Jag är förbannad. Varje år har sajten Consumerist.com en omröstning för att utse vilket företag som är Amerikas allra hemskaste, värsta och sämsta företag. Efter att över 250 000 konsumenter har röstat har en ”vinnare” utsetts, och den ”vinnaren” är Electronic Arts. Det stod klart efter att Electronic Arts slagit ut sina motståndare, och nu förra veckan även slog ut Bank of America i finalen. Vi gamers tar alltså vårt medium på så överdrivet stort allvar att vi är redo att med mer eller mindre mängder seriositet påstå att Electronic Arts – ett tv-spelsföretag vars värsta synder inkluderar onlinepass – är värre än ett företag som Bank of America. Bank of America, som i slutet av förra året dömdes till att betala $335 000 000 på grund av att man medvetet fört minoriteter bakom ljuset för att medvetet lura på dem sämre lån och högre räntor.

Och Bank of America är bara ett exempel på ett företag som EA aldrig borde anses vara sämre än. Ta till exempel oljebolagen som låter spekulanter höja oljepriserna artificiellt för att göra det 40% dyrare för dig som konsument, bara för att tjäna mer pengar än vad världens mest framgångsrika företag redan tjänar. Och det påverkar inte bara dig med bil, utan även alla oss andra eftersom det får transporter av allt från prylar till grönsaker att öka – vilket i sin tur sätter sig i prislappen på dessa varor. Eller alla försäkringsbolag som nekar små barn sjukförsäkring eftersom de har ”pre-existing conditions”. Vilket kan innebära väga för mycket, eller för lite. Eller att de redan har någon sjukdom som måste behandlas. Eller att deras föräldrar har en sjukdom som är ärftlig, och som i bästa fall gör så att försäkringspremien går upp massvis i kostnad.

”Jag tycker verkligen att vi gamers måste erhålla ett jävla uns perspektiv och förstå att hur mycket vi än älskar spelmediet så är det bara underhållning”
Eller Apple som är världens kanske mest vinstdrivande företag just nu, men som tillsammans med många andra företag använder sig av arbetare som måste jobba under hemska förhållanden. Förhållanden som på den ökända fabriken FOXCONN i Kina, där arbetspass på över ett dygn och uselt betalt är standard. Där man måste placera ut nät under fönstren efter att alldeles för många förtvivlade arbetare begår självmord när de inte längre orkar med sin livssituation, och där du får sparken om du ens nämner fackförening eller kollektivavtal. Det här är bara några få exempel på amerikanska företag som är mycket, mycket, mycket värre än Electronic Arts någonsin kommer kunna bli. Företag vars illdåd har mycket allvarligare och skadligare effekt på människors liv, till den mån att man faktiskt orsakar deras död.

När Michael Pachter sa att det största problemet med spelindustrin är gnälliga gamers tappade jag nästan all respekt för honom, trots att jag redan från början såg honom som en underhållande fåntratt med någorlunda insikt. Jag håller fortfarande inte med honom om det uttalandet, men jag tycker verkligen att vi gamers måste erhålla ett jävla uns perspektiv och förstå att hur mycket vi än älskar spelmediet så är det bara underhållning. Att kräva onlinepass för Battlefield 3 och vad man nu vill anklaga Electronic Arts för att göra kommer ALDRIG komma i närheten av världens viktiga bekymmer. Nu ska man inte ta en sån här omröstning på så stort allvar, men tyvärr är det bara ytterligare en av många reflektioner av vårt samhälles skeva prioriteringar. Ett samhälle där vi har mer koll på Idol än presidentval, och där en väsentlig mängd människor kan påstå att ett tv-spelsföretag är Amerikas hemskaste.

Jag säger inte att Electronic Arts är ett awesome företag som aldrig gör några fel. Den som tror det borde kolla upp vad jag skrivit om dem i tidigare inlägg. Men det är ren fucking bullshit att kalla dem Amerikas värsta. Jag avslutar min ilskna rant med Electronic Arts svar på ”vinsten”:

” We’re sure that British Petroleum, AIG, Philip Morris, and Halliburton are all relieved they weren’t nominated this year. We’re going to continue making award-winning games and services played by more than 300 million people worldwide.”