Krönika

Du borde också bry dig!

I spelvärlden är skitsnack sedan länge ett inslag i onlinesituationer, under spel och på forum. Det finns gamers som påstår att det är en del av spelkulturen och att det alltid varit så. Att det är en del av spelvärlden.

Det är dock skillnad på snack för att psyka motståndaren och på att trakassera någon och vara diskriminerande. Jag har tidigare på Spelkriget gett några tips till de personer som har en tendens att trash-talka på ett diskriminerande sätt. Nu tänker jag förklara för er som tycker att man ska ignorera och sluta gnälla varför vi andra som är utsatta vill att ni också ska bry er och markera att det inte är ett välkommet beteende.

Då och då pratas det om spelkultur och spelvärldens behandling av tjejer, icke-hetero och andra subgrupper. Man pratar om chatter, direktmeddelanden, röstmeddelanden, bilder och videos och hur detta används för att trakassera på ett diskriminerande sätt för att stöta bort dessa grupper. Tjejer och subgrupper anses av några inte ha någon typ av rätt att klaga över bemötandet de får för det har alltid varit så här.

Det är underligt hur många som tycker att man ska strunta i dessa påhopp, som tycker det är överdrivet (dramakortet). De säger att JAG har inte råkat ut för detta så utifrån MIG och alla mina kompisar så är detta inte ett problem och att andra personer mår dåligt är DERAS fel.” Är det inte fel på förövaren? Jag vill påstå att det inte är en lösning och att man aldrig ska acceptera trakassering.

Det är en minioritet som utsätter andra, men varför känns det som en majoritet? Varför kan inte majoriteten förstå att den lilla minioriteten är destruktiv? Så länge detta beteende godtas kommer det fortsätta. Det behöver inte vara otrevlig stämning och en otrevlig miljö bara för att det alltid varit så. Den bästa teorin för varför detta händer är en sketch kallad ”Greater Internet Fuckwad Theory” av John Gabriel som publicerades på Penny Arcade 19 mars 2004. Normal Person + Anonymitet + Publik = Riktig Idiot Konsekvensen av denna teori är alltså att så länge publiken godtar beteendet så kommer det fortsätta. Eller på ren utlandiska: Everybody is a dick until people are punished for it.

”Att inte göra något är i många fall precis lika dåligt som att vara förövaren”

Det är enkelt: ta ställning och var en medmänniska – säg bara att det inte är OK. Man behöver inte bemöta med samma mynt. Man behöver inte ge sig in i flamkrig och har du väl sagt ifrån räcker den markeringen och sedan kan du ignorera fuckwads och troll. Men då har du åtminstone bidragit till att kanske så ett litet frö och ju fler som är med och sår så kanske, kanske, kanske – om vi har tur – kommer någon eller några att ändra sitt beteende tills det når en kritisk massa där det inte längre ”bara är så”. Det måste sluta vara ”en del av gamingvärlden”. Men är du i en situation där någon blir påhoppad eller är aktiv på ett forum där trakaserier pågår så säg fyra små ord: det är inte ok. Att inte göra något är i många fall precis lika dåligt som att vara förövaren.

När man blir utsatt så är det faktiskt lättare att ignorera den som hoppar på en än de andra som inte gör något. Man frågar sig varför de inte bryr sig om mig, vad har jag gjort för att de ska tycka att det är ok att någon behandlar mig på detta sättet? Kanske tycker de exakt likadant? Det är tyngre med det dolda hatet än de som åtminstone är öppna med vad de tycker.

Så kan jag även känna när jag ser detta debatteras på bloggar. Vips fylls kommentarsfältet med folk som tycker alla borde sluta gnälla. Varför bryr ni er inte? Vad har jag gjort för att ni ska tycka det är ok att andra ska behandla mig illa? Tycker ni precis som de?

Sedan har vi dessa underbara män som ber om ursäkt å sitt köns vägnar. Det är inte upp till dem och det handlar inte bara om män. Manshat är inte aktuellt här! I ett bredare perspektiv handlar det om alla som diskriminerar och beter sig otrevligt och –skapar en vidrig miljö. Men det ska inte utesluta att man i olika steg och via olika verktyg och medier även koncentrerar sig på de individuella grupperna. Ibland borde vi få skriva om kvinnor och ibland kan vi skriva om någon subgrupp. Kom bara ihåg att det är fler grupper (alla faktiskt) som blir utsattta i olika omfång.

Vi vill att ni också ska bry er!

Text av Frances Blaxell

På PC och Nintendo spelade Frances sina första spel någon gång på 80-talet. Hon har varit bokmal sedan hon kunde läsa och eftersom hon är finsmakare så är det nästan bara fantasy och scifi som gäller, för det tycker hon nämligen är finlitteratur. Frances har även ett tycke för TV-serier inom samma genré och en hel del anime blir det emellanåt. Frances är barnslig, flamsig och framför allt nyfiken. Hon slutar aldrig att leka!

Kommentarer

 1. Mckorv skriver:

  Nu kanske jag riskerar att hamna i “fiendehögen”, jag tycker ändå att det bästa är att ignorera oönskade beteenden. Känns som att forumtroll och XBL-skrikisar får näring av reaktioner.

  Okay att man inte ska se på när någon annan blir nedvärderad utan att ingripa, men just i dessa fall är det nog kanske det mest effektiva, om man nu klarar av det.

  För oss, ett gäng som spelar mycket Xbox tillsammans är det nästan som en reflex att sätta “mute” på personer vid första gränsöverträdelsen. Det kanske är en sned bild från min sida men jag tycker att ett troll som får reaktioner “vinner”. Kommer ihåg när Retroresan-Samson flippade på en kille som inte gillade P3-spel. Där vann trollet, på något sjukt sätt.

  För min del handlar det inte om att jag accepterar ett oförsvarbart beteende. Det handlar om klassisk behavioristisk psykologi, en beteende som inte får reaktion försvinner snabbare en ett beteende som får en negativ reaktion.

 2. Samson Wiklund skriver:

  @McKorv: På vilket sett är det att ge trollen vad de vill ha om man lungt och sansat säger “Det där är inte OK” och sedan mutar?

 3. Mckorv skriver:

  Samson: Det beror nog på hur man ser på troll. Jag menar inte att det är exakt den reaktionen ett troll eftersträvar. Däremot tror jag att vilken reaktion som helst är ändå ett slags erkännande.

  Om du sitter och skriker om särskrivningar på twitter föreställer jag mig att ditt beteende förstärks av mothugg i stil med: “onödigt”, “töntigt” och “besserwisser”. Om dina twittringar istället skulle konsekvent ignoreras tror jag att de skulle upphöra.

  När jag är inne och kör “griefing” i “Call of Duty” brukar jag och eventuella medbrottslingar ställa oss i dörrar. På detta sett kan vi låsa in medspelare i valda rum och sedan betrakta deras reaktioner. Så länge dessa reaktioner är “snälla lägg av” eller “ditt jävla kukhuvud, dra härifrån” är leken rolig, jag står kvar. Så fort medspelarna börjar undvika min “fälla” eller helt enkelt loggar ut blir mitt nöje tråkigt och uddlöst.

  Visst kan jag förstå idéen av att “uppfostra” internet. Dock tror jag att man talar till den anonymiserade rolltolkningen snarare än till människan bakom.

  Jag hoppas att detta inte tolkas som att jag tycker att man ska acceptera grejer man i vanliga fall inte kan acceptera. Absolut inte! Tycker att alla ska göra sitt bästa för att göra världen trevligare och bättre, däremot måste man fundera över vilka sätt som är mest effektiva för att uppnå det man eftersträvar.

 4. Lance McCloud skriver:

  Jag har för vana att säga ifrån om det är möjligt. Jag var tidigare moderator på ett stort forum och en del av rutinerna var att inte bara säga ifrån utan även straffa personer som kom med rasistiska, sexistiska och andra typer av kränkande eller idiotiska uttalanden. Mycket tillfredsställande. Jag spelar inte många onlinespel med röst-chat annat än med kompisar, främst för att slippa sådana uttalanden och andra saker som personer gör online för att försöka bekämpa sina mindervärdeskomplex och sin avsaknad av förståelse och medkänsla.

  Visst, jag tror inte det gör någon större skillnad om en person säger ifrån, men jag håller absolut med om att det är rätt sak att göra. Att bara ignorera trollen med förhoppningen att dom kommer att sluta om dom inte får uppmärksamhet funkar inte eftersom dom bara kommer försöka igen på något annat ställe och hoppas folk blir upprörda där istället. Vilket dom förr eller senare kommer att få. Det går ofta att få medhåll från andra om man bara gör ett lugnt, vältaligt och tydligt uttalande om att trollen är kränkande och bör sluta.

  Men jag tillhör inte någon minoritet alls, så varför bry sej då? Tja, rent personligen skulle jag må så mycket bättre om vi inte hade ett så starkt patriarkalt samhälle. Alla verkar förutsätta att jag som vit man ska gilla sport, motorer och våld som underhållning. Jag gör inget av detta och får istället svårt att få förståelse för att jag gillar andra saker som ses som omanliga. Sen tycker jag helt enkelt att alla människor är fantastiska och att det är våra handlingar och val som vi bör bedömas för, inte oväsentliga saker som står utanför vår egen påverkan, så som var vi kommer ifrån, hur vi ser ut och vad vi gillar och ogillar.

 5. Samson Wiklund skriver:

  @McKorv: Du menar att man helt enkelt ska flytta den mobbade framför mobbaren. Jomentjena, skön attityd. Var du kamratstödjare i skolan måhända?

  en fråga: Vad får du ut av att griefa? Jag vet att du är en intelligent människa? Vad är det som kittlar med att trycka ner, mobba och förstöra för andra? Är ditt skratt för att någon blir arg värt det lidande du orsakar?

 6. Mckorv skriver:

  Samson: Jag tror vi missförstår varandra, kanske är det bra för diskussionsdynamiken men jag känner mig ändå tvungen att göra en sista post när jag känner mig missförstådd.

  Tror inte riktigt att mitt förslag baserade på att “flytta den mobbade framför mobbaren”. Förstår faktiskt inte ens vad den meningen betyder. Menar du flytta bort den mobbade från mobbaren, eller flytta den mobbade in framför mobbaren? Jaja hur som helst är det semantiska i ditt inlägg mindre viktigt än det jag försökte få fram.

  Min mening var nog snarare, om ej skriven i klarskrift, att en utebliven reaktion ibland kan vara en starkare markör en reaktion. Det kanske är där vårt synsätt skiljer sig.

  Jag tycker om att busa och får mycket ut av att busa i spelvärldar. Om jag bygger en ful gubbe i Secondlife och glider in objuden i någons hus, eller ställer mig i en dörröppning i CoD roar det mig kungligt. Visst kan det vara så att någon blir helgalen av att få en dörr blockerad i 3 minuter, då får det väl vara så. Däremot tycker jag att du spetsar till det lite väl saftigt när detta kategoriseras som att “trycka ner, mobba och förstöra för andra”.

  Skulle inte samma typ av argumentation i så fall gå att applicera på ditt sug att förhållandevis drygt korrigera den språkliga korrektheten i fjortonåringars twitterutskick?

  Bra text hur som som helst, och nu lägger jag ned diskussionen så att vi inte tar fokus från Frances! /Peace

 7. Samson skriver:

  Korv: Uttrycket kom från hur många skolor väljer att flytta den mobbade eleven istället för att ta itu med den som mobbar.

  Jag har påpekat särskrivning två ggr på twitter. Kul att du kommer ihåg det. Jag har också skrivit en långt och utförligt mail till dig om varför jag bryr mig om sånt.

  Jag tycker för övrigt att det du gör när du roar dig med att sabba för andra online är att mobba, trycka ner och förstöra. Att du inte hållet med utan ser det som lite ofarligt “skoj” ser jag som en stor del av problemet.

 8. Tobias Andersson skriver:

  +1 på Samson. McKorvs lek får sånna som mig att aldrig spela public spel. Tack för det…

 9. Tobias Andersson skriver:

  Sen glömde jag säga bra och viktig text.

 10. Frances skriver:

  Tack för alla svar! Jag tycker det är en viktig diskusion detta då det kan finnas svåra nyanser. Men för det mesta så tror jag att lösningen är enkel.

  Mckorv, En kort saklig markering att det inte är ett ok beteende och sedan ignorering. Du förenklar “klassisk behavioristisk psykologi”, det är inte så enkelt som du ger sken av. Förövaren måste veta VARFÖR den blir ignorerad också. Annars kan den tro att den inte skriker tillräckligt högt. 😉 Sedan är det önskvärt att följa upp markeringen med att vända uppmärksamheten någon annanstans. Alla vill bli “omtyckta” och för några är uppmärksamhet = “gillande”. Får de då rätt koppling, dvs oönskat beteende och förstår att det är fler som inte gillar det förstår de kanske att de ska försöka få positiv uppmärksamhet istället.

  Sedan kände jag bara att jag inte orkar diskutera med någon som faktiskt håller på med griefing för skoj skull. Så nu markerar jag att det inte är ok och så ignorerar jag dig. /tröstkram

  Lance! Det är så skönt med den lite mer mogna attityden som du visar. Det ÄR inte så knöligt detta ämne och alla vinner vi på att vara medmänniskor.

  Tobias TACK! 🙂

  Samson, jag har varit vittne till ett av dina särskrivningsutbrott. Språkpolis FTW! :-O
  Men va sjutton, Skön snubbe lixom! Det handlade inte om något diskriminerande utan snarare uppfostrande på ett auktoritärt sätt. Verkar inte som alla förstår skillnaden.
  Kramkalas? <3

 11. metalslime skriver:

  Bra text, jag är med!

 12. […] med trakassering tidigare i mitt inlägg om Trash Talk och även i en gästblogg hos Svampriket: Du borde också bry dig. Det går att svära och att använda sig av trash talk utan att vara rasistisk, homofobisk, […]

Skriv en kommentar