimas trailers än vad Kojima själv har att säga. Eftersom inga fakta ges om Death Stranding så finns det ju en uppsjö människor som ägnar sig åt att spekulera kring hans trailers. En av mina favoriter är Youtube-personligheten Ragnarox som nästan alltid gör fantastiska videos, videon nedan är ett exempel på där han försöker tolka en Death Stranding-trailer.

Trots att Hideo Kojima ständigt gör vissa plumpa och dumma grepp i sina spel så har jag en stor mängd respekt för honom och vad han skapar. Även om hans egna varumärke ibland tar lite väl mycket plats så är Hideo Kojima en av spelmediets viktigaste kreatörer och en kreativ person vars hjärna konstant spiller ur sig saker som får en att häpna. Jag tror och hoppas även att Death Stranding kommer vara ett riktigt bra spel när det väl släpps. Men jag skulle ljuga om jag sade att jag inte var trött. Jag skulle önska att Hideo Kojima var lite mindre kryptisk och visade oss lite från det verkliga spelet och inte en åtta minuter lång video helt utan sammanhang. Men det kommer ju inte hända. Även om Death Stranding säkert är ett par år bort så borde man ha något annat att visa än detta. Men det vill såklart inte Hideo Kojima, då får vi nöja oss med samma trötta, retsamma teaser-runk vi har sett så länge.

Sedan är jag ju också lite irriterad på spelmedia som i stort sett helt okritiskt bara sväljer allt med hull och hår och stundtals nästan känns som en del av marknadsföringen. Förutom hans kompis, spelmediapersonligheten Geoff Keighley som faktiskt HAR varit en aktiv del av marknadsföringen av Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Något som ju faktiskt är direkt pinsamt. Och ju mindre jag pratar över min ilska att vi i spelmedia pumpade ut spaltmetrar över avtäckningen av Kojima Productions logotyp-karaktär desto bättre. Vi har minst sagt en del att kollektivt lära där.