Krönika

Den hjälplöse konsumenten

TERMS OF READING

Welcome to the Svampriket® family of services. These Terms of Service apply to Svampriket.se, all official articles on the domain published by Anders Brunlöf, Linus Svensson, Malin Söderberg, Samson Wiklund, Ludde Lundbland, Tommy Håkansson and any other authors under the trademark of Svampriket, its subsidiaries (“Retroresan”) or that link to these Terms of Service.

Föreställ dig att Svampriket var en sajt där du betalade för att bli medlem. Eller hade speciella artiklar som du betalade för att läsa. Jag väntar tills du skrattat färdigt.

Är du klar? Bra, då fortsätter vi.

” Innan jag köper konsolen är det upp till mig att läsa igenom allt på tillverkarens hemsida”
Föreställ dig att du betalat en viss summa pengar för att läsa en sån här artikel (snälla sluta skratta), och när du klickar på länken möts du av ett liknande avtal som sätter upp vissa regler. Det kan till exempel säga att du måste registrera dig som prenumerant av Svamprikets nyhetsbrev för att få fortsätta läsa. Det står även i avtalet att du inte får uttrycka kommentarer som inte är ense med artikelns åsikter, varken i Svamprikets kommentarsfält eller någon annanstans. Om du inte vill registrera sig som prenumerant av Svamprikets nyhetsbrev och inte går med på att inte kritisera artikeln klickar du ”Jag godkänner inte” i stället för ”Jag godkänner”, och förs således tillbaka till Svamprikets huvudsida. Men pengarna du betalade är fortfarande våra.

Det är lite så här jag tycker det känns när jag köper konsoler. Alla dessa Terms of Service jag måste gå med på innan jag får använda produkten jag köpt. Får jag lämna tillbaka min Xbox 360 eller min Playstation 3 om jag läser igenom avtalet och det visar sig att jag inte godkänner? Nej. Paketet är brutet och produkten har använts. Får jag veta innan jag köper produkten om det finns Terms of Service som jag måste godkänna? Eller vilka det är? Nej, det är något jag måste ta reda på själv. Innan jag köper konsolen är det upp till mig att läsa igenom allt på tillverkarens hemsida. Är det vad företagen förväntar sig att vi ska göra? Inte för att det spelar någon roll, eftersom företaget kan ändra avtalet när som helst. Det står i avtalet. Så egentligen vet vi inte vad vi godkänner ens efter att vi läst igenom allt. Är det inte bättre att visa oss avtalet innan vi köpt konsolen, och inte har något val?

”Att ett spel är trasigt innebär inte att du kan lämna tillbaka det”
Spelet Gotham City Impostors ber dig acceptera ett långt avtal innan du börjar spela. Ett avtal du inte får veta om innan du köper spelet. Ett avtal som jag inte hittar någonstans online. Det är med andra ord antingen väldigt svårt eller omöjligt att läsa avtalet innan du köper spelet. Vad händer om kunden inte vill gå med på avtalet? Kan kunden då lämna tillbaka spelet och få pengarna tillbaka? Förmodligen inte. Kanske efter en lång och tidskrävande process som innefattar långa telefonköer. Vi verkar inte ha samma möjligheter som många andra kunder. Det kommer inga garantier med spel på samma sätt som andra varor. Köpte du The Elder Scrolls V: Skyrim till Playstation 3, och det är näst intill ospelbart eftersom sparfilsbuggen för att allt går i slow motion? Raderas din speldata från Fallout: New Vegas? Går det plötsligt inte att plocka upp vapen i Uncharted: Golden Abyss? Att ett spel är trasigt innebär inte att du kan lämna tillbaka det. Det finns inga garantier.

Jag vill inte behöva gå med på avtal för att få tillåtelse att använda en produkt som jag redan köpt. Och om den produkten är defekt vill jag kunna lämna tillbaka den. Visst måste en gräns dras mellan de små buggarna som är oundvikliga, och de som förstör spelet. Men just nu tycker jag vi är alldeles för maktlösa.

Kommentarer

 1. Quid skriver:

  Överlag är ju väldigt svårt att reklamera kultur, hur många gånger man har inte köpt dålig film, musik eller spel? Lycka till att få tillbaka dom pengarna… 🙁

 2. Fenris skriver:

  Går att reklamera det mesta, men det är fan inte lätt att få lämna in ett spel. För gemene man är det nog inte ens värt besväret.

  Angående avtal i spel, för tjänster, program etc. Så är de flesta inte ens legitima i Sverige även om du trycker “jag godkänner”.
  Gör en sökning på webben efter “idg avtalsspecial”, men som vanligt med regler och lobbyister så finns det kryphål och pårökta formuleringar…

 3. WysiWyg skriver:

  1. En tanke som slog mig; tänk om man fick alla de där avtalen på papper när man köper konsolen/spelet och var tvungen att skriva under där i butiken. Jag tror att de ganska så snabbt skulle sluta med dem eftersom ingen skulle längre köpa några nya konsoler/spel. Blir helt enkelt svårare att övertyga konsumenterna att bara skippa rakt igenom när det krävs en underskrift på ett ordentligt kontrakt än när man bara trycker på en knapp.

  2. @Quid; väldigt stor skillnad på att vilja reklamera en film för att man inte tyckte den var bra och att vilja reklamera t.ex. ett spel för att det inte fungerar. En bättre parallell skulle då vara om DVDn var defekt så du inte kunde se filmen ordentligt.

 4. Robert skriver:

  Detta är något som jag och min fru diskuterat under en längre tid nu. Extra aktuell blev frågan när spel efter spel släppts som om de aldrig varit buggtestade förut och Skyrim var många gånger ospelbart. Kan ju bara säga att jag håller med om att man är maktlös. Frågan är dock ifall detta kan vara en ny anledning för piratkopierare att ladda hem framtida spel. Om något så skadar det i alla fall branchen i sig. Nej, jag hoppas att det i framtiden kommer att bli lättare för konsumenten att klaga på ett spel som är “halvfärdigt”

 5. Tommy Håkansson skriver:

  Quid:
  Mjo, om spelet är dåligt är det ju en sak. Men om spelet raderar mina sparfiler är det en annan.

  Fenris:
  Jaså? Jag som alltid trodde man lokaliserade avtalen. Men då vet jag bättre nu!

  Wysiwyg:
  Det är mycket möjligt. Att skriva under något är mycket, mycket läskigare än att bara trycka “Accept” på en skärm. Kanske Sony och gänget skulle behöva korta ner och simplifiera avtalen.

  Robert:
  Att spel som PS3-versionen av Skyrim ändå kan få väldigt höga betyg skvallrar nog om att recensenter inte låter allvarliga buggar väga tillräckligt mycket i omdömet.

 6. Erik skriver:

  Hittade denna bild, tyckte den passade.
  http://i.imgur.com/3OZEV.jpg

Skriv en kommentar