2008 spelade jag Call of Duty 4: Modern Warfare. Förutom sniperuppdraget var det ingenting för mig, och jag har sedan dess varken smakat ett annat Modern Warfare eller Black Ops. Men jag tycker ändå spelen är intressanta. För oavsett hur mycket cred det ligger i att se ner på det som är allra mest populärt och strömlinjeformat för en masspublik, går det inte att förneka att Call of Duty blivit ett populärkulturellt fenomen. Allt drama som äger rum bakom kulisserna gör det inte mindre intressant, även om jag inte direkt är en hängiven följare av Activisions rättsliga äventyr.

Nej, mitt intresse för serien handlar helt om rollen som Call of Duty axlar i spelklimatet. Hur det påverkar. Hur det utvecklas. Innan Infinity Ward och Treyarch turades om att släppa ut ett nytt Call of Duty varje år var den sortens utvecklingsprocess inte direkt något vanligt. Men nu verkar det som att fler och fler kommer börja arbeta på det sätter, och nyligen meddelade Capcom att man kommer öka produktionstakten av stortitlar. Två team som jobbar på att släppa ett varsitt Resident Evil varje år?

Black Ops 2 verkar skilja sig mer än någonsin från sin storebror, med vad som framstår som ett mycket mer öppet spelsätt
Men jag tror inte vi kommer se ett nytt Call of Duty varje år länge till. Namnet Call of Duty har redan förlorat mycket sedan 2007, och kommer förlora mer och mer tills det slutligen dör ut och försvinner helt. Processen inleddes redan i och med Call of Duty: Modern Warfare 2, som ett tag skulle heta bara Modern Warfare 2. Sedan fick Activision kalla fötter och satte dit Call of Duty i titeln igen. Men nu när Treyarch i och med Black Ops 2 följer Infinity Wards uppföljartema finns egentligen ingen anledning att ha kvar Call of Duty i spelens titlar. Speciellt inte när spelupplägget i Black Ops 2 verkar skilja sig mer än någonsin från sin storebror, med vad som framstår som ett mycket mer öppet spelsätt.

Jag tror Modern Warfare och Black Ops mer och mer kommer växa till sig som helt egna, fristående spelserier till den mån att publiken kommer identifiera dem med de titlarna snarare än Call of Duty. Man har länge kunnat se spår av två läger – ett för Treyarch och ett för Infinity Ward. Det skulle inte förvåna mig om Treyarch-lägret bara spelade Black Ops medan Infinity Ward-fansen hoppade över Black Ops 2 för att spendera ett extra år med Modern Warfare 3 innan man går vidare till Modern Warfare 4. Det borde gå att se på onlinestatistiken. Fansen identifierar sig med undertitlarna. Och då är det lika bra att slopa ”Call of Duty”. Kanske skulle det även dämpa risken för överexponering.

Finns det någon med koll på spelen och dess communityn som kan bekräfta om det finns någon som helst poäng i mitt tänk, eller om jag är helt ute och cyklar som vanligt?