Den mest kraftfulla konsolen har i stort sett aldrig varit den mest framgångsrika, och trots det fortsätter Sony att sätta grafisk prestanda framför allt annat. Sony borde komma ihåg att PS2 var sin generations svagaste konsol (jag ser inte Dreamcast som en riktig deltagare). I stället för att vara en bärbar konsol, och omfamna det, försöker PSP2 vara en batteridriven och dyrare (jag gissar 3500kr) version PS3. Och det är där det slår slint. Det misstaget gjorde man även gjorde med PSP, när man helt enkelt bara pressade ner PS2-spel i en mindre maskin. Det är skillnad mellan bärbara spel, och stationära spel i bärbart format.

Det är mycket smartare för bärbara konsoler att urskilja sig från de stationära, i stället för att försöka konkurrera med dem. Visst, nu har PSP2 en touchscreen. Men vad gör man med den? Vill vi verkligen spela Uncharted med touch screen? Såg ni hur otympligt det såg ut när man klättrar i spelet genom att smeka baksidan av konsolen? Satsa hellre på spel som Loco Roco och Patapon.

Sony har sin nisch. En specifik målgrupp som bara vill kunna bära mig sig komprimerade PS3-upplevelser. Och kanske är Sony nöjda med det. Kanske är det smart att inte direkt konkurrera med Nintendo och Apple om samma målgrupper, precis som Nintendo inte direkt konkurrerar med Microsoft och Sony på den stationära marknaden.

En bärbar konsol måste ha fokus på bärbara spel. Inte stationära spel i bärbart format. Det finns en skillad. En bärbar konsol kommer inte långt på att bara erbjuda sämre versioner av upplevelserna du helst spelar på TV. Även om 3DS bjuder på något som stationära konsoler just nu inte kan bjuda på, så känns det som att inte heller Nintendo riktigt förstår det här. Det är än så länge alldeles för många spel till 3DS som känns som just stationära spel i bärbart format, och jag undrar om det enda skälet till att DS hade helt rätt spelutbud var för att tekniken inte tillät något annat – och inte för att Nintendo förstår skillnaden mellan bärbara spel och stationära spel i bärbart format.

Bärbara konsoler måste komma med mer än att bara vara en kompromiss för när vi inte har tillgång till TV.