Det är dan, före dan, före dan, före dan, före dan, före dopparedagen. Det är också söndag. Och det är därmed dags för den näst sista delen i vår lista över årets tio bästa spel. Vilket som var allra bäst läser du om på självaste julafton.

Håll till godo!

4. Super Mario 3D Land

Efter en alldeles för lång speltorka började det äntligen komma spel vi faktiskt vill spela till 3DS. Super Mario 3D Land överträffade inte bara förväntningarna på vad rörmokarens första helt nya bärbara äventyr i en 3D-värld kunde åstadkomma. Det överträffade enligt oss även förra årets utomordentligt underhållande Super Mario Galaxy 2. Och till skillnad från Super Mario Galaxy samt New Super Mario Bros. Wii, vågar jag förutspå att Super Mario 3D Land kommer tillbaka både 2D-fansen såväl som 3D-fansen. Det här är årets kanske största konsolsäljare, till konsolen som behövde det mest.

Tommy Håkansson

3. Batman: Arkham City

Det är inte helt lätt att skriva om sin relation till Batman, inte minst när Michael Gill gjorde det så bra för bara någon dag sedan. Men det har nyligen gått upp för mig att det inte är Batman som person eller superhjälte som är orsaken till min kärlek, inte heller hans fantastiska galleri över superskurkar, eller hans bil. Det som gör berättelserna om Batman så bra är platsen där allt utspelar sig. Gotham City är, korrekt berättad, en stad så körd i botten att den tvingar fram det allra värsta ur invånarna. Batman hade inte varit den superhjälte han är om han inte tvingades till det. Så idag skulle jag vilja rikta ett rätt osynligt men ändå öppenhjärtigt tack till alla serieskapare bakom den mörke riddaren, Gotham City är, även instängd inom murarna för Arkham City, en spektakulär åktur som både roar och berör.

Anders Brunlöf

2. The Legend of Zelda: Skyward Sword

Även om jag inte är ett stort fan av presentationen (orkestrerade toner till trots) och jag gärna hade sett ännu större förändringar i formulan, så går det inte att förneka att The Legend of Zelda: Skyward Sword är det mest nyskapande Zelda-spelet sedan Majora’s Mask. Och när man sedan tar templens problemlösning i beräkning kan Skyward Sword mycket väl ha seriens bästa bandesign någonsin. Medan Twilight Princess mest var en repris av pussel vi löst i de tidigare spelen, bjuder Skyward Sword på massor av nytt. Ny problemlösning med helt nya föremål, som inte bara förlitar sig på motion plus-kontrollen. Lägg sedan till de mest engagerande striderna vi haft med Link, och Skyward Sword är då — trots sina brister i presentationen — ett av årets absolut bästa spel.

Tommy Håkansson

 

Då var nästan hela listan över Svamprikets favoriter 2011 avklarad. Men som ni säkert märkt fattas den absoluta topplaceringen, och det finns en hel del potentiella höjdare att välja mellan. I slutet av nästa vecka kommer vi avslöja vilket spel vi tyckte var absolut bäst det här året, och vi kommer göra det med kärlek och ambition. Så tills dess önskar vi er en riktigt god jul!