Det är ingen hemlighet att jag fullkomligt älskade Batman: Arkham Asylum. En primär anledning till det var givetvis att jag på förhand aldrig någonsin kunde föreställa mig att spelet skulle vara så bra. Efter att jag börjat spela satt jag som fängslad hela vägen till slutet. Och började spela spelet igen.

Totalt uppskattar jag att jag spelat fem varv i spelet, varav mitt sista innebar en Platina-trofé.

Och därmed är det heller inte så konstigt att Batman: Arkham City är det spel jag sett fram emot mest av alla detta år. Det kommer bli ytterst intressant att se hur Rocksteady nu hanterar pressen. Denna gång har de hela världens ögon på sig och för att på riktigt bekräfta att de är en utvecklare att räkna med så måste de ha skapat ett spel som överträffar sin föregångare, hur nu det ska vara möjligt.

Såhär på förhand kan man ju inte direkt anklaga dem för att inte försöka. Varenda skurk jag någonsin känt till från Batmans universum verkar finnas närvarande i Arkham City, och fler därtill. Dessutom finns både Robin och Catwomen att tillgå, vare sig jag vill det eller inte. Rocksteady verkar köra på receptet att ”mer av allt” per automatik innebär att något bra blir bättre. Nu idag, bara dagar innan jag kommer få tillfälle att testa spelet själv har en försiktig men påtaglig skepsis börjat sprida sig i mig.

”De vill bygga världens bästa bil igen, fast ändå skapa något som är snyggare, snabbare och smidigare”
Det hela kokar ner till att det känns som att Rocksteady helt enkelt vill för mycket. De vill inte köra samma uppsättning bossar som tidigare – samtidigt som de inte heller vill lämna någon utanför. De vill behålla det enkla men ändå rätt djupa brawl-systemet, men samtidigt utveckla det. De vill bygga världens bästa bil igen, fast ändå skapa något som är snyggare, snabbare och smidigare än sin föregångare. Och jag har börjat tvivla på att detta är möjligt. Men som alltid när jag spekulerar och oroar mig på förhand så har jag gärna fel. InFamous 2 blev trots allt ändå ett mycket bättre spel än sin föregångare. Del två i vilken serie som helst är alltid svårast att skapa (fråga Kojima), men samtidigt är det också med den andra delen som man kan lämna avtryck på riktigt.

Jag antar att detta egentligen bara är en naturlig försvarmekanik hos mig. Jag vill inte att de ändrar på något, eftersom Batman: Arkham Asylum för mig var perfekt. Och jag vill inte heller hoppas, eftersom jag vill slippa bli besviken.

Vad tror ni? Kommer Batman: Arkham City leverera?