Krönika

Växer Esport upp?

Esport har formligen exploderat både i Sverige och internationellt. Den stora besten är förstås Starcraft som format ligor och har spelare som lever på sitt spelande. Äntligen tas spelande ut till en stor publik som det helnöje det kan vara med spektakel, pompa och ståt.

Men samtidigt lyser några fula symptom igenom. Spelkultur har sina rötter i pojkrummen och det finns en drös av #vitakränktamän som envisas med att uppehålla en slags hostil attityd mot allt som inte är dem. De privilegierade pojkarna är livrädda att någon “jävla PK-femenazist” ska komma och förstöra för alla “sköna snubbar” som bara vill ha kul och vara sig själva.

Fightingspelskulturen har vuxit upp under förhållanden som kan liknas vid hip-hop-kulturen med battles där mycket extremt smutssnackande är en del av vardagen och termer som faggot, whore och rape är mer regel än undantag.

Det är negrerna och
hororna som är för känsliga och i så fall inte hör hemma i kulturen.
Inför lanseringen av Street Fighter X Tekken har  Capcom och Twitch.tv:s inlett ett samarbete kallat Cross Assault.  en dokusåpa där vi följer spelare och matcher via strömmade klipp. I ett avsnitt pratade man om hur scenen behöver växa upp och bete sig lite vettigare mot varann. Man menade inte att censurera och förbjuda smutssnackandet, utan snarare att det kanske var dags att kassera de utestängande kommenterarna. Att vara otrevliga mot varandra är tydligen en väsentlig del, enligt vissa och i viss mån kan nog de flesta förstå det. Det man talade om var snarare om att deltagarna har med sig olika habitus. En straight kille känner sig inte utestängd om han bli kallad bög, inte ens om man använder sig av glåpord riktad till hans egna tillhörigheter, men förutsättningarna att kasta av sig glåporden är till hans fördel eftersom han tillhör normen. Han är privilegierad. Att kalla en vit person för… ja, vad man nu kan använda för glåpord mot en vit person, är inte laddat med samma värde som att kalla en svart person för neger. På samma sätt är det med kön och sexualitet, för att nämna några fler områden.

När detta tas upp i sammanhangen blir de mötta av aggressiva kommentarer. De privilegierade sköna snubbarna inser inte skillnaden utan tycker att det är negrerna och hororna som är för känsliga och i så fall inte hör hemma i kulturen.

Senast häromdagen fick vi ytterligare bevis för det. I en sändning utbröt en tämligen talande konversation ut mellan Jared Rea, Community Manager på Twitch.tv, och Aris Bakhtanians, kapten för lag Tekken. (Se från ca 1.45.00 i detta klipp)

Rea: You know what it is, to be honest with you? We’re getting older. Do you really want to keep hanging around with a bunch of [guys in their] early 20s who don’t know how to treat one another with respect? That’s what it is.

Bakhtanians: Alright, man. The thing is…if you don’t like the scene, how it is right now, it just seems like you’re trying to create…turn it into something that it’s not, and it’s never going to be. You know what I mean?

Rea: That’s really unfortunate [inaudible]…the way it is right now, they want to enjoy fighting games, but they’re so incredibly turned off by [the language].

Bakhtanians: This doesn’t involve me, Jared, I don’t know if you can hear me–this is Aris. This doesn’t really involve me, but if you don’t like onions, you get your sandwich without onions, man. I mean, this is the fighting game community.

Rea: Can I get my Street Fighter without sexual harassment?

Bakhtanians: You can’t. You can’t because they’re one and the same thing. This is a community that’s, you know, 15 or 20 years old, and the sexual harassment is part of a culture, and if you remove that from the fighting game community, it’s not the fighting game community–it’s StarCraft. /../ It’s ethically wrong.

I know that you’re thinking “what do you know about ethics? You say racial stuff and sexist stuff.” But those are jokes and if you were really a member of the fighting game community, you would know that. You would know that these are jokes.

Rea: So, ensuring that we alienate any and all female viewers…that’s the ethical thing to do?

/../

When I go to SoCal regionals and I see a Phoenix [from Marvel vs. Capcom 3] on main stage getting blown up and there’s some dude in the audience just yelling “Bitch! Bitch!” every time she gets hit and then she killed and goes “Yeah, rape that bitch!” Yeah, that’s totally acceptable! Really? Really? You’re going to tell me that’s acceptable?

Bakhtanians: Look, man. What is unacceptable about that? There’s nothing unacceptable about that. These are people, we’re in America, man, this isn’t North Korea. We can say what we want. People get emotional.

(transkribierat av Patrick Klepek på Giantbomb.com)

I Tekken-laget finner vi också Miranda “Super_Yan” Pakozdi. Som kort konstaterade att det här bara skadar fightingspelskulturen. Via Twitter skrev hon (men har nu tagit bort det) att hon ville lämna Cross Assault-tävlingen omedelbart men hade kontrakt att stanna i två dagar till. Hon tog ett beslut.

I strömmen från dagen efter ser vi henne spela som Balrog och runt 8 timmar och 32 minutersstrecket inleds hennes tysta protest. Hon slutar helt att slåss och går bara mot sin motståndare tills matchen är slut. Matchen efter förlorar hon på walk-over. Hennes tilltänkta motståndare i matchen, John “Dr. Sub-Zero” Rockafeller, lämnade över sina priser till henne för att visa sitt stöd.

Aris är den stora mannen med skägg, Miranda står i bakgrunden

Alla kan förstå att det slinker ur illa valda ord i stundens hetta, men att försvara hot och sexuella trakasserier som en beståndsdel i en kultur är inte bara korkat, det sänder en tydlig signal om att vissa anser fightingsspelskulturen endast är till för en viss clique. De horder av #vitakränktamän som ivrigt försvarar Bakhtanians utspel och kallar Pakozdi för hora, slampa, tönt, osv i kommentarsfälten stärker bara bilden ytterligare.

Spelkultur har kommit långt, men vi har en lång väg att gå innan de här osäkra manspojkarna växer upp.

Aris Bakhtanians har sedan denna text skrevs gett ett uttalande.

I understand that I said some controversial statements on the Cross Assault show, and a lot of people are deeply offended with what was said. When I made these statements, I was very heated as I felt that the culture of a scene I have been a part of for over 15 years was being threatened. I unfortunately used extreme examples in the heat of the moment and feel that my statements don’t actually communicate how I feel. This is similar to what people say when they get into an argument with their girlfriend, and they say things that they deeply regret. I sincerely apologise if I have offended anyone. My statements do not reflect those of Capcom or myself. The last thing I want to do is get them in trouble for giving me and the fighting game community the opportunity to have an amazing show like this.

What I was trying to communicate is that mild hostility has always been a defining characteristic of the fighting game scene. Back when arcades were more prevalent, people didn’t like newcomers, and players needed to fight and pay their dues to get respect. The debate I was in was with a person who supported professional leagues, who have intent to censor the community to make it more accessible. I think the sink or swim mentality is something that defined our culture, and if that succeeds it removes something which has been important to help create some of the best fighting game players of our time. I was unfortunately unable to make this point clearly. Again, I am deeply sorry for offending anyone. This was a combination of the people taking things out of context and my own inability in the heat of the moment to defend myself and the community I have loved for over 15 years.

Att det inte bara rör sig om hårda ord generellt utan om privilegium och habitus tycks fortfarande inte ha gått fram hos Bakhtanians.

Kommentarer

 1. Ectogamat skriver:

  Det är verkligen sorgligt att jargonger som dessa fortfarande ska försvaras av vissa. Visst är inte E-sporten en unik scen för uttalanden av detta slaget. Inom Hockey, fotboll ja till och med inom konståkning skulle jag tro att samma tänkande och jargong existerar. Vilket är precis lika sorgligt.
  Oavsett sport finns det tyvärr många idioter och rötägg, men jag är rädd för att E-sporten och då speciellt fightingspels scenen har en särdeles hög andel av dessa idioter.

 2. Niklas Sintorn skriver:

  Den här Bakhtanians verkar ju inte riktigt ha alla hemma om man säger så. Jag hoppas verkligen inte att hans åsikter reflekterar majoriteten av spelarna, det hade varit katastrofalt. Kul att det är Twitch.tv som kritiserar, annars skulle man ju kunna tänka sig att de skulle ha någon slags Spike TV-mentalitet och bara hållt med och bro fistat.

  Och jäkligt stort av Pakozdi att inte sjunka till samma nivå utan köra på tyst protest! Och kul att höra att en av de manliga spelarna ställde sig på hennes sida och gav bort sina priser. Kanske finns det hopp ändå?

 3. gabbay skriver:

  Hatar när du skriver “privilegierad”. Har du något problem med vita män samson?

 4. SpeLinnea skriver:

  Det är bortom mig hur någon kan vilja ha kvar kränkningar av något slag alls i sport. Något som ska vara en gemenskap, nåt i botten trevligt och gemytligt. Så finns det de som tycker de har som nån slags rätt att uttrycka sig elakt/kränkande mot någon bara för man gillar sporten och vill vara en del av den? Absurdum.

  Den här mentaliteten med att allt ska vara som det alltid har varit, ingen ska få komma in och ändra något, det kommer ju leda till e-sportens död. Hur ska något kunna utvecklas om ingen kritik eller diskussion om hur saker är får föras, inte ens internt?

 5. miniRoach skriver:

  Aris har varit en stor personlighet i fightingspel-genren ganska länge, och han har alltid varit så som han är. När Capcom/Spike/Twitch, eller vem det nu är som bestämmer, väljer att ha honom som kommentator (öht med i programmet), så skjuter de sig själva i foten. Vem som helst hade kunnat förutse hans klavertramp, att det får uppmärksamhet är bara på grund av att det sker i ett lite mer officiellt sammanhang.

  Silver liningen är väl att problemet äntligen tas upp ordentligt, kanske kan även denna genré mogna lite nu.

 6. Nebez Kassem skriver:

  Jag är en del av den här kulturen och är insatt i scenen. Aris är en dinosaurie. Jag tyckte att han var smått underhållande innan det här, men det här var bara för mycket.

  (Disclaimer angående att ingen har gett intervjuer eller så beror på att att ingen i showen får prata med världen utanför länge reality-showen pågår.)

  Jag kan inte se hur man kan försvara det han säger och jag förstår mig verkligen inte på hans eget “försvar” som han senare kom med.

  Fightingspelsscenen försöker växa upp och tona ner grabbigheten och sluta använda ord som “rape” och “bitch”. De mest framstående i scenen har växt upp och är väldigt kamratliga och välkomnande till alla. Innan CrossAssault började så visades det en diskussion på en fightingspelsstream mellan Aris, som är coach för Team Tekken, och Alex Valle, som är coach för Team Street Fighter. Där beklagade Aris sig att Valle hade blivit för snäll, han hade blivit den där snälla lekfarbrorn som gjorde att folk kännde sig välkomna i scenen och ville lära upp folk. Aris ville ha tillbaks en mer fientlig och ovälkomnande Valle från femton år sedan då Aris själv började. Han vill tillbaks till det förflutna där det bara var “grabbarna” som hade kul och ville man vara med så fick man utstå förnedring och förakt tills man visat sig värdig.

  Aris har fel. Det är inte en scen som jag vill vara med i och det är inte vad jag har kämpat för att främja. Du vet själv Samson min egen roll i scenen här jag bor i Malmö och jag hoppas verkligen inte att du tycker att hela scenen beteer sig såhär. Jag hoppas du ser hur vi alla kämpar för att välkomna nybörjare, oavsett vem det är.

  Aris uttal reflekterar inte dagens mentalitet i scenen och jag hoppas det han gjorde nu kommer att visa det. Jag antar att vi får vänta och se vad som händer…

 7. @frejdexter skriver:

  Läste en tråd om detta på reddit igår. Reaktionerna där var blandade, vad som förvånade mig var hur så många försvarar Aris agerande med att “det är en del av kulturen.” Så jävla skevt att producenterna inte rycker in och gör något.

 8. Arvid skriver:

  Wow…”Etiskt fel” att ta bort de sexuella trakasserierna?! Inte många rätt där. Spelvärlden skulle verkligen må bra av färre nöt som denna Aris.

  Tack för länken, Samson. Inte varit helt 100% på vad som menats med “privilegium” i detta sammanhang förut. Bara ögnat igenom texten ännu (ska läsa igenom hela ikväll), men känns som något som fler borde läsa. 🙂

 9. Vad jag inte förstår är att Aris inte verkar se eller göra någon skillnad på “trash talk” (som jag absolut inte tycker behöver försvinna från fightingscenen) och rena sexuella (eller andra sorters) trakasserier. Jag förstår verkligen inte hur en distinktion mellan de två sakerna inte kan ske i hans huvud.

  Hans ursäkt är också ganska underlig. Han ber om ursäkt för om han gjort någon upprörd, men vad jag kan se ber han aldrig om ursäkt för det han faktiskt sade. Det är som om han inte förstår varför det hela smällde upp, utan helt plötsligt fanns det bara en massa människor som retade sig på det han sade (av nååågon anledning).

 10. Är det några som är priviligerade inom fighting-kretsarna är det ju iofs asiaterna. Inget ont om vita män, men någon vidare chans mot de som vuxit upp i en japansk arkadhall har du ju ändå inte.

 11. Peter skriver:

  Tack Samson för sammanfattningen, och för påminnelsen om varför jag fortfarande föredrar att följa e-sportscenen i sammanfattningar på bloggar snarare än direkt.

 12. Peter Ahonen skriver:

  Det finns en tydlig schism i scenen så vitt jag förstår mellan de som vill utveckla scenen mot e-sport (bl.a. Gootecks på CrossCounter), samt de som Aris som vill behålla det i deras “community” ideal där sexism och annat mögel kan frodas. Många är rädda att “battle” känslan ska dö ut och bytas till SC2:s tysta koncentration. De litar inte alls på sitt eget format. Fightingspel kommer alltid att vara högljudt. Skit som Aris idéer behövs inte för detta.

 13. Ina Bäckström (@InaBackstrom) skriver:

  Bra skrivet Samson! problem som måste tas upp! <3

 14. Sindawilya skriver:

  Sebastian: I det här sammanhanget handlar det ju dock inte om själva spelandet, utan om jargongen och kulturen kring det. Och då är vita män priviligerade.

 15. Henrik Blomgren skriver:

  Jag säger 2 ord.
  Amerikan, Capcom-spel.

  Mer behöver jag inte säga. Det borde förklara allting.

 16. hiro skriver:

  Skönt att vi är så civiliserade här i Svergie då. Alla LAN/gibbs/turneringar/get-togethers/endless-lobbys jag varit med på sen 2003 brukar det höras kommentarer i stil med:

  “-Fan va duktig du är!”

  “Funkar den kombon, wow!”

  “Bra match-up, köra igen?”

  “Haha, vilken jävla tur du hade där. Får skylla mig själv när jag spelar slarvigt ^^ igen?”

 17. Tobbe skriver:

  Om man sjunker till samma nivå kan man ju konstatera att Aris både är ful och dum i huvudet.

  Känner mig ändå lite nödgad att försvara mitt favoritcommunity som är SC2-scenen. Jag tycker ändå att vi kommit lite längre än detta. INGEN pratar samma jävla skit under turneringar som nämns här. Det finns enskilda rötägg som håller låda på egna streams naturligtvis och det är tråkigt. Är stolt över att bo i just Sverige när det kommer till SC2 där Ina Bäckström är det ledande namnet för vår sport. Det som förekommer i artikeln är helt jävla oförsvarbart och riktig jävla skit. Punkt.

 18. jorge skriver:

  Jag håller med om det som skrivs, men faktum är att i princip 95% av texten är snodd från gignatbomb borde kanske nämnas.

 19. Samson skriver:

  @Jorge: Jag återberättar det Patrick Klepek rapporterat om och ger sedan mina åsikter. Det är lite så en krönika som reagerar på en händelse fungerar.
  Det som är “snott” är transkibieringen som jag krediterar till nämna klepek och Giantbomb. Ledsen att pissa på din parad, men du “avslöjar” knappast något.

 20. Jorge skriver:

  Märkligt då att du inte nämner detta tidigare och mycket av din text hade google translate kunnat fixa

 21. Lance McCloud skriver:

  Det har redan sagts mycket bra så jag vill inte upprepa utan nickar bara instämmande, det här är inte OK och måste förändras.

  Jag vill dock påpeka en sak jag tänkte på som jag ofta irriterar mig på, försvaret som många använder de få gånger de faktiskt får mothugg för sådana här nedvärderande uttalanden: yttrandefrihet. Det är i alla fall vad jag tolkar det som under intervjun. Folk verkar inte fatta vad det innebär att bo i ett land med yttrandefrihet och förutsätter att det innebär att åsikter och kommentarer kan sägas hur som helst och måste respekteras av all. Fel. Ytrandefrihet innebär att den sittande makten inte kan eller får censurera dig och sätta dig bakom lås och bom för dina åsikter. Jag ser detta ständigt på forum och andra sociala nätverk, när folk får sina meddelanden borttagna eller trådar låsta så dyker det upp igen, “men min yttrandefrihet då?” Det fungerar inte så. Hör upp nästa gång din SO lärare går igenom rättssystemet liksom.

  Vi kan och bör försöka stoppa sådant här. Andra sporter har stränga regler för dåligt uppförande och få andra sociala sammankomster accepterar denna typ av beteende. Det är helt enkelt tragiskt när så mycket som har med spel att göra ständigt dras med omogen och kränkande attityd. Spel har kommit en lång väg sedan starten, men har långt kvar. Spelare har ännu längre kvar.

  Jorge: Det är så journalism fungerar. (och även saker som forskning och politik med för den delen) Det går het enkelt inte att ha en enda källa som rapporterar om en händelse och sedan räcker det. Det är inte säkert alla läser Giant Bombs artiklar, och exempelvis FragZone skrev ingen nyhet om detta så vitt jag kunde se. Tonen är dessutom rätt annorlunda i framtoning här gentemot Giant Bomb, som exempelvis i sin podcast diskuterade det hela, där denna typen av beteende rationaliserades av vissa och helt bestreds av andra. Vi måste i vilket fall diskutera saker som händer och få andra att uppmärksamma dom om vi vill att det ska hända något i samhället, vad det än månde vara.

 22. jorge skriver:

  Gigantbomb länken dök upp efter min kommentar 🙂

 23. Tommy Håkansson skriver:

  Inte enligt Google Cache.

 24. Samson Wiklund skriver:

  Nej Jorge, det gjorde den inte. Ge upp och erkänn att du bara skummade och sedan drog förhastade slutsatser. Som du brukar göra.

Skriv en kommentar