TERMS OF READING

Welcome to the Svampriket® family of services. These Terms of Service apply to Svampriket.se, all official articles on the domain published by Anders Brunlöf, Linus Svensson, Malin Söderberg, Samson Wiklund, Ludde Lundbland, Tommy Håkansson and any other authors under the trademark of Svampriket, its subsidiaries (“Retroresan”) or that link to these Terms of Service.

Föreställ dig att Svampriket var en sajt där du betalade för att bli medlem. Eller hade speciella artiklar som du betalade för att läsa. Jag väntar tills du skrattat färdigt.

Är du klar? Bra, då fortsätter vi.

” Innan jag köper konsolen är det upp till mig att läsa igenom allt på tillverkarens hemsida”
Föreställ dig att du betalat en viss summa pengar för att läsa en sån här artikel (snälla sluta skratta), och när du klickar på länken möts du av ett liknande avtal som sätter upp vissa regler. Det kan till exempel säga att du måste registrera dig som prenumerant av Svamprikets nyhetsbrev för att få fortsätta läsa. Det står även i avtalet att du inte får uttrycka kommentarer som inte är ense med artikelns åsikter, varken i Svamprikets kommentarsfält eller någon annanstans. Om du inte vill registrera sig som prenumerant av Svamprikets nyhetsbrev och inte går med på att inte kritisera artikeln klickar du ”Jag godkänner inte” i stället för ”Jag godkänner”, och förs således tillbaka till Svamprikets huvudsida. Men pengarna du betalade är fortfarande våra.

Det är lite så här jag tycker det känns när jag köper konsoler. Alla dessa Terms of Service jag måste gå med på innan jag får använda produkten jag köpt. Får jag lämna tillbaka min Xbox 360 eller min Playstation 3 om jag läser igenom avtalet och det visar sig att jag inte godkänner? Nej. Paketet är brutet och produkten har använts. Får jag veta innan jag köper produkten om det finns Terms of Service som jag måste godkänna? Eller vilka det är? Nej, det är något jag måste ta reda på själv. Innan jag köper konsolen är det upp till mig att läsa igenom allt på tillverkarens hemsida. Är det vad företagen förväntar sig att vi ska göra? Inte för att det spelar någon roll, eftersom företaget kan ändra avtalet när som helst. Det står i avtalet. Så egentligen vet vi inte vad vi godkänner ens efter att vi läst igenom allt. Är det inte bättre att visa oss avtalet innan vi köpt konsolen, och inte har något val?

”Att ett spel är trasigt innebär inte att du kan lämna tillbaka det”
Spelet Gotham City Impostors ber dig acceptera ett långt avtal innan du börjar spela. Ett avtal du inte får veta om innan du köper spelet. Ett avtal som jag inte hittar någonstans online. Det är med andra ord antingen väldigt svårt eller omöjligt att läsa avtalet innan du köper spelet. Vad händer om kunden inte vill gå med på avtalet? Kan kunden då lämna tillbaka spelet och få pengarna tillbaka? Förmodligen inte. Kanske efter en lång och tidskrävande process som innefattar långa telefonköer. Vi verkar inte ha samma möjligheter som många andra kunder. Det kommer inga garantier med spel på samma sätt som andra varor. Köpte du The Elder Scrolls V: Skyrim till Playstation 3, och det är näst intill ospelbart eftersom sparfilsbuggen för att allt går i slow motion? Raderas din speldata från Fallout: New Vegas? Går det plötsligt inte att plocka upp vapen i Uncharted: Golden Abyss? Att ett spel är trasigt innebär inte att du kan lämna tillbaka det. Det finns inga garantier.

Jag vill inte behöva gå med på avtal för att få tillåtelse att använda en produkt som jag redan köpt. Och om den produkten är defekt vill jag kunna lämna tillbaka den. Visst måste en gräns dras mellan de små buggarna som är oundvikliga, och de som förstör spelet. Men just nu tycker jag vi är alldeles för maktlösa.