Retroresan

Internet är fantastiskt

Det är vårtermin på riktigt och Retroresan är tillbaka! Denna vecka har vi spelat Star Fox (Star Wing) till SNES och dessutom gett oss på den outgivna uppföljaren Star Fox 2 till samma konsol. Vi pratar om rymden, episka äventyr, hur fantastiskt internet är och river dessutom av en rejäl lyssnarbrevssäck på vägen. Det är sista terminen innan examen. Nu kör vi!

Musik

Kommentarer

 1. Trazh skriver:

  Har inte börjat lyssna än men.. En första tanke som poppade upp:
  Fan vad Starfox2-bilden och eran logga passar bra ihop! 😀

 2. Duken skriver:

  Tjena!

  Gå direkt på shining force 2! Ettan fastnade jag inte för. Tvåan är det helt klart bästa i shining force serien tycker jag. I och för sig är spelet ganska stort, kan bli svårt att hinna med på 1 vecka men spela så långt ni hinner vetja:)

 3. Quid skriver:

  Ojoj, jag började faktiskt spela Battletoads strax innan jul, men jag gav för att det var för svårt. Fast jag får väl ge det en ny chans nu till nästa retroresa! 🙂

 4. Johan Jöneborn skriver:

  Sitter och lyssnar mitt i en helt egen förkylning.

  Det var ett sätt att se på min kommentar, var inte riktigt så jag menade. Tycker själv att retro passar bäst på konsol.
  Vad jag menade med att jag nästan lagt pc-spelandet på hyllan var att jag mer eller mindre bara spelar The Old Republic och ett och annat RPG nu för tiden.

  Shining Force har jag också missat, ser lovande ut.

  /JJ

 5. BG skriver:

  Underbart att ha er tillbaka! Kul avsnitt och ser fram emot Battletoads. Om jag hakar på den resan blir det nog MD-utgåvan som spelas, dels för att jag redan äger spelet, men även för att det är lite enklare än NES-spelet (tips till intresserade).

  Får hålla med skaran med att säga att Shining Force 2 är klart bättre än ettan på i princip samtliga ställen. Däremot får båda spelen en rejäl smäll på fingrarna av 3an som introducerar en lite vuxnare story (mindre saga och mer politik) samt ett soundtrack komponerat av Motoi Sakuraba. Tyvärr var spelet ett sent Saturn-lir och således översattes bara första delen av de tre episoderna. Tror dock att alla delar i serien är på tok för långa för Retroresan.

  När det snackas om svensk-utvecklade retrospel kommer jag att tänka på Atod (om man nu vill räkna Skåne till Sverige). De gjorde mest Amiga-spel men har även annat gjort Saturn-portningen av HeXen , det Lemmingsliknande Troddlers till Amiga och Snes, och var med i större Team under utvecklingen av The Pagemaster och The Lawnmover Man, båda till Megadrive.

  Keep on trucking, Toads!

 6. ReDead skriver:

  Lade märke till att ni verkar ha missat, eller glömt bort, det andra spelet till Game Cube; Star Fox Assault. Ett helt okej spel med tio banor, varav fyra flygbanor, samt sex markbanor. Flygbanorna är riktigt jävla awesome, överträffar enligt mig allt som någonsin hände i Star Fox 64 (Kallar ni Starwing för Star Fox, så ska ni kalla Lylat Wars för Star Fox 64 också, annars blir det fel i systemet hos mig :P). Markbanorna är sådär, man får dock ibland köra Landmaster och Arwings på markbanorna också, så det går rätt bra ändå. Bossarna är också bra, och storyn helt okej. Det är ett nytt hot, en ras som kallas Aparoids som börjar ta över galaxen. Peppy har gått i pension och sitter numer på det stora skeppet, istället har Krystal från Star Fox Adventures joinat teamet. Finns även ett multiplayerläge som faktiskt är riktigt roligt!

  Förresten så är det Peppy som flög med Fox pappa (Som heter James McCloud), inte Falco. 😉 Falco är bara allmänt cool ändå.

  Och på tal om Corneria-musiken från första spelet, här har ni en riktigt awesome remix på den: http://www.newgrounds.com/audio/listen/98774

 7. Mayhemic skriver:

  Gött att ha er tillbaka i lurarna. Nu kan året dra igång på allvar med bullar&bong. 😉

  Ni som som har ett stort finger uppe i spelsveriges ända, kan ni inte göra en god gärning och tipsa folket om GameCenter CX aka Retro
  Game Master? Ett oerhört underhållande japanskt retrospelsprogram.
  Vad “premissen” är kan Samson så gärna få dra. Ligger ute ett hundratal subtitlade entimmes-avsnitt på youtuben. Vad jag kan minnas har det nämnts och tipsats om i förbifarten men lär ha gått de flesta förbi.

  Battletoads, det väcker då inga glada barndomsminnen till liv, så jag önskar eder all lycka i världen. 🙁

  Over and out!

 8. Christian Cederqvist skriver:

  Dune2 borde ni verkligen försöka ta o spela igenom, eller varför inte Warcraft 1 =D
  Har ju även underbara Warhammer Dark Omen till PC. =)
  Jag spelade igenom Starfox 2 förra veckan o det gick ju lättare än väntat.

 9. Duken skriver:

  Storyn i Shining force 3 (den översatta delen) är kanske bättre men jag tycker att 2:an är ett roligare spel. på tal om Sega Saturn, det är ju en alldeles för förbisedd konsol. Den hade ju en hel rad med oförglömliga titlar, men man kanske inte kan räkna det som retro eller?

  Håller med om att Star fox har ett fantastiskt sound track!

 10. Alex skriver:

  Angående introsekvensen i Star Fox, ta en kik på Galaxy Force 2 till Arkad/Saturn för pixelvarianten på detta med rörelse i djupled.
  Mycket som jag inte visste om Star Fox här förresten, vill spela om men pallar verkligen inte med dess kassa framerate idag. Synd att Nintendo verkar ha hoppat över detta i sin stora remake-plan.

  Kan bara instämma med övriga om Shining Force på MD. Tvåan är överlägset sett till interface, fiendens AI, färgval, ljudkvalitet, och mer som jag glömt. Finns de som föredrar ettans handling och karaktärer dock, det är mer klassiskt utformat efter tidiga JRPG-mallen och lite mindre ‘kawaii’.

  Peace out paisanos!

 11. oldgast skriver:

  Gött att ni är tillbaka. Att lyssna på Retroresan är lite som det var att kolla på Disney-dags när man var liten. Ser fram emot sista säsongshalvan nu. Kommenterade inte på Metroid-avsnittet men det var grymt.

  Kommer inte riktigt ihåg i vilket avsnitt det var men ni nämnde International Superstar Soccer. En riktigt gammal favorit hos undertecknad. Vill minnas att 98an var mitt första egna spel om det inte var 2000, båda på N64. Kan spela dem fortfarande idag. En rolig meningslös detalj (de brukar ju uppskattas) är att man i 98an kunde glidtackla målvakten när han hade bollen i händerna utan att bli utvisad. Något min broder brukade göra för att skada min målvakt.

  I vanlig ordning så måste jag försöka göra mitt bästa för att få er att spåra ur också. Såg lite wrestling på youtube nyligen. Alltid lika kul att följa den fantastiska (host host) storyn. Om ni vore wrestlare vad skulle ni kalla er då? Själv skulle jag kunna tänka mig: (insert Krang voice here-kanske med varning innan).

  Keep on rocking socks of!
  P.S.
  Detta är fullkomligt ointressant att ha med i avsnittet men det är jag som är Gustav Hallström som lagt till er på fb och twitter.

 12. Johan Jöneborn skriver:

  Battletoads…

  Jag satte mig i helgen med en kompis och fick idén att vi skulle ta och sätta oss med något kul gammalt spel för omväxlings skull.
  Kanske till och med återuppleva våran glada barndom framför en grå låda ännu en gång.

  Battletoads, det kan vi väl pröva?
  Jamen visst. så svårt kan det ju inte vara.

  Första två banorna gick som på räls (om än en väldigt sne och skrovlig sådan).
  Åka ner i the chasm var lite små-jobbigt men inget som var omöjligt.
  Sen blev det lite värre. Hoverbike, fan heller.
  Jag föreslog save-states, min kompis föreslog ett renande bad i eld.

  Quitter.
  Sen dess har jag försökt att spela själv men har insett att jag suger på Battletoads. Rätt så kraftigt.
  Jag tycker om spelet.
  Bra musik, bra känsla av kontroll, kluriga banor och (tydligen) väldigt många paddors snabba död runt hörnet.

  Men jag klarar inte mer.
  Allting vill ha ihjäl dessa Paddor och fort ska det gå.

  Efter för många banor (8) av trial and error, snö-män som tydligen hatar paddor, platformar som är för lätta att missa, spikar (så mycket spikar), klättrandes på ormar, diverse fordon som bara har ett läge (för jävla fort) och en väldans massor av Save-states så lägger jag Battletoads på hyllan ännu en gång.

  Jag hatar dig Battletoads och en dag ska jag vinna över dig.
  Men inte idag. För nu orkar jag fan inte med dig mer.

  /JJ

 13. s_o_n_y The Mighty Retro nöörd skriver:

  Oh My god !

  Ni har alltså inte spelat Dune 2, för det är DET spelet ni måste spela. Dune 1 var inte rts men tvåan banade väg för en helt ny genre. Ta och damma av gammdatorn och dra igång detta Retro äventyr.

  I övrigt ett kanon avsnitt igen. Har både Starwing och Lylatwars, men har tyvärr inte spelat igenom dessa. Måste nog göra det nu =)

  Ser fram emot Battletoads nu, spelade även detta mycket men som sagt så klarade jag det inte =)

  /Robin

 14. What the Pibb? skriver:

  Jag hann tyvärr inte spela Starfox med er till förra veckan, men jag tycker också att det är ett otroligt bra spel. Blev mycket sugen på att spela tvåan nu när jag hörde er prata om det. Men, var det så att du som är en powerplayergamer Samson klarat alla svårighetsgrader i Starwing? Jag har försökt och försökt att klara det på svåraste, men har aldrig klarat mig fram till sista banan. Bossen innan sista banan är übersvår!

  Nåväl. Nu har jag spela lite Battletoads iallafall, så här är mina kommentarer.

  Utseende:
  Rätt bra NES-grafik. Bakgrunderna är genomarbetade och känns ganska levande. Fiendedesignen är bra, men ser lätt vad de föreställer. Grodorna ser lite för glada ut i min smak, men det är klart, grodmunnar ska kanske vara så.

  Gameplay:
  Det är lite för svårt att träffa fienderna, och det är nästan alltid spelets fel när jag missar ett slag. Det är också lite för lätt att bli träffad av fiendernas attacker. Men det känns inte som att spelet är gjort för att vara ett underhållande äventyr utan snarare en medveten hiscore-pina. Så, om man spelar det för poäng som man kan skryta inför kompisar med så kanske man finner det åtminstone lite underhållande.

  Ljudfx och musik:
  När man firar ner sig med repet och får in en riktig smocka på fienderna så känns det väldigt bra. Det är bra studs i det. Och ljudeffekten när man träffar är klockren!

  Musiken är mörk, dyster och lite cool, men inga tidlösa melodier. Ett bättre soundtrack hade lyft spelet från dess bottenlösa hål av trasighet. Rare kan ju det här med spelmusik, det visar de ju i DKC-serien.

  Pizza:
  Det här är en pizza som ska avnjutas med vänner. Den innehåller massor av jalapeño, cayennepeppar och chilisås med ett tunt lager mögelost ovanpå, och den i gänget som äter längst får också de värsta magbesvären efteråt. Men man får också väldigt mycket cred i pizzakretsar.

 15. Quid skriver:

  Jag spelat så fingrarna blöder, men det går inte, jag blir vansinnig!

  Fast varför ändra ett vinnande koncept? Här kommer min pizza! 🙂
  Man har beställt en kebabpizza men när man kommer hem och öppnar den så ser man att det är banan och ananas på, och hur mycket man än plockar bort frukten så kommer smaken ändå att finnas kvar. Så även om pizzan borde vara god så finns där något som gör att den blir omöjlig att äta 🙁

 16. Ivan skriver:

  Gottigt avsnitt grabbar! Blev rejält sugen på att spela båda då jag inte ens rört vid något av dem i serien.

  Hmmmm Nico Belic? Knivryssen? Njaaa, ni måste missat mitt mail som jag skickade i mellandgarna där jag dels förklarade mig angånde mina kommentarer om Super Metroid och även bifogade ett foto där jag biter hårt i en SNES-kontroll. Om ni missat det så vill jag inte spräcka illusionen förrän RSM. Där jag gärna ser en RR-panel för övrigt :).

  Sedan vill jag också fortsätta tjata på er att spela minst ett av spelen jag önskat, ni nämde pekaklicka på PC, Sanitarium eller X-Files. Gör ni X-Files ser jag gärna att ni pratar lite om serien som jag anser är 90-talets bästa…..Efter Seinfeld så klart!! Se gamla kommentarer för mer utförlig flrklarning på varför ni ska spela dem.

 17. T4 was Here skriver:

  Jag kommer tyvärr inte kunna posta mina kommenter i tid pga att min laptop fortfarande är paj och kan där för inte lyssna när jag vill och sen komma på allt jag vill säja.
  Men tröjan är i hamn och fan vad kuddöverdraget var stort, måste fixa nått att ha den på.
  Så har ni sett bilderna på dom nya Turtles leksakerna?
  Fan vad bög bra dom ser ut.
  Also har ni sett Casey Jones fan filmen?
  Verkar grym.
  Och Mayhemic har rätt, titta GameCenter CX.
  P.S.
  Om jag hinner lyssna så postar jag mer.

 18. Ebriusum skriver:

  Lyssnat ikapp backloggen och tänkte ÄNTLIGEN får jag vara med och spela, då ska ni spela Battletoads …

  Men jag gav mig på spelet i alla fall, har ju haft till GameBoy sen jag var liten och lyckades få tag i en kopia till NES på låns så varför inte. GB versionen minns jag som ruskigt svår men att jag kom rätt långt i som mindre. Samtidigt har jag ju hört att det ska vara bland de svåraste som finns på NES, men vafan jag har ju klarat svåra spel förut.

  Det var i alla fall vad jag tänkte innan jag satte mig att spela.

  Presentation:
  Jag tycker det ser bra ut, charmiga NES cutscenes, trevlig grafik och bra animationer överlag gör att jag trivs i miljöerna, vilket är tur då jag får spendera ruskigt mycket tid i dem. Animationen när man klättrar är dock den överlägset bästa i hela spelet och bland dem bästa som någonsin animerats på ett NES, tänker alltså på när man klättrar på ormen i Snake Pit.

  Gameplay:
  Det är svårt, sen är det svårt och sen blir det svårare och så fortsätter det med att våldföra sig på ditt gamer ego i all oändlighet. Jag har i skrivande stund inte klarat hela spelet men jag ska ge det ytterligare några timmars seriöst spelande innan jag ragequittar och våldtäktsduschar bort skammen av att ge upp.

  Dock så kan jag tycka det är synd att det är så JÄVLA svårt, jag menar hade det bara varit lite mer lätt tillgängligt så hade fler fått ta del av de bra aspekter och den trevliga bandesign som faktiskt finns i Battletoads, någonstans under all hardcore svårighetsgrad.

  Ljud:
  Jag tycker ljudeffekterna gör det dem ska, när man slår, sparkar, tacklar och skallar saker så låter det som om det känns på fienden man utsätter för sitt övervåld.

  Musiken tycker jag väll varken by eller bä om vilket i sig är tråkigt men innebär ju också att den inte är dålig, men den är ju inte bra heller.

  Pizza:
  Battletoads är en kebabpizza med pommes på pizzan och extra stark sås. Det är en ruskigt bra pizza som man mer än gärna sätter i sig, problemet denna gång är att man har kört pizzan i en mixer tillsammans med läsken och plastbesticken som man tänkte äta pizzan med så det har förvandlat till någon form av pizza-smoothie.

  Denna klumpiga sörja skulle kunna vara något så mycket bättre om man bara låtit bli att mixa den, när man dessutom måste sila skiten för att få bort mördande vassa plastbitar så gör det att den blir otroligt svåräten. Så även om den smakar ok så finns risken att man tröttnar och lämnar kvar pizzasörjan i mixern och ringer efter kinamat istället.

 19. Trazh skriver:

  Hejsan Anders och Samson!
  Har inget att säga om senaste avsnitt, mer än att det var awesome, men var en annan sak…
  Är nämligen så att jag fyller hela 23 år på lördag. Så jag undrar om man skulle kunna få önska sig en grattishälsning från sin favoritpodcast? Gärna lite skojsigt (ja, jag ställer krav). 😀
  Kramkalazh!

 20. Rötskägg skriver:

  Anders, jag såg vad du skrev på twitter och du ska veta att för vissa så är sagostunden fan det bästa med hela Retroresan. Råkar det vara ett väldigt tråkigt spel i ett avsnitt hoppar jag över den biten och går direkt till sagostunden och njuter. Hoppas det här funkar som peptalk. Kanske inte lika bra som Al Pacinos i Any Given Sunday, men ändå.

Skriv en kommentar