Recension

Neverdead (Xbox 360)

Ditt namn är Bryze Boltzmann. Du är i runda slängar 500 år gammal. Att du har kunnat uppnå denna hedervärda ålder beror på att du i din ungdom fick en förbannelse kastad över dig som gjorde dig odödlig. Nu tillbringar du dina dagar med att jobba åt regeringen, men du har inte ett trist skrivbordsjobb där du vänder papper hela dagarna. Istället vänder du ut och in på elaka demoner som härjar i staden där du bor. Du lever ett actionfyllt liv, fyllt med pangpang och grabbig humor. Visst låter det som en schysst premiss för ett actionspel?

Neverdead verkar kunna bli 2012 års svar på Bulletstorm och Shadows Of The Damned, men tyvärr står det sig slätt jämfört med de två. Bulletstorm bjöd på ett extremt underhållande gameplay och underbart homoerotisk humor. Shadows Of The Damned fick mig att skratta högt ungefär var tionde minut och gav mig skön Resident Evil-doftande action. Neverdead gör ingenting för mig. Absolut ingenting!

”Det vill göra allt så rätt, men det blir bara fel”
Det vill göra allt så rätt, men det blir bara fel. När jag startade spelet fick jag en smärre chock. Jag kastades direkt in i en ”bossfight” och Dave Mustaines (sångare i Megadeth reds. anm) röst skränade ut ur mina högtalare. Det skulle kunnat ha varit en ultimat öppning för en blekfet hårdrockare som jag, men det som istället hände var att jag började slita mitt hår.  Kontrollen, som i ett actionspel är avgörande för mig, är kolossalt usel. Det känns som att jag kontrollerade en amputerad sköldpadda som åker runt i en rullator med dåligt batteri!

Ett kort ögonblick tänkte jag att det säkert skulle bli bättre längre in i spelet, när jag får grepp om den, men det händer aldrig! Istället blev det bara mer och mer besvärligt ju fler färdigheter min demonjägare tillskansade sig. När jag svingar ett svärd i tv-spelens värld gör jag det helst genom att trycka på en knapp. Inte genom att sitta och runka med en styrspak (konstigt nog har jag inga problem med att vifta med en Wiimote).

”Det var roligt de fyra första gångerna”
Neverdeads ”grej” som ska göra det lite annorlunda, är att huvudkaraktären inte kan dö. Åker du på stryk så gör du det rejält och dina lemmar flyger åt alla håll och kanter. Titt som tätt händer det att du blir så lemlästad att det enbart är huvudet som kontrolleras. Det var roligt de fyra första gångerna. Kontrollerandet av huvudet är en viktig beståndsdel för att lösa en del problem spelet då och då ”utmanar” dig med. Dumt nog är det så otympligt att genomföra detta så istället för en cool grej blir det bara frustrerande. Att självmant slita av sig väl valda kroppsdelar är också viktigt när det kommer till att besegra bossar. Det är tyvärr lika “kul” i de passagerna också.

Nu är det är inte bara gameplay som är uselt. Neverdead stinker av flera anledningar. Till exempel är huvudkaraktären en ärketönt med en kvinnosyn som luktar internetforum. Ska huvudkaraktären vara en mansgris måste det göras med glimten i ögat, och inte med glimten i en urringning! Kvinnliga karaktärer ska gärna fylla mer funktion än att vara patetiskt ögongodis vars rundade kroppsdelar är huvudfokus när kameran går på cutscenesemester.

Att spelet egentligen är ett enda långt eskortuppdrag orkar jag knappt klaga på.

Neverdead? Snarare Neverplay.

Kommentarer

 1. Samson skriver:

  Vad konstigt att inga hanar gnäller på din text Ludde. Undrar just hur det hade sett ut om du hette Lina?

 2. miniRoach skriver:

  @Samson: En anledning kan ju vara att lite färre läser svampriket, en annan att Ludde faktiskt valt att berätta om vad spelet går ut på och hur det spelas.

 3. Samson Wiklund skriver:

  @miniRoach:

  1. Nog för att Aftonbladet Spela har fler läsare, men självutnämnda mansplainare har vi gott om bland våra besökare också. Se bara på ALLA TEXTER MALIN SKRIVIT.

  2. Jag skulle säga att kerstins rubrik “Som ”Devil may cry” – med extra laxermedel” säger mer om vad spelet går ut på och hur det spelas än hela Luddes text.

  Min poäng: Du har ingen poäng.

 4. miniRoach skriver:

  Ajdå. Ber om ursäkt för mina 2 cents.

 5. Ludde Lundblad skriver:

  Tack för den du, Samson…

 6. Jorge skriver:

  @Samson, miniR har ju en poäng i att texten inte har någon direkt att reagera på. Han skriver inte på ett provocerande sätt utan konstaterar mest att snubben i spelet är en mansgris och klankar inte ner på hela manliga släktet pga det.

 7. Samson Wiklund skriver:

  @Jorge: det gör inte Kerstin heller. Hon klankar på patriarkatet, inte på individer. Ta av dig offerkoftan trolljävel.

 8. Jorge skriver:

  Samson, hon börjar hela texten med att skriva “Kvinnor är värdelösa” och avslutar med “håller kvinnorna i schack” Och allt där emellan är i princip samma sak. Sen kan man mellan raderna kanske läsa sig till att kontrollen inte är den bästa. Men är det någon som inte är så insatt kan ju tro rakt av att spelet verkligen gör allt åt en.
  Vad hon än skriver så är det iaf ingen recension av spelet, sen får det ju inte glömmas att detta spelet är gjort en asiat. Så i detta fallet är det ju inte vita män som hatar och vill förtrycka henne (i relation till det andra du skrev).

  Och du verkar ju glömma att jag tillhör en minoritet som i dagens sverige är väldigt utsatta, så jag får ha på mig den sk “offerkoftan” hur mycket jag vill.

 9. Aloysius skriver:

  Så hela spelets usp är den här gamla sketchen? Vad udda. =)
  http://www.youtube.com/watch?v=zKhEw7nD9C4
  Hur får man tillbaka lemmarna då om man inte kan dö och fortsätta med nästa liv eller från en sparpunkt?

 10. miniRoach skriver:

  Vet inte riktigt om Samson är på riktigt eller bara trollar. Jag ger min egen personliga åsikt angående texterna och blir mansplainad.

  Oavsätt vem som skrivit texterna så tycker jag texten ovan är en bättre recension. Gör detta mig då automatiskt till en mansgris som hyllar patriakatet?

  Och varför så aggresiv? Har jag gjort någonting uppenbart fel när jag uttrycker min åsikt?

 11. Samson skriver:

  miniroach: Ok, en recap verkar behövas.

  Du skriver två påståenden som ska förklara varför Ludde inte får liknande kritik som Kerstin:

  “En anledning kan ju vara att lite färre läser svampriket (1), en annan att Ludde faktiskt valt att berätta om vad spelet går ut på och hur det spelas. (2)”

  Jag förklarar varför dessa påståenden i min mening är irrelevanta (1) och felaktiga (2). Det gör inte att jag kallar dig mansgris eller annat, bara att jag bemött dina argument.

  Med “ton” antar jag att syftar på att jag skriver “min poäng: du har ingen poäng” som faktiskt är lite aggressivt. Sorry för den.

  Min betydligt argare ton mot Jorge har att göra med att jag känner karln privat och vet att hans argumentationsteknik är baserad på privilegieförnekande och härskartekniker blandat med trollande när han känner sig backad in i ett hörn.

  Min ton mot Jorge ska dock inte du ta åt dig av.

 12. miniRoach skriver:

  Ok, tack för recappen.

  Vill även passa på att slänga in ett tack till Ludde för en skön recension, eftersom jag missat att lägga till det i de övriga kommentarerna. Tack! Keep up the good work!

  Håller tyvärr inte med dig när det gäller:
  “Devil May Cry + laxermedel” >> texten Ludde författat

  Båda ska vara recensioner, den ena är det medan den andra, i mina ögon, snarare är en kort artikel om sexism i spel med Neverdead som exempel.

  Vill även tillägga att jag tycker båda texterna är bra.

  Grundpoängen med mitt första inlägg, som kanske var lite kort och hastigt nerplottrat av undertecknad, var att det i mina ögon inte spelar någon större roll om en pojke eller flicka skrivit recensionen. Hade den här texten publicerats under Kerstins namn i Aftonbladet tror jag inte att det trollats fullt lika mycket i kommentarerna. Och tvärtom, eller kanske inte, då alla vet Ludde är lite galen. På ett bra sätt.

  Puss o kram.

  PS. Gillar svampriket, och hade gärna sett lite fler “feministiska” texter av de manliga skribenterna på sidan. Det skulle säkert göra din första kommentar än mer aktuell.

 13. Thunis skriver:

  Gillade: “Till exempel är huvudkaraktären en ärketönt med en kvinnosyn som luktar internetforum” – Denna omisskänliga doft som nästan alltid är av ondo.

 14. […] när de recenserade samma spel. Samson Wiklund på Svampriket jämförde kommentarer på Kraid och Svampriket när de recenserade spelet Neverdead med kommentarerna till Kerstin Alex recension. Nog finns […]

Skriv en kommentar