Du har väl inte glömt att köpa en blomma till din mamma? Bra! Då kan du luta dig tillbaka och läsa veckans lista istället, som också går in på temat;

Mammor i spelvärlden

5. Jenova (Final Fantasy VII)
Mors dag är även för dåliga mammor. Såna där som glömde plocka upp sonen efter fotbollsträningen. Eller som bara skickade med knäckebröd i matsäcken. Eller som kraschlandade på planeten för tusentals år sedan och försökte suga ut all livsenergi ur den och därmed förstöra allt levande. Ni vet, såna där mammor. Och Jenova är en sån mamma. Efter att man befruktat kvinnor med Jenovas celler brändes eller spärrades de flesta resultaten in. Men Sephiroth blev ganska bra, och är en god son som bara vill vara sin kära mor till lags. Trots att Jenova inte direkt visar så mycket omtanke tillbaka.

4. Cooking Mama (Cooking Mama)
Mors dag må inkludera dåliga mammor rent tekniskt, men det är de underbara mammorna som är de egentliga måltavlorna. Jag vet inte om Cooking Mama verkligen är en mamma. Jag har aldrig sett hennes barn i spelen, oavsett om hon vispat ägg eller rensat ogräs. Men jag tänker anta att allt mums hon slänger ihop i köket är till sina barn som snart kommer hem från skolan. Egentligen borde de nog bege sig till fotbollträningen efter sista lektionen, för om de ska äta allt som Cooking Mama lagar är det säkert alldeles för pluffsiga. De kan få skjuts hem av Jenova när hon hämtar Sephiroth.

3. Eva aka Big Mama (Metal Gear Solid)
Surrugatmammor är också mammor! Och därför får Big Mama en plats på listan, trots att hennes namn får oss att tänka på någon jättetjock svart äldre kvinna spelad av Martin Lawrence någon gång under tidigt 00-tal. I sin ungdom var Big Mama en otroligt cool dubbelspion som kunde spöa skiten ur praktiskt taget vem och vad som helst. Precis som med Jenova tyckte man det var en bra idé att använda henne till avel, och poff så var Solid Snake född. SPOILER: Och nu måste vi passa på att fira henne, eftersom vi vet att vi bara kommer kunna göra det tre gånger till innan hon kilar vidare.

2. Samus Aran (Metroid)
För adoptivmammor är också mammor! Metroid-serien handlar på sätt och vis en hel del om mödraskap. Speciellt det senaste och inte fullt så älskade spelet Metroid: Other M. Egentligen skulle även Mother Brain få vara med på ett hörn, men jag är inte fullt säker på vad tusan ordet ”mother” i hennes namn syftar på för sorts mödraskap. Någon mer upplyst får gärna undervisa mig. Tills dess riktar jag alla gratulationer och all tacksamhet mot Samus Aran, som tog en söt liten metroid under sina vingar trots att de små gynnarna spenderat all sin tid och energi åt att försöka döda henne.

1. Alla mammor i alla Pokémon
Vem skickar villigt ut sin 10-årige son helt ensam i en värld full av banditer där varje gräsmatta och vattendrag kryllar av livsfarliga monster i alla storlekar? Mamman i Pokémon Red/Blue, that’s who. Och utan hennes liberala tolkning av mödraskap skulle det förmodligen bli ett otroligt tråkigt spel. Det gäller alla ungars mammor i Pokémon! Inga andra spelmammor har större mängder av min tacksamhet. Tack, för att ni låter era barn bege sig ut på livsfarliga äventyr alldeles själva! Och tack för att ni ringer och kollar upp dem ibland, även om ni då och då köper presenter till dem för deras egna pengar.

Vilka minnesvärda spelmammor vill du uppmärksamma?