Retroresan

Välkommen till Springfield

Denna vecka ger vi oss i kast med Matt Groenings gula famlij med grav överläpp. Vi har slagit oss fram genom sidscrollande Springfield i jakten på den kidnappade Maggie. Övertrötta retrokonduktörer som vi är spårar vi ut om allt från högt till lågt, höger till vänster, bland annat får vi höra vad Anders fortplantningsorgan fått för smeknamn från den populära tv-serien. Blir det roligare än Spiderpig? Anders knatar dessutom vidare i Final Fantasy IX

Musik

Kommentarer

 1. Tony Emmeborn (sbjihp) skriver:

  Äntligen! Att det kan vara så efterlängtat med ett nytt avsnitt! 🙂

 2. Anders Brunlöf skriver:

  Sa jag någon gång att vi lider för vår konst..? 🙂

 3. Tony Emmeborn (sbjihp) skriver:

  Det gör sanna konstnärer, Anders.

 4. Trazh skriver:

  Säger som Tony. Fan vad jag uppdaterat Svampriket på mobilen idag i hopp om att ett nytt avsnitt kommit upp.
  Är det det som man kallar sann kärlek kanske?

 5. Timmy Avgrundsvrål Sjöberg skriver:

  Instämmer med föregående talare, har uppdaterat ett antal gånger för att kolla om nya avsnittet är uppe och då har jag ändå inte lyssnat klart förra avsnittet än. Vad jag utläser av detta är att kolla efter Retroresan sitter som en ren reflex i muskelminnet vid det här laget.

 6. Ivan skriver:

  Jag trodde jag skulle krasha iTunes av alla uppdateringar 😛

 7. Anders skriver:

  Anledningen till att jag låter full i slutet av avsnittet är för att jag verkligen är dödstrött och håller på att somna under själva inspelningen 🙂

 8. Quid skriver:

  Underbart avsnitt! Jag har själv inte spelat Simpsonsspelet, men det gjorde inget för ni pratade ju mest om annat ändå 🙂

 9. Ottebrand skriver:

  Smög sig in ett fel i avsnittet. Min son heter inte Landon utan Andreas. Men jag spelade även Simpsons med Landon 5år. Som för övrigt är Luddes son. Så tyvärr får ni gå tillbaka till att känna en Landon igen.
  Har inte lyssnat klart än men antar att det är ett kanon avsnitt som vanligt. 🙂

 10. Mckorv skriver:

  Om det finns intresse från lyssnarna kan vi säkert få ihop ett X-com-avsnitt. Jag är ju uppväxt på Jagged Alliance, Heroes of MaM och X-com när lill-Anders satt och spelade bumbibjörnarna på sitt nes.

  Ser en bild här ovan till vänster där det står “Fightingspecial”. Skitspännande! Jag vet inte riktigt vad ni valt ut men mina tre favoriter ur retrokatalogen är: Virtua Fighter, Fighters Destiny och Soul Calibur.

  Fighters Destiny framförallt är en jävligt spännande tolkning av genren. Man kämpar inte för klassiska rondvinster utan för poäng. Detta löser bl.a. problematiken med “ring outs” då dessa ger färre poäng än “knockouts”. Dessutom använder spelet riktigt intressanta varianter på block och dodge. Finns en knapp för vardera som automatiskt blockerar/undviker alla attacker MEN om man håller ned en sådan knapp och motståndaren tar ett grepp förlorar man ronden automatiskt.

  Sist vill jag bara göra ett kanske omöjligt tillägg: Om ni ska göra en fightingspecial tycker jag ni ska göra den när ni kan vara tillsammans på en och samma plats och möta varandra. Kanske göra något litet turneringsupplägg och slutligen utse Retroresans fighter.

 11. Johan Jöneborn skriver:

  Nu har jag äntligen lyssnat ikapp mig igen, bra avsnitt som vanligt.
  Den enda koppling jag har till Simpsons Arcade är att jag spelade lite av det på en sommar-camping i Danmark när jag var 8-9 år någonting.

  Spyro har jag spelat rätt så mycket då min morbror hade en PSetta så den här resan kommer jag nog mest bara lyssna med på.
  Fightingspecialen låter dock väldigt lockande…

  /JJ

 12. Vincenti Zghra skriver:

  PC:spel(RETROLIST)! Lucasarts peka klicka och Beneath a Steel Sky(Monkey Island trilogin samt det puurrfabulastiska Full Throttle, Sam & Max, DAY OF THE TENTANCLE!!!!!!!!(!¿hinthint), The Dig, och så onwards.

  Däremot är Descent serien bra, något av dem spel borde ni plocka ut och spela. Men inte nog med det, Chasm The Rift(kom typ samtidigt som quake 1(ett år senare)) är inte så fruktansvärt dåligt first person shouter.

  FADE TO BLACK, fortsättningen på uhm dem där… mac/snes spelen… som heter någonting(Flashback). Förståååår inte varför ni inte spelat det ännu, är så fantastiskt underrated(underratat) att det inte är sant.

  Finns också System Shock I som är underratat, uhm… annars Blood 1&2 är ju helt okej fps, har ni spelat hexen? System Shock 2 är ju bara underbart men det är ju kanske inte retro ännu. MEN NI SNACKAR JU OM DEUS EX SÅ DÅ BORDE JU DET HÄR VARA ETT BRA ALTERNATIV OCKSÅ!

  Transport Tycoon Delux är ett spel som har väldigt mycket kult status och är ett jävligt bra spel dock svårt att veta när man “klarat det”.

  MCKORV I RETRORESAN TACK FÖR MIG

  (vínchēnthiç^çœáã äåãøææ^çáááˇúéßñȫüúȫüúēü)

 13. Vincenti Zghra skriver:

  Förresten säger man “Hör i höre” hörde en lång diskussion med en språk expert på radion om det för mer än tio år sedan.

 14. Ludde Lundblad skriver:

  @Vincent – Menar du inte en språkexpert?

 15. Ivan skriver:

  OHHHH Heroes of Might and Magic !!!!!! 3 !!!!!!

  Fan vad nice spel, blev en hel del hot seat med två polare, vi testade även över Internet när vi fick vårt supersnabba bredband på 0,5 Mbit :P, det var inte lika kul eftersom man fick bara i stort sätt se en blank skärm mellan rundorna. Rampart är favoritborgen, är även med på min top 3 ställen i spel jag vill besöka http://img92.imageshack.us/img92/4828/homm3rampart3dv.jpg

  Men ska ni spela det före eller efter X-Files?

  I brist på tid hinner jag inte spela med denna veckan heller, har spelat lite Spyrospel med tjejen som håller dem väldigt varmt om hjärtat så lite tråkigt är det att jag inte kunde spela med.

  Spännande med Fightingspecial, ska ni kanske spela in öga mot öga denna gången ? Hoppas det fan, välkommen till Bollnäs
  -avsnittet ger en känsla av att man själv sitter med er och att inspelningen sket sig lite stör mig som fan!

  En filmkväll till innan ni lägger ner ? Självklart med samma gäster och promillehalt fast med Mortal Kombat!

  Jag börjar gilla sagostunden mer och mer. Det är första sagostunden jag lyssnar på eftersom jag inte spelat de tidigare spelen. Hur Anders får ihop allt det han håller på med är bortom mig

  Kör på nu killar, hoppas Heroes och X-Files kommer snart!

 16. T4 was here skriver:

  Det är skönt att har er att lyssna på när man är hemma och är sjuk.
  Även om det ledder till konstiga feberdrömmar som man tyvärr glömmer direkt.
  Anyway, det roliga med bögsexet i Mass Effect är att folk var flyförbannade för att dom inte hade det i tvåan. Haha, så nu har dom bara säg själva to blame för att dom inte sa i från då.
  Men det viktigast är att vi kan finally bögknulla Garrus, *roar*(som i grrr) so sexyyy, mmmmmmm ah yeah.(Hmm tror att jag har levlat up från bi till omnisexuell. Like Kapten Jack från Dr who. AWESOME!)
  Oh hey Spyro, det spelet kommer jag ihåg. Bra music, skog gameplay, meh banor men så jävla skoj att bara rusha runt och stånga saker.
  Btw, I LEGEND OF SPYRO restöven fick han sin röst från Elijah “Frodo Bagger” Wood. Bara en sån sak.
  Also Tack för den korta sagostunden så att jag kunde komma i kapp.
  Feels bättre i halsen by the way. Hej hej.
  P.S.
  Hoppas att fighting spesialan innerhåller Jurassic Park: WARPATH, visst det är inte mycket att “hänga i granen” men det har Dinosaurier MAULING THE FUCK OUT OF VARANDRA, så yes plz. Plus points för att man äta folk och djur som spring runt på bannan.
  Varför har vi inget nytt “monster”(inte om människor) fighting spel denna generationen?
  Inget nytt Primal Rage, inget nytt Bloody Roar och inte äns ett nytt um…. Vilka fler fanns det…
  Aw well, we’ll have Mane6(googla). Jag antar det räknas.
  Så hej igen.

 17. Tensora skriver:

  Oh my god spyro the dragon kan vi till och med säga här, undrar dock lite varför ni inte spelar tvåan istället för ettan? Jag har för mig att tvåan är mycket mycket mer hyllad och även under sin tid klassades som ett av de bästa spelen genom tiderna på något vis? Spyro två är mitt favvospel efter FF8 men ettan i alla ära. I övrigt börjar jag bli mycket mycket orolig över om Anders kommer hinna med ff8. Tänk att du har spelat allt från 5 till 9 och bara utelämnar 8an sådär. Så kan det ju faktiskt bara inte gå till hörni ni : ) Det är som att köpa en gott o blandat påse men inte äta lakritsen av någon anledning. Lakritsen som är den godaste och mest annorlunda godisen också!

  Grafik:

  Grafiken är ganska mysig på något sätt. Det ser egentligen ut som lågupplöst duplo som någon suttit o skurit ut figurer ur med kniv och inte varit värst nogrann med att runda kanterna. Trots kantigheten så är ju figurerna ganska rörliga eller wobbliga eller hur man nu ska säga i cutscenes o andra animationer vilket jag uppskattar eftersom det ger grafiken en slags disney eller cartoon känsla (mer levande känsla). Slåt vad om att samson vet vad de gör med grafiken för att kunna töja ut och stretcha figurerna så som de gör : P om han vet vad jag menar. Klart godkänt för ett dåtidens spel.
  Banorna är aningen ensliga men jag har alltid tyckt att de stora fälten och ensliga slutterna gett en speciell enslig stämning till spelet som jag tycker om valdigt mycket. Ni vet lite shadow of the colossus feeling. Kanske är plagierat från Spyro! Mycket härligt spel visuellt sett. För att inte tala om alla olika världar som bygger på stämningen som dock har mycket mycket mer karaktär i tvåan. Här är man inte riktigt säker på vilket temat är i varje värld alltid.

  Ljud:

  Musiken ligger i bakgrunden och är ju mer som en ljudeffekt till banan oftast än som et soundtrack. Den mesta musiken består ju av nå slags ambientlåtar som ljuder lite som vågorna på havet om man så vill. Ett riktigt bra soundtrack hade lyft spelet mycket. Man kunde kanske kombinerat banor med ensliga låtar och sedan ge de humoristiska banorna lite mer trallvänliga låtar. Jag tycker inte att detta är fallet. Ljudeffekterna är också ganska skojjiga. Oftast hör man ju något roligt “derp” när man dödar nån fiende och dundret när man chargar med spyro är inte heller fel. tror ljuden är så bra som de kan vara nästan eller som man ofta säger, de gör sitt.

  Kontroll:

  kontrollen är mycket följsam, det är ju rekommenderat att spela med analogspakarna för att kunna göra lite snabbare vändningar. Finns nog inte mycket buggar i själva styrningen. Det enda är väl att man ibland kan känna sig lite bortstött från banan. Vissa kantiga föremål som man står på gör gärna att man glider iväg och fienderna hitbox är väl ungefär lika nogrann som världen man befinner sig i är kantig. Jag uppskattar i övrigt det simpla upplägget och att det inte är för mycket att hålla reda på i spelandet kontrollmässigt.

  Spelbarhet: Platformshopp med juvelasamlande blandat med speedrun moment och vissa enklare pussellösningsmoment. Vilket ju faktiskt är en mycket bra blandning med roliga moment allihopa egentligen. Kan nästan inte säga mer. Mycket bra!

  Svårighetsgrad/Bossar:

  Om svårighetsgrad är lika med hur lång tid ett spel tar att klara av så är väl spyro någorlunda svårt. I alla fall om man vill ha alla juveler som på något sätt känns som något man måste gjort innan man klarat det. förstår inte hur ni riktigt haft tid att spela igenom spyro. Det är ju ett ganska långt spel. En trettio timmar för alla juveler väl? Går dock betydligt snabbar om man spelat ett spyro innan och lärt sig alla möjliga sätt som saker kan gömmas på en 3d bana från ps1 eran. Det är ganska fin pusselaction att klura ut var alla ligger gömda tycker jag ändå. Ett av de viktigaste elementen i spyrospelen ändå som jag är glad att de fortsatte klassa som det i senare spelen. Som sagt är man ny kanske man aldrig hittar alla på egen hand om man inte lärt sig tänka i de banorna än. Annars är det ett ganska enkelt spel bara man lägger ned några försök på plattformshoppen och diverse actionmomenten.
  Bossarna är väl lite utav en besvikelse. Om jag minns rätt är det väl bara tre stycken va? Dr. Schemp (alldeles för kort o tråkig bossfight för att ens klassas som det) MetalHead? (mera en bana som ska förstöras än en fight direkt med själva bossen) Gnorc? (återigen en bana(som ska springas fort!) mer än en direkt duell med någon figur). Alltså kan vi säga att det inte finns några bossar. Musiken blir inte coolare och fighterna består ju endast i att interagera med banan och inte direkt med bossen tyvärr. Till skillnad från spyro 2 där de fixat till det och gjort bossarna långt mer intressanta.

  Pizza: En mycket varierad pizza där alla ingredienser är sådana man tycker om. Vi har osten (mums), tomatsåsen (mums), skinkan (fantastiskt) och även pepperonin (brilljant!). Pizzerian ligger beläget på ett berg och du är en av de få kunderna och det är stora glasfönster som ger dig en fin utsikt över ett dimmigt landskap. Du får nästan lite rysningar i kroppen av den ensligt belägna pizzerian men det är varmt och mysigt där du sitter innanför pizzerians trygga väggar. När du ätit klart pizzan är du mätt men på vägen ut ser du hur kocken slänger alla ingredienser han använt i din pizza. De var precis på väg att bli gamla och du känner faktiskt en lite unken smak och inser att du borde kommit imorgon och beställt samma pizza egentligen som hade varit exakt densamma goda pizzan men med mycket bättre innehåll. Den pizzan du hade ätit om du ätit imorgon hade hetat Spyro 2, sade kocken innan han stängde restaurangen för kvällen.

 18. Vincenti Zghra skriver:

  @Ludde Lundblad
  Spå Kex Bert!

 19. Vincenti Zghra skriver:

  @Ludde Lundblad Spå Kex = Bert!

 20. Vincenti Zghra skriver:

  Oj, dubbel :<

 21. Trazh skriver:

  Hejsan “STRIMLARN!!!”-Samson och “Kan man säga så?”-Anders!

  Skulle gärna hakat på och spelat denna vecka, men blev inte så pågrund av tidsbrist. Men kan säga att jag inte föll för demon av Spyro, men gillade däremot tredje spelet i serien starkt.

  Men istället ska ni få en fråga!
  Vad är era planer för Retrospelsmässan och framförallt..
  Vart är efterfesten? 😉 Vill ju skåla jäger och låtsas tycka om öl med er!

  Kramkalazh!

Skriv en kommentar