Krönika

Sony upprepar samma misstag

Den mest kraftfulla konsolen har i stort sett aldrig varit den mest framgångsrika, och trots det fortsätter Sony att sätta grafisk prestanda framför allt annat. Sony borde komma ihåg att PS2 var sin generations svagaste konsol (jag ser inte Dreamcast som en riktig deltagare). I stället för att vara en bärbar konsol, och omfamna det, försöker PSP2 vara en batteridriven och dyrare (jag gissar 3500kr) version PS3. Och det är där det slår slint. Det misstaget gjorde man även gjorde med PSP, när man helt enkelt bara pressade ner PS2-spel i en mindre maskin. Det är skillnad mellan bärbara spel, och stationära spel i bärbart format.

Det är mycket smartare för bärbara konsoler att urskilja sig från de stationära, i stället för att försöka konkurrera med dem. Visst, nu har PSP2 en touchscreen. Men vad gör man med den? Vill vi verkligen spela Uncharted med touch screen? Såg ni hur otympligt det såg ut när man klättrar i spelet genom att smeka baksidan av konsolen? Satsa hellre på spel som Loco Roco och Patapon.

Sony har sin nisch. En specifik målgrupp som bara vill kunna bära mig sig komprimerade PS3-upplevelser. Och kanske är Sony nöjda med det. Kanske är det smart att inte direkt konkurrera med Nintendo och Apple om samma målgrupper, precis som Nintendo inte direkt konkurrerar med Microsoft och Sony på den stationära marknaden.

En bärbar konsol måste ha fokus på bärbara spel. Inte stationära spel i bärbart format. Det finns en skillad. En bärbar konsol kommer inte långt på att bara erbjuda sämre versioner av upplevelserna du helst spelar på TV. Även om 3DS bjuder på något som stationära konsoler just nu inte kan bjuda på, så känns det som att inte heller Nintendo riktigt förstår det här. Det är än så länge alldeles för många spel till 3DS som känns som just stationära spel i bärbart format, och jag undrar om det enda skälet till att DS hade helt rätt spelutbud var för att tekniken inte tillät något annat – och inte för att Nintendo förstår skillnaden mellan bärbara spel och stationära spel i bärbart format.

Bärbara konsoler måste komma med mer än att bara vara en kompromiss för när vi inte har tillgång till TV.

Inga kommentarer

 1. Stinkfists skriver:

  Håller helt med och det var av den här anledningen jag sålde min psp ganska kvickt.
  “alldeles för många spel till 3DS som känns som just stationära spel i bärbart format” Vilket är oroväckande och synd. Nog för att jag kommer grina som ett litet barn när jag får spela Ocarina och Lylat Wars men sen då? Hoppas de satsar på titlar som passar bärbart – för de var helt klart DS starkaste sida och det är av den anledningen jag vill äga en bärbar konsol, inte för att spela “stationärportningar”.

 2. Tuve skriver:

  “Sony har sin nisch. En specifik målgrupp som bara vill kunna bära mig sig komprimerade PS3-upplevelser. ”

  Har alltid trott att de velat ge en multimediamaskin mer än en spelkonsol.

 3. Retro-Kim skriver:

  Jag tror Sony vet vad de gör och PSP var definitivt inget fiasko trots att många återförsäljare försökte sätta käppar i hjulen genom att vägra sälja hårdvaran.
  Sony är nog snarare lite före sin tid med sina ambitioner och den här gången kanske framgången blir ännu större än sist.

  Att det går att ”smeka” sin maskins baksida (istället för att skymma sikten) kanske kan inspirera till något innovativt. Spelet Little Deviants är ett steg i den riktningen. Jag tror en styrka kommer vara att många mobilspel kommer fungera alldeles utmärkt att ladda ner och spela på NGP (New Generation Portable) – utöver mycket godis (PSX och PS2) för oss retro-spelare =) Sonys nish är egentligen inte alls så dum med tanke på att deras enda konkurrent har ett väldigt annorlunda spelutbud och hårdvara – de vill nå alla andra.

 4. Tommy Håkansson skriver:

  PSP är absolut ingen flopp. Men samtidigt visar ju DS på vilken enorm målgrupp Sony går miste om. Men som sagt, man är kanske helt nöjd med hardcoreskaran. PSP var ju faktiskt den mest framgångsrika bärbara konsolen någonsin som inte är från Nintendo. Det är starkt. Men käppar i hjulet satte man väl bara för PSPGo?

 5. Retro-Kim skriver:

  Stämmer Tommy… Hehehehe…Ibland tänker hjärnan snabbare än händerna skriver.
  Kanske behöver jag en korr:are – för vem orkar kontroll-läsa allt man skriver? =)

  Jag vet inte om jag tycker Sony bara har lagt beslag på hardcoreskaran, men relationen påminner om den som finns på de stationära maskinerna. Wii å ena sidan och 360 och PS3 på den andra.
  Precis som när Sony dök upp med sin Playstation försöker de återigen skapa en marknad genom att satsa på den målgrupp som Nintendo inte lagt särskilt mycket energi på.
  Kort sagt, de lite äldre spelarna, som törstar efter mer än söta pastellfärgade världar att leva rövare i.
  Hur nostalgiska vi än är finns det fortfarande en stor grupp (äldre spelare) som vill få ut något mer än det 28:e Mario-spelet. Inte minst då spelmediet blivit mer accepterat – även i “vuxenvärlden”. Det är alltså ingen liten målgrupp Sony satsar på att vinna över.
  Att NGP är en mulitplattform blir därför ganska logiskt.

 6. Retro-Kim skriver:

  Multimediamaskin menar jag =)

Skriv en kommentar