GOTY 2011

Game of the Queer Year 2011

De av er som följt Svampriket under året kanske kliar er lite i skalpen och undrar vart kategorin Årets Queer tagit vägen på en sajt så politiskt korrekt rosaskimrande som denna? Well, det blir ingen frakking kategori, det blir en helt egen enhörningskramande läderklädesbärande regnbåskskimrande schlagersjungande UFC-kollande rosabärande cherryromantiserande romdrickande litteraturkonsumerande filmfestivalsknatande fuldansande handhållande chaidrickande barnuppforstande fluffig genderbending-lista! Eller GotQY-011, om man så vill.

Plats 6: Demon Lord Ghirahim

När man började skriva in homosexuella karaktärer i populärkulturen någonstans i början av nittiotalet verkade man osäker på hur man skulle porträttera icke-heterosexuella. Resultatet blev att man gav karaktärerna de mest stereotypa homodrag man kunde komma på.
När författare började bli mer medvetna om att homosexuella ofta var mer än sin läggning började man istället sky de stereotypiska dragen som pesten, vilket ofta resulterade i “hilarious” förväxlingsscenarion (även kallas OMFGVADDÅGAY?!). Det är därför nästan uppfriskande att se en karaktär som helt och håller skiter i vad som är PK och bara, som amerikanarna säger, goes for it. Vilket, i det här fallet, inkluderar att försöka slicka Link på halsen. Vad finns det inte att älska/relatera till?

Plats 5: Nedladdningsbart samkönssexande i The Old Republic

Sexualitet är inte medfött, det är nedladdningsbart, i alla fall om man får tro utvecklarna på The Old Republic. Ungefär samtidigt som Anders-diskussionerna om Dragon Age 2 gick varma utannonserade Bioware att The Old Republic bara skulle innehålla mixkönade förhållanden, eftersom det är canon inom Star Wars-universumet. Besvikna fans gjorde sig hörda på forumen och några månader senare lät Bioware meddela att de tänkt om och att samkönade parrelationer kommer att introduceras som ett nedladdningsbart material efter spelets release. Visst kan en sura över att det inte implementeras direkt i spelet (speciellt om man kommer behöva betala extra för det) men en bör också se det som att åtminstone Bioware håller på att gå rejält i rätt riktning.

Plats 4: Paneldebatt om spel på Pride

Inte bara har spelutvecklare börjat uppmärksamma queers som en konsumentgrupp, utan queerorganisationer har också börjat uppmärksamma spel som en typ av kultur dess anhängare uppskattar och som därför är värt att diskutera. Bi-winning!

 

Plats 3: EAs medverkan i It gets better-kampanjen

Okej, så egentligen pågick den här kampanjen i slutet av december 2010 men fuck it, låt oss köra efter en kinesisk kalender i just det här fallet. När EA för omväxlings skull gör något bra förtjänar de lite credd för det.

It gets better var en amerikansk kampanj som gick under december förra året och som var en motreaktion på det höga antalet självmord (och försök) bland icke-heterosexuella ungdomar. Olika människor från olika yrken, socioekonomiska bakgrunder och med varierande grad kändisskap ställde upp och talade om svårigheter under uppväxten, samt hur livet stegvis blev bättre. EA bestämde sig för att delta i kampanjen och skickade ut förfrågningar alla olika förgreningar av företaget. Resultatet är en rörande liten videosnutt som inte bara är inspirerande, utan som också visar på den variation av människor som arbetar inom spelindustrin. För att använda en mening som inte ofta används utan sarkasm: Jäkligt bra jobbat, EA!

Plats 2: Aveline

Jag kan inte sluta prata om vilken fantastsik karaktär Aveline är, både som kvinna och queer. Hon är så fruktansvärt mångdimensionell och komplicerad, icke-sexualiserad och välskriven att jag konstant förvånas av henne. Hon glider utan svårigheter mellan klassiskt manliga och kvinnliga attribut utan att det känns ansträngt. Aveline är inte en klassisk krigarkvinna, eller en pojkflicka; hon är en hel person. En karaktär som befriat sig från fack och som istället bara existerar som en individ, något som är få spelkaraktärer förunnat – oavsett kön.

Plats 1: Maddafakkin Bioware!

Bioware-författare går ut och står på sig om att Anders råstöter på male-hawke. De skriver in homosexuella kärleksrelationer inte bara för spelaren i Dragon Age 2, utan också som något som förekommer i världen överlag. De inkluderar (lite sent, men ändå) icke-heterosexuella relationer i Mass Effect 3 och Star Wars: The Old Republic. Representanter för spelhuset säger till haters att spel inte enbart är till för vita, heterosexuella män. Bioware tycks ha sett ett problem i sina egna led, lyssnat på sina fans och för att sedan säga “Okej, vet ni vad, vi gör om och gör rätt”. En bragd få förunnad. Queers of the year; Bioware.

Kommentarer

 1. NuYu skriver:

  Jag blir glad över att företag så stora som BioWare och EA finns med här, men ledsen över att faktumet att det i princip bara är dem.

  Det fanns åtminstone uppenbart queera läckage i Shadows of the Damned.

  Och: great fucking inledning!

 2. Malin Söderberg skriver:

  Anledningen till att inte Shadows of the damned finns med är rätt enkel: Jag har inte spelat det 🙂

 3. Jorge skriver:

  Nu har jag inte hängt med i bio ware grejen men rätta mig om jag har fel här. The old republic är ju ett mmo, vad tillför ett homovänligt dlc, man man inte c6a utan detta dlc??

 4. Jorge skriver:

  Kan man ska det ju så

 5. Jorge skriver:

  Malin???

 6. Malin Söderberg skriver:

  Jorge: Sorry, jag lever, tro det eller ej, inte för att svara på kommentarer här. Jag har ett heltidsjobb också. MEEEN för att svara på din fråga; Jo, det är ett MMO. Men ett MMO med NPCs som du kan ha som companions, samt sexa med, om jag förstår mina roomisar rätt. I DLCt kommer du kunna samkönssexa med companions, något som inte går i spelet by default.

 7. Jorge skriver:

  Jaha kan man sexa med vanligt folk redan från början eller blir det någon typ av XXX dlc 😀 fox kommer göra episka inslag av detta:)

 8. Malin Söderberg skriver:

  Det är Bioware. Klart man kan ligga.

Skriv en kommentar