Retroresan

Nere sedan dag ett

Så här mitt i GameXveckan hinner vi med ett mäktigt hip-hopavsnitt där vi ger vår rapport från Parappa the Rapper på Playstation. Med en hel genre i ryggen passar vi också på att riva av några stalltips på sköna spår och snackar om det mesta från det höga till det låga. Vidare bjuder farbror Anders på en överaskning!

Musik

Nere sedan dag ett

Kommentarer

 1. Robert FiskDisk Elander skriver:

  Gaaaahaahahah Jag är först!
  Jo ni detta är en fiskdisk!
  http://ushi.se/fiskdisk.jpg

  Jag hade tänkt att göra bilden snyggt i photoshop men photoshop ville inte så jag fick aggroryck och gjorde allt i paint på 2 min!

  Har förövrigt letat efter er på Gamex men jag är iof fruktansvärt ansiktsblind så jag kanske har bumpat in i er ett par gånger redan utqan att veta det månne?! =O..

  Hursomhelst! Lite horrorspel ni borde ta er igenom:
  PC: Phantasmagoria 1 och 2, Gabriel Knight sins of the father, Sanitarium (ett av de bästa peka/klicka äventyren som finns), Scratches och Amber: Journeys Beyond,System shock 2 och även I Have No Mouth and I Must Scream. (de flesta av dessa finns på gog.com 😉 )

  PS1: Clock Tower, Parasite eve 1 och 2

  Snes: Clock tower (bara för att snes versionen är mer old school än ps1-ditot och att storyn utspelar sig i Norge!)

  Nes: The uninvited och Sweet home som är Shinji Mikamis första intåg på skräckgenren om jag inte minns fel.

  Och om ni orkar och vill ta er lite mer modernt så skulle jag bli lite lycklig i själen om ni kunde ta er an Silent Hill 2 ;D..

  Annars hade jag mest tips om bra skräckspel till pc tyvärr då det mesta har gjorts till det =/

  Annars så är Rescue ett grymt bra val till att spela i nästa avsnitt! älskar det spelet och har goda minnen utav det men jag får se om jag orkar skriva en sammanfattning. PUSS!

 2. Fiskpinnen/fiskarsomfiskar skriver:

  JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA-AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA-AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA-AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

  FF9, fifan va bra du är Anders, jag ska ha stormys varje fredag när jag lyssnar till sagostunden, me like.

  Du är också bra Samson!

 3. BG skriver:

  Idag har jag skrubbat kopparrör och lyssnat på retroresan.

  Härligt avsnitt! Vart lite påfrestande när ni kör in överklass-skryt-hiphop i öronen på en, men jag biter ihop, för resten av kakan var god (as usual). Underbar musikpaus också, den bästa på länge får jag säga.

  Avsnittets höjdpunkt var ju, givetvis, bekräftelsen om sagostundens säsongsstart. Tror FF9 kommer funka skitbra som sagostund, även om jag hör till den lilla skara som inte har jättehöga tankar om spelet. Make it count, Brownleaf.

 4. Ivan "Svetnokov" Komsic skriver:

  Jag älskar er! Tischa beställd så ni vet! Synd att jag inte nan vara med på gamex, får bli nästa retrospelmässa som vi dricker jaeger/whiskey ingen fara för mig att blanda, har tittat på videos från mässan och ångrar mig lite att jag inte åkte :(. Men i maj nästa år blir det ett jävla drag hoppas jag, ni får offra er lite och åka båda! Ska spela med er till nästa gång och kommentar kommer senare, må hända att jag är full nu men som seinfeld sa “alkoghlister” säger alltid hur mycket de älskar en eller hur mkt de hatar en, nu säger jag hyr mjt hag älskar er! På återseende! Kramkalas!!!!!!

 5. Ivan "Svetnokov" Komsic skriver:

  Btw jag är ingen alkoholist, bara full

 6. Han där från Åland skriver:

  Var i hela h-e är skitsnack-avsnitten? 😉

  …men i brist på de underbara avsnitten så har jag fått lyssna en hel del på vanliga avsnitt, och det har faktiskt varit nice det med.
  Så tack för ännu ett bra avsnitt.

  HIGH FIVE!

  Och Anders… Final Fantasy IV, va fan? The planet is dying, Ove!
  Gillar inte det spelet så skarpt (:

 7. Careface skriver:

  EFEFNIE!! Jag grät. Ska byta nick till Fancyface bara för det.

 8. Fancyface skriver:

  Så. Kärlek.

 9. Rötskägg skriver:

  Måste bara säga att ni är väldigt bra på att få mig att släppa min tentaångest.

 10. ozzy88 (Emil.B) skriver:

  Det finns inte ord för hur bög bra detta avsnitt är!

  Jag tyckte inte så värst mycket om Parappa the Rapper men så kan det bli ibland. De 4 låtar jag lyckades få höra var ju underhållande, men just spel mekaniken + att jag nog är den sämsta 20-åriga gamern i Sverige gjorde det frustrerande till slut. I mina händer började det kännas trasigt vid kycklingen 😛

  Musik! Jag gillar’t! Kan man säga så?

  Har inte lyssnat på nästan någon hip-hop eller rap egentligen, verkar finnas en hel del att hämta där! =)

  OFF-TOPIC: Var nog över en månad sedan jag rörde FF6 nu, har speedrunnat Super Mario World och kört indie på den sista tiden. Känner mig så obekväm med systemet att det är lite läskigt på något sätt. Att ta tag i FF6 blir nog nästa stream projekt (igen) =>

  Det jag har sett av FF9 har gjort mig väldigt pepp på att få spela det en vacker dag. Men jag har en bit dit eftersom jag inte vill missa 7:an.

  Ha det jätte bra tills nästa gång!

 11. Hjorten skriver:

  SAGOSTUND! Nu köper jag en koppjävel! 😀

 12. T4 was Here skriver:

  Jag vill börja med att säja: BEYOND! (måste börja lyssna i kapp…)
  Feta beats i detta avsnitt, av all pizza vi/ni äter.

  Final Fantasy 9? YEEEEEEEES!
  Kastar up jag hållit facklan i luften som sen explordera i fyrverkeri!
  Och den här gången ska jag spela klart det, Chocobo och kort spel som distrakterar
  mej till något nytt spel kommer ute be damned! Tredje gången gillt heter det, och som ni förstår ska jag spel med.
  Jag gillar faktist combat och skill systemet. Lätt och samlar vänligt.
  Och vilken musik allså.

  And till sist ett shout out till all på Auto Assembly Europe just NU!
  Så här är tre official saker som vi(well, jag) Transformers fans tycker är värre än Revenge of the Fallen.
  (Och ja, dom börja alla med Transformers: så det skippar jag på vissa)

  Nr.3 Heart of Darkness, när man tar den klassika G1 trion Galvatron, Cyclonus och Scurge, tecknar dom så fult att man länktar efter film desinen och har en story som är både puckad och meningslös så har man problem. Visst den hade några riktigt bra cliffhängers, men dom föll bara pladask.

  Nr.2 Transformers: Energon. RotF är en kass efterföljare till något som vi tyckte var okay, full av bullshit, dumheter och några få ljusglintar. Energon är en kass efterföljare till något som vi tyckte var okay, full av bullshit, dumheter och några få ljusglintar.
  RotF är en film som är 149 minuter lång.
  Energon är en tv-serie som är 51 stycken 25(ca.) minuters avsnitt lång.
  Vad är värst att sitta igenom?

  Nr.1 Kissplayer. För att parafrasa Fight Club “WE DO NOT TALK ABOUT KISS PLAYERS!” Yes, its that bad.
  Om ni bara måste ha mer info testa TFwiki.net.

  Nu måste jag Transform and buzz off! Hej hej!

 13. T4 was Here skriver:

  Rättelse
  Trion Galvatron, Cyclonus och Scourge ska det va.
  Som Bulkhead säjer: My bad!

 14. Lance McCloud skriver:

  Härligt, sagostunden återvänder och så även jag! (med en kommentar då, lyssnat har jag såklart gjort hela säsongen) Missförstå inte, Retroresan är riktigt mysigt även utan sagostunden men jag har inte så stor möjlighet att spela spelen med er, så jag får istället notera vilka spel som låter intressanta att spela och hoppas jag får tid och möjlighet att göra det i framtiden istället.

  Men rollspel är min favorit genre och Final Fantasy är en serie jag håller väldigt kär. Jag skulle säga att FFV är min absoluta favorit, men det är en rätt subjektiv åsikt som jag har lite svårt att argumentera för, men så inte med FFIX som i alla fall når en andraplats om jag nu måste göra en rangordning. Det är verkligen en saga i spelform så jag tror att det kan bli riktigt bra som sagostund. Spelet är inte perfekt, striderna kan bli långdragna och sega och det känns som om du inte får lika många tillfällen att utforska världen med samma frihet som i vissa tidigare delar i serien. Men skit samma när karaktärerna är helt underbara (älskar Vivi), musik och grafiken riktigt underbar (vilket grafiskt hopp från del VII) med mera. Det ska bli jättekul att höra denna saga!

  Jag har för övrigt äntligen investerat i en Retroresan t-shirt och kunde inte låta bli att ta en Sagostunden t-shirt när jag ändå var i farten. Synd det inte är väder att gå omkring på stan och visa upp hur trendig man är i dem. Skulle kanske ha köpt en Kram Kalas tröja med…

  Sen en sak jag funderat på, med tanke på att detta är sista säsongen och detta min första kommentar sedan den bomben damp ner. Det blev väldigt ledsamt och tråkigt att höra att Retroresan har ett bestämt slut, även om jag såklart förstår varför ni tog det beslutet och tycker det är helt rätt sak att göra. Men jag tänker lite såhär… nu har vi tagit det där jobbiga och tråkiga i och med sista avsnittet förra säsongen, vi vet att det finns ett slut och att det kommer bli tråkigt, så lova mej att det sista avsnittet denna säsongen ska bli det roligaste, mest episka och mysigaste avsnittet någonsin.

 15. Trazh skriver:

  Hiphopen var okej, Parappa the rapper verkar kul, musikpausen var awesome och nyheten om sagostunden var helt.. Jag fick helt seriöst gåshud! Retroresan är i topp! Hur ska ni kunna toppa detta?
  Det var väldigt kul att höra alla berätta om sina tankar om FFIX, så jag tänker göra likadant:

  Jag tror jag var 14-15 år när jag spelade igenom Final Fantasy IX. Till skillnad från 7an och 8an, så kändes spelet som en saga och jag var förälskad. Mysigheten var där, miljöerna var fantastiska och musiken likaså. Sedan var varje karaktär väldigt intressant. Framförallt min favorit i hela serien, Vivi. Jag kunde så känna igen mig i honom på något vis. Lite ynklig men med ett stort hjärta. Jag var utfryst genom hela högstadiet, så det blev en hel del tid med Final Fantasy IX. Det var då det bästa spelköpet jag gjort och är ett av de mest betydelsefulla spelen för mig.
  Anders, du har en fantastisk resa framför dig.
  – Daniel “Trazh” Westerlund, Retroresan-fanboy och spelbloggare på trazhedpixels.net.

  Kramkalazh!

 16. ReDead skriver:

  Hip hop… Nej usch och fy för det! >:( Sista låten Samson visade var dock helt okej…

  Annars så kan jag väl säga att jag nog skulle välja Parappa the Rapper framför vilket Guitar Hero/Rock Band som helst baserat på vad ni sagt om spelet, trots att jag förmodligen skulle gilla musiken i GH/RB mer. Det här verkar helt enkelt mycket roligare.

  Sagostunden tillbaka… Ska erkänna att den enda sagostunden jag lyssnat färdigt på är Chrono Trigger. FFIV tyckte jag blev rätt dryg och både FFVI och VII har jag för avsikt att spela någon gång i framtiden, vill inte bli spoilad. :3 Chrono Trigger som jag dock klarat var emellertid trevlig att lyssna på, får helt enkelt se hur jag gör med denna sagostund. 🙂

 17. Pibb skriver:

  Oh my God! Vad kul med en ny sagostund. Kul att det blir FF9, för det har jag inte själv spelat igenom. Kommer följa den slaviskt! 🙂

  Okej, nu vill jag vara med och retrospela med RESCUE. Mitt första retrospel för säsongen. Så, här kommer mina intryck:

  Spelet består av några olika moment. Smygarmomentet med sökljusen känns lite som en sämre variant av Super Mario Worlds spökslott. Ganska tråkig del.

  Klättringsmomentet är inte så svårt, men ändå är det alldeles för kostsamt när man misslyckas.

  Men, det som är allra roligast i spelet, spelets behållning, är FPS-delen. Den känns ganska spännande. Häftigt att spelet ändrar perspektiv när man byter riktning i ambassaden.

  Spelets grafik: rätt snygg för att vara NES. Man förstår vad allt är, och sprite:arna ser bra ut. Bakgrunderna är snygga. Gillar speciellt den snygga vita ovanifrånkartan.

  Musiken: Spännande, den passar bra till spelet. Känns lite Metal Gear över den.

  Utmaning: Går ju att välja. Men på Lietunenant nivån är spelet rätt simpelt och rättframt. Tycker att det är roligt att spela på denna nivå. Tror inte spelet blir roligare om det blir svårare.

  Kontroll: Helt okej. Men i FPS-delen skulle jag vilja svänga snabbare än spelet klarar av. Så, där känns kontrollen lite seg när man vill svänga snabbt.

  Pizza: Det här är en pizza gjord på Tortillabröd, med lite skinka, tacosfärs och oregano. Tortillabrödet symboliserar FPS-delen – relativt enkel, men ändå god. Skinkan är repdelen. Lätt att misslyckas med, och mest en transportsträcka. Tacosfärsen är den fina inramningen som sätter smaken och oreganon är spännande musiken.

  Tack för en väldigt bra säsong! Vad ledsamt att ni blev ovänner efter Pacman-duellen på Gamex annars. Hoppas ni blir sams igen så att inte säsong 3 tar slut i förtid. 🙂

 18. Ivan "Svetnokov" Komsic skriver:

  Ja hej hej

  Ber om ursäkt för fyllesnacket även om jag menade det, t-shirten beställde jag dagen innan så det var ingen fyllegrej :P.

  Nu när sagostunden äntligen ska kretsa kring ett spel jag har erfarenhet och vaga minnen utav ska jag ta och lyssna in den delen med. Har smålyssnat lite tidigare men rädd för spoilers som jag är har jag inte lyssnat intensivt. Det jag lyssnat: I like! Så nu är det verkligen bäddat som på hotellet.

  Nu som utlovat mina intryck av Rescue – The Embassy Mission:

  Grafik/Presentation:

  Inte jättemycket att hurra för. Animationerna är dock fina i smygarmomentet. Dåligt färgval, otydliga kanter och “suddiga” kanter drar ner det hela. Det snyggaste är helikopterscenen där ser det däremot riktigt snyggt ut.

  Ljud/Musik:

  Fan va kool musik alltså, riktigt diggvänlig. Gillar hur den fade:ar när man ställer sig bakom ett skydd i smygpartiet. Ljudeffekterna är ok, bara ok.

  Kontroll:

  Inte mycket att klaga på, inget heller att hänga upp i granen nu om en månad. Lite jobbigt när man ska vända sig om i smygardelen, de är inte snabba på att vända sig om där inte.

  Slutord:

  Minns att jag spelade detta hos en kompis och vi fattade aldrig om vi klarat spelet eller inte, även nu i vuxen ålder visste jag inte riktigt vad jag skulle göra för att få ett bra slut. Vilken är den egentliga skillnaden mellan spelformerna och svårighetsgraderna? Snipermomentet är fantame helt onödigt tar bara tid. “Hitboxen” i smygarmomentet är fan underlig, tydligen behöver inte ljuset vara över dig för att de ska börja skjuta på dig, dessutom släcker de en bit av lampan när den kommer förbi en öppning så att du inte skall se var ljuset är. Ibland sprayar de sönder med sina vapen utan att träffa ibland kommer ett skott (rakt i huet?) instant kill. Det var då fan vad jag tjatar om smygarmomentet, tycker hela spelet skulle vara sådant upplägg med möjlighet att skjuta fiender som dyker upp på banan. Hur kort är egentligen spelt om man hårdrar det?

  Pizza:

  Kompisen som hade spelet bodde nära en pizzeria som man alltid cyklade förbi på väg till honom. Det är en bit från mig så jag hade inte riktigt möjlighet att käka där. Men nu! Tog bilen dit idag, gick fram till kassan och beställde en hederlig Capricciosa.

  “-Äta här?”
  “-Javisst!”

  Satte mig ner, pilla iphone, kollade om något oannonserat skitsnacks avsnitt kommit ut för september/oktober, svar nej.

  Efter 10 minuter serveras mig en rykande färsk, något liten pizza……Burkchampioner? Ehhh ok, tänker jag och börjar skära i den. Fin lite fluffig botten, halvt rinnande tomatsås och väldoftande ost gläder mig något. Börjar pilla bort de äckliga förhårdnade championerna. Slutar med att jag äter en vesuvio med en sisådär god skinka. Äter upp hela, reser mig betalar och kommer aldrig mer tillbaka.

  Klämmer in ett speltips som bör tas upp i retroresan, har redan tipsat tidigare men utan att höra någon kommentar får jag anta att de var för kassa eller att de redan spelats av er. Möjligt att även detta redan spelats men om ni vill ha en A Link to the Past-klon så bör ni spela Blood Omen: Legacy of Kain.

  World overvew map CHECK
  Items och magic CHECK
  Spelkamera ovanifrån CHECK
  Stämningsfull musik CHECK
  Snygg grafik CHECK
  Dungeons CHECK

  Hej på er så länge så hörs vi snart. Puss och kramkalas

 19. Kioskvältaren skriver:

  Hallå, först tänkte jag att jag skulle sticka in huvudet här en kortis och klaga lite.
  För tänkte jag att jag nog skulle klaga på att det inte kommer några skitsnack.
  Sen så hade jag eventuellt en tanke på att jag skulle klaga på att Anders allt som oftast blandar ihop han/honom hon/henne och som den språkpolis jag är tänkte jag bara lägga en liten klagning på det för det låter ju lite knasigt när man till exempel säger “Jag träffade hon igår” när det egentligen heter “Jag träffade henne igår”.

  Men eftersom det är tisdag idag så skiter jag i att klaga och säger bara att ni rockar fett, Och med fett menar jag coola, bra, feta (på ett sånt där hippt ungdomligt sätt. Inte feta rent kroppsligen även om det kanske också stämmer). Att ni gör en megatrevlig pod helt enkelt.

  Fortsätt eran Retroresning med flaggan i topp.

 20. […] jag ändå håller på och tipsar om podcasts så ska jag passa på att nämna senaste avsnittet av Retroresan från Samson och Anders på Svampriket.se. Där berättar jag och några andra personer, som ni med […]

 21. Lephyrius skriver:

  Åhh! Final Fantasy 9 är ju helt fantastisk. Jag minns att jag vann spelet på en sida som hette FinalFantasy.nu(tror jag i.a.f. något liknande) . Jag hade just spelat FF6 och innan det FF8 och FF7 för första gången. Vilken fantastisk nyhet!
  Så många fina minnen av spelet. Jag minns att jag spelade spelet på PSX emulator eftersom min PSX hade gått paj. Freya är ju en fantastisk karaktär.(vill ju inte spoila allt för mycket)
  Det är nog inte så mycket att det är FFIX utan att det är sagostunden som börjar igen.(jag hade hellre sett Suikoden II)
  Skall Anders försöka ta Excalibur II ?

  Rescue – the embassy mission(NES)
  1.Grafiken: Lite tråkiga färger men jag tycker att det är passande när det skall vara natt och det är NES färgpalett vi pratar om i överlag ganska tydligt. Jag älskade att de försöker göra något som NES inte klarar av(FPS delen) ett intressant drag. Intressant sätt att krypa i överlag så tycker jag nog att alla animationer hade kunnat ha 1 – 2 frames extra.
  2.Ljud: Musiken var ganska okej men inget man kommer ihåg alls. Ljudeffekterna är godkända och det är inget som står ut det var ganska få effekter och dom behövde inte vara fler.
  3.Kontroll: Ganska stel i sidoscrollande läget. I nerfirandet och sniper var den bra. Sedan i FPS läget så var det bara att gå runt och skjuta på varje ruta.
  4.Gameplay: Vad kul att de delade in spelet i fyra moment.(sidscrollande för att undvika ljusen, sniper uppdraget, fira sig ner och “FPS”)
  5.Utmaning: Det känns väldigt billigt att ha samma uppdrag men med olika svårighetsgrader. Jag var tvungen att kolla upp om det inte fanns något annat uppdrag när jag hade gått igenom alla menyval.
  6.Slutsats: ‘Game Clear’ det summerar den här ganska tråkiga och korta spelupplevelsen. Omspelningsvärdet känns inte speciellt högt.
  7. Pizzan: Det är en liten ‘Quatro formaggi’ som har 4 sorters ost och när du ätit den så kommer du inte ihåg vilken ost som smakade vad.

 22. BG skriver:

  Oj! Rescue var inget för mig. I början förstår jag verkligen ingenting och når snabt en Game Over skärm. Spelet får redan här min mentala skitspelsstämpel, men samtidigt förstår jag att huvudproblemet är att jag inte vet hur man ska spela det här spelet.

  Killarna blir skjutna på vägen och gänget på taket faller och slår ihjäl sig varje gång. Jag ska nog aldrig försök bli swat-soldat. Det supersimpla FPS-läge, när man till slut tagit sig in i byggnaden, är jättecharmig i sin begränsade enkelhet och utan tvekan den roligaste och mest intressanta delen av spelet.

  Spelets försök till att verka realistiskt och spännande är beundransvärt. Sånt såg man inte mycket av på den tiden. För någon som spelade det här back in the day var det säkert otroligt coolt, men för en annan framstår det mest som en intressant tanke som inte utförs på rätt sätt.

 23. Oldgast skriver:

  Säkert sen nu men gött avsnitt och nya bra tips. Känns som man kan ha missat mycket bra svensk hip hop. Tackar för svaren på alla frågor. Kom på en grej till. Man har ju Sthlm-hip hop, skånsk hip hop, beats från Götet men var är Norrland? Kommer förvisso inte på nån grupp från mina småländska hemtrakter men vet inte om de skulle låta så bra. Norrländsk vore intressant. Anders! Break it down!

 24. Robert Fiskdisk Elander skriver:

  YEEESSH!! I HAZ KRAMKALAS BY SAMSON! 😀

 25. Ivan "Svetnokov" Komsic skriver:

  I senaste Loading Live tar Johan Hallstan upp Blood Omen som ett underskattat spel så det är bara att klämma in spelet i schemat nu!

Skriv en kommentar