Esport har formligen exploderat både i Sverige och internationellt. Den stora besten är förstås Starcraft som format ligor och har spelare som lever på sitt spelande. Äntligen tas spelande ut till en stor publik som det helnöje det kan vara med spektakel, pompa och ståt.

Men samtidigt lyser några fula symptom igenom. Spelkultur har sina rötter i pojkrummen och det finns en drös av #vitakränktamän som envisas med att uppehålla en slags hostil attityd mot allt som inte är dem. De privilegierade pojkarna är livrädda att någon ”jävla PK-femenazist” ska komma och förstöra för alla ”sköna snubbar” som bara vill ha kul och vara sig själva.

Fightingspelskulturen har vuxit upp under förhållanden som kan liknas vid hip-hop-kulturen med battles där mycket extremt smutssnackande är en del av vardagen och termer som faggot, whore och rape är mer regel än undantag.

Det är negrerna och
hororna som är för känsliga och i så fall inte hör hemma i kulturen.
Inför lanseringen av Street Fighter X Tekken har  Capcom och Twitch.tv:s inlett ett samarbete kallat Cross Assault.  en dokusåpa där vi följer spelare och matcher via strömmade klipp. I ett avsnitt pratade man om hur scenen behöver växa upp och bete sig lite vettigare mot varann. Man menade inte att censurera och förbjuda smutssnackandet, utan snarare att det kanske var dags att kassera de utestängande kommenterarna. Att vara otrevliga mot varandra är tydligen en väsentlig del, enligt vissa och i viss mån kan nog de flesta förstå det. Det man talade om var snarare om att deltagarna har med sig olika habitus. En straight kille känner sig inte utestängd om han bli kallad bög, inte ens om man använder sig av glåpord riktad till hans egna tillhörigheter, men förutsättningarna att kasta av sig glåporden är till hans fördel eftersom han tillhör normen. Han är privilegierad. Att kalla en vit person för… ja, vad man nu kan använda för glåpord mot en vit person, är inte laddat med samma värde som att kalla en svart person för neger. På samma sätt är det med kön och sexualitet, för att nämna några fler områden.

När detta tas upp i sammanhangen blir de mötta av aggressiva kommentarer. De privilegierade sköna snubbarna inser inte skillnaden utan tycker att det är negrerna och hororna som är för känsliga och i så fall inte hör hemma i kulturen.

Senast häromdagen fick vi ytterligare bevis för det. I en sändning utbröt en tämligen talande konversation ut mellan Jared Rea, Community Manager på Twitch.tv, och Aris Bakhtanians, kapten för lag Tekken. (Se från ca 1.45.00 i detta klipp)

Rea: You know what it is, to be honest with you? We’re getting older. Do you really want to keep hanging around with a bunch of [guys in their] early 20s who don’t know how to treat one another with respect? That’s what it is.

Bakhtanians: Alright, man. The thing is…if you don’t like the scene, how it is right now, it just seems like you’re trying to create…turn it into something that it’s not, and it’s never going to be. You know what I mean?

Rea: That’s really unfortunate [inaudible]…the way it is right now, they want to enjoy fighting games, but they’re so incredibly turned off by [the language].

Bakhtanians: This doesn’t involve me, Jared, I don’t know if you can hear me–this is Aris. This doesn’t really involve me, but if you don’t like onions, you get your sandwich without onions, man. I mean, this is the fighting game community.

Rea: Can I get my Street Fighter without sexual harassment?

Bakhtanians: You can’t. You can’t because they’re one and the same thing. This is a community that’s, you know, 15 or 20 years old, and the sexual harassment is part of a culture, and if you remove that from the fighting game community, it’s not the fighting game community–it’s StarCraft. /../ It’s ethically wrong.

I know that you’re thinking “what do you know about ethics? You say racial stuff and sexist stuff.” But those are jokes and if you were really a member of the fighting game community, you would know that. You would know that these are jokes.

Rea: So, ensuring that we alienate any and all female viewers…that’s the ethical thing to do?

/../

When I go to SoCal regionals and I see a Phoenix [from Marvel vs. Capcom 3] on main stage getting blown up and there’s some dude in the audience just yelling “Bitch! Bitch!” every time she gets hit and then she killed and goes “Yeah, rape that bitch!” Yeah, that’s totally acceptable! Really? Really? You’re going to tell me that’s acceptable?

Bakhtanians: Look, man. What is unacceptable about that? There’s nothing unacceptable about that. These are people, we’re in America, man, this isn’t North Korea. We can say what we want. People get emotional.

(transkribierat av Patrick Klepek på Giantbomb.com)

I Tekken-laget finner vi också Miranda “Super_Yan” Pakozdi. Som kort konstaterade att det här bara skadar fightingspelskulturen. Via Twitter skrev hon (men har nu tagit bort det) att hon ville lämna Cross Assault-tävlingen omedelbart men hade kontrakt att stanna i två dagar till. Hon tog ett beslut.

I strömmen från dagen efter ser vi henne spela som Balrog och runt 8 timmar och 32 minutersstrecket inleds hennes tysta protest. Hon slutar helt att slåss och går bara mot sin motståndare tills matchen är slut. Matchen efter förlorar hon på walk-over. Hennes tilltänkta motståndare i matchen, John ”Dr. Sub-Zero” Rockafeller, lämnade över sina priser till henne för att visa sitt stöd.

Aris är den stora mannen med skägg, Miranda står i bakgrunden

Alla kan förstå att det slinker ur illa valda ord i stundens hetta, men att försvara hot och sexuella trakasserier som en beståndsdel i en kultur är inte bara korkat, det sänder en tydlig signal om att vissa anser fightingsspelskulturen endast är till för en viss clique. De horder av #vitakränktamän som ivrigt försvarar Bakhtanians utspel och kallar Pakozdi för hora, slampa, tönt, osv i kommentarsfälten stärker bara bilden ytterligare.

Spelkultur har kommit långt, men vi har en lång väg att gå innan de här osäkra manspojkarna växer upp.

Aris Bakhtanians har sedan denna text skrevs gett ett uttalande.

I understand that I said some controversial statements on the Cross Assault show, and a lot of people are deeply offended with what was said. When I made these statements, I was very heated as I felt that the culture of a scene I have been a part of for over 15 years was being threatened. I unfortunately used extreme examples in the heat of the moment and feel that my statements don’t actually communicate how I feel. This is similar to what people say when they get into an argument with their girlfriend, and they say things that they deeply regret. I sincerely apologise if I have offended anyone. My statements do not reflect those of Capcom or myself. The last thing I want to do is get them in trouble for giving me and the fighting game community the opportunity to have an amazing show like this.

What I was trying to communicate is that mild hostility has always been a defining characteristic of the fighting game scene. Back when arcades were more prevalent, people didn’t like newcomers, and players needed to fight and pay their dues to get respect. The debate I was in was with a person who supported professional leagues, who have intent to censor the community to make it more accessible. I think the sink or swim mentality is something that defined our culture, and if that succeeds it removes something which has been important to help create some of the best fighting game players of our time. I was unfortunately unable to make this point clearly. Again, I am deeply sorry for offending anyone. This was a combination of the people taking things out of context and my own inability in the heat of the moment to defend myself and the community I have loved for over 15 years.

Att det inte bara rör sig om hårda ord generellt utan om privilegium och habitus tycks fortfarande inte ha gått fram hos Bakhtanians.