Rasen är vald. Du har tryckt på knappen. Nedräkningen börjar. 3 .. 2… 1… Börja! Du hamnar på en avlägsen planet i ett stjärnsystem långt bort. Ditt strategiska snille är det enda som kan förhindra att din armé krossas och att din ras utrotas. Tyvärr så händer det allt för ofta att de ståtliga och högt teknologiska Protoss får hissa den vita flaggen när jag sitter och försöker kravla mig upp ur silverleague på battle.net.

Även om jag inte behärskar spelet särskilt bra så är mitt intresse för Starcraft stort. Jag följer med beundran hur koreanska proffs klarar av att träna 10 timmar om dagen, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året. Det kostar på att ligga i topp och i Starcrafts universum kan du inte ligga på latsidan. De tränar mer än ”vanliga” idrottare, men då verkar de också väldigt trötta när de intervjuas.

Om du känner dig vilsen i Starcraft universumet så kan jag rekommendera Husky Starcraft. Han har en youtube kanal och där han lägger upp olika matcher med välkända spelare, Whitera, TLO, Idra, Hero, NesTea, Jinor, för att bara nämna några. Han är inte för tung analytiskt som Day 9 kan vara utan det är bara för nöjes skull. Vill man senare fördjupa sig ännu mer tycker jag självklart att man köper spelet och börjar spela. Det är ett spel som aldrig kommer ta slut och du kommer aldrig att tröttna på det, även om du blir ägd för många gånger och ragequitar, det kommer alltid tillbaka till dig. Tyvärr så lägger jag fler timmar på att titta på Starcraft än att spela själva spelet. Men det är otroligt underhållande!

För varför inte se på Starcraft istället för att se på fotboll? Det är minst lika spännande och underhållande. Dessutom kan man streama matcher på datorn och de flesta event är gratis. Nu har det även dykt upp ett fenomen som kallas Barcraft som alltså är att de visar Starcraft på pubar, så att istället för de traditionella fotbollsbarerna kan vi nu bänka oss framför Starcraft tillsammans med en stor stark. Det finns redan en pub i Göteborg som har börjat visa en del tävlingar och bästa sättet att stödja de är att gå dit och dricka öl så de kan uppgradera sin utrustning och utveckla hela evenemanget.

Jag kommer alltid förbli en ”n00b” i silverleageu men intresset kommer aldrig att svalna. Jag kommer alltid känna mig som en mästare när jag kollar på turneringar och kan peka ut varför de förlorar. Det är alltid mycket enklare i observeringsbåset än på en arena där din motståndare gör allt för att döda dig.

Text av Carl Bernäng

Studerar till lärare i svenska och historia på Göteborgs universitet. Är en inbiten historienörd och även på väg att gå till den mörka sidan och bli en grammatiknörd. Det spel som för nuvarande tar min tid är Uncharted 2, som för övrigt är så mycket bättre än det första. 

En taro.