I spelvärlden är skitsnack sedan länge ett inslag i onlinesituationer, under spel och på forum. Det finns gamers som påstår att det är en del av spelkulturen och att det alltid varit så. Att det är en del av spelvärlden.

Det är dock skillnad på snack för att psyka motståndaren och på att trakassera någon och vara diskriminerande. Jag har tidigare på Spelkriget gett några tips till de personer som har en tendens att trash-talka på ett diskriminerande sätt. Nu tänker jag förklara för er som tycker att man ska ignorera och sluta gnälla varför vi andra som är utsatta vill att ni också ska bry er och markera att det inte är ett välkommet beteende.

Då och då pratas det om spelkultur och spelvärldens behandling av tjejer, icke-hetero och andra subgrupper. Man pratar om chatter, direktmeddelanden, röstmeddelanden, bilder och videos och hur detta används för att trakassera på ett diskriminerande sätt för att stöta bort dessa grupper. Tjejer och subgrupper anses av några inte ha någon typ av rätt att klaga över bemötandet de får för det har alltid varit så här.

Det är underligt hur många som tycker att man ska strunta i dessa påhopp, som tycker det är överdrivet (dramakortet). De säger att JAG har inte råkat ut för detta så utifrån MIG och alla mina kompisar så är detta inte ett problem och att andra personer mår dåligt är DERAS fel.” Är det inte fel på förövaren? Jag vill påstå att det inte är en lösning och att man aldrig ska acceptera trakassering.

Det är en minioritet som utsätter andra, men varför känns det som en majoritet? Varför kan inte majoriteten förstå att den lilla minioriteten är destruktiv? Så länge detta beteende godtas kommer det fortsätta. Det behöver inte vara otrevlig stämning och en otrevlig miljö bara för att det alltid varit så. Den bästa teorin för varför detta händer är en sketch kallad ”Greater Internet Fuckwad Theory” av John Gabriel som publicerades på Penny Arcade 19 mars 2004. Normal Person + Anonymitet + Publik = Riktig Idiot Konsekvensen av denna teori är alltså att så länge publiken godtar beteendet så kommer det fortsätta. Eller på ren utlandiska: Everybody is a dick until people are punished for it.

”Att inte göra något är i många fall precis lika dåligt som att vara förövaren”

Det är enkelt: ta ställning och var en medmänniska – säg bara att det inte är OK. Man behöver inte bemöta med samma mynt. Man behöver inte ge sig in i flamkrig och har du väl sagt ifrån räcker den markeringen och sedan kan du ignorera fuckwads och troll. Men då har du åtminstone bidragit till att kanske så ett litet frö och ju fler som är med och sår så kanske, kanske, kanske – om vi har tur – kommer någon eller några att ändra sitt beteende tills det når en kritisk massa där det inte längre ”bara är så”. Det måste sluta vara ”en del av gamingvärlden”. Men är du i en situation där någon blir påhoppad eller är aktiv på ett forum där trakaserier pågår så säg fyra små ord: det är inte ok. Att inte göra något är i många fall precis lika dåligt som att vara förövaren.

När man blir utsatt så är det faktiskt lättare att ignorera den som hoppar på en än de andra som inte gör något. Man frågar sig varför de inte bryr sig om mig, vad har jag gjort för att de ska tycka att det är ok att någon behandlar mig på detta sättet? Kanske tycker de exakt likadant? Det är tyngre med det dolda hatet än de som åtminstone är öppna med vad de tycker.

Så kan jag även känna när jag ser detta debatteras på bloggar. Vips fylls kommentarsfältet med folk som tycker alla borde sluta gnälla. Varför bryr ni er inte? Vad har jag gjort för att ni ska tycka det är ok att andra ska behandla mig illa? Tycker ni precis som de?

Sedan har vi dessa underbara män som ber om ursäkt å sitt köns vägnar. Det är inte upp till dem och det handlar inte bara om män. Manshat är inte aktuellt här! I ett bredare perspektiv handlar det om alla som diskriminerar och beter sig otrevligt och –skapar en vidrig miljö. Men det ska inte utesluta att man i olika steg och via olika verktyg och medier även koncentrerar sig på de individuella grupperna. Ibland borde vi få skriva om kvinnor och ibland kan vi skriva om någon subgrupp. Kom bara ihåg att det är fler grupper (alla faktiskt) som blir utsattta i olika omfång.

Vi vill att ni också ska bry er!

Text av Frances Blaxell

På PC och Nintendo spelade Frances sina första spel någon gång på 80-talet. Hon har varit bokmal sedan hon kunde läsa och eftersom hon är finsmakare så är det nästan bara fantasy och scifi som gäller, för det tycker hon nämligen är finlitteratur. Frances har även ett tycke för TV-serier inom samma genré och en hel del anime blir det emellanåt. Frances är barnslig, flamsig och framför allt nyfiken. Hon slutar aldrig att leka!