Retroresan

En osund romans

Den här veckan tar vi hjälp av Sveriges tvåfaldigt utsedda bästa spelskribent, Tove Bengtsson. Hon är en riktig böna på det här med Heroes of Might and Magic och det passade ju bra eftersom det är precis vad vi har spelat. Närmare bestämt den tredje delen i serien. Det blir ingen ordinarie sagostund denna vecka men istället kör vi vad vi kallar en sagosnutt där vi tillsammans med Tove pratar om serien som stort.

Länkar

Musik

En osund romans 

Kommentarer

 1. Quid skriver:

  Spelet som lyssnaren i början sökte tror jag är Return Fire! 🙂

 2. Timmy Avgrundsvrål Sjöberg skriver:

  Att vakna och grabba tag i ett stycke Retroresa, det är fan fredagsmys!

 3. Jävlar i mig, det vart det bästa avsnittet äwer! Kanske för att ni snackar om (och uppskattar) ett av mina favoritspel nånsin.
  Låter som vi får köra lite 4player-hotseat nästa helg, Brunlöf!* sjunger All Night Long av Lionel Richie*

 4. ChrisXswe skriver:

  Åååh!
  Kart nostalgi när ni nämner både Wacky Wheels samt Iginition.. “Jizz in my pants” på att man hade en för jävla bra ungdom!
  andra spel jag vill rekommendera till en möjlig kart special,
  bra up-above bilspel (enligt mig) är också:
  – Death Rally (PC) (*finns till IOs nu)
  – Mini Car Racing (PC) (*Death Rally med personbilar ^^.)

 5. Ebriusum skriver:

  Kom på när ni pratade om kartspel, ignition och annat härligt att Carmageddon är ju förbannat roligt! Även om det inte är i närheten av pärlan Total Annihilation, som för övrigt är bättre än Star Craft.

 6. Ivan skriver:

  3h 45min ??!! Är veckans avsnitt tvåspråkigt?

 7. Quid skriver:

  Jag hade gärna sett att ni satte tänderna i den gamla rymdskjutaren Tyrian! 🙂

 8. Henrik skriver:

  Samson, jag är inte göteborgare men du gjorde en bra hysterisk Kurt Olsson. Nu var det några veckor sedan men fan vad bra att Tommy var med er så han kunde berätta hur fel ni har om Donkey Kong Country 2.

  Instämmer när det gäller att ni inte lirat tillräckligt mycket RTS i Retroresan, men om ni ska klämma in något RTS så måste det ju bara bli Command & Conquer: Red Alert!! Och INTE tvåan, BARA ettan. Det är riktigt bra RTS-retro, om inget annat för de grymma filmsnuttarna mellan uppdragen.

  Nä, nu ska jag sätta mig i bilen och fortsätta lyssna på det här avsnittet. Ha det fint.

 9. ozzy88 (Emil.B) skriver:

  Wow vilket avsnitt! Tove är typ bäst i världen på pizza historia, eller i alla fall roligast någonsin!

 10. Trazh skriver:

  Avsnitten är riktigt bra nu. Alltså de brukar vara riktigt bra, men detta är Retroresan i toppklass just nu! Fortsätt så tills slutet. <3

  Fick mig ett gott skratt när ni blandade ihop mig, David Westerling och prinsen. För att göra det lite mer förvirrande så har någon tagit fel på mig och prinsen tidigare. Det var när jag ringde in till en folkhögskola (där jag träffade en Retroresan-lyssnare som är den där lurkern som ni träffade på RSM) som det skedde. "Hej, det är Daniel Westerlund." Läraren svarade då: "VA? ÄR DET PRINSEN?" Fått höra senare att han var fullt seriös.

  En kart-special att rösta på låter skitbra! Men inte för att förstöra historierna om hur bra Diddy Kong Racing, men.. det är det inte så jättebra. Jag älskade det som barn och spelade massor. Men för ett par månader sedan var jag på en N64-kväll och vi spelade bland annat Diddy Kong Racing. Då förstördes det rosa skimret av dålig kontroll och urdumt koncept. Men flygplan är fortfarande kul.

  Sedan det där med Chocobo minispelet Samson nämnde. Det var inte till Final Fantasy 9, utan det var faktiskt till Final Fantasy 8. Minns att jag läste om det i Playstation Magasinet, men tror vi aldrig fick det till Sverige. Men lätt att blanda ihop det.
  http://shrines.rpgclassics.com/psx/ff8/chocoworld.shtml

  Ni är bäst. Kramkalas!

 11. Rötskägg skriver:

  Jag måste nog börja lämna kommentarer här oftare eftersom varje gång mina kommentarer har lästs upp har de mötts med samma reaktion:
  – Jag känner inte igen namnet, säger Samson.
  – Jo men han har nog varit med förr, svarar Anders.

  Det här var nog det bästa avsnittet hittills. Ni går i helt rätt riktning vad gäller längden på avsnittet. Gärna åtta timmar i framtiden så det räcker hela arbetsdagen, tack.

 12. Shotgun Facelift skriver:

  Jag måste passa på(innan RR tar slut!) och tacka Anders för guldpärlorna Sons of Anarchy och Infamous!! Två saker som verkligen har förgyllt mitt liv, i bow in gratitude.

  Måste även rekommendera Diddy Kong Racing som nämnts i tidigare avsnitt. Det är faktiskt stört bra. Sjukt bra musik också!

  Sen så skulle jag vilja (kontroversiellt!) se Christian Hedlund som gäst hos er! Skulle vara så stört att lyssna på hosten från sveriges _största_ spelpodcast snacka med S&A från sveriges _bästa_ spelpodcast. Ni har aldrig varit så noga med konkurrens hit och dit ju. Problemet är kanske snarare att dom är det! Men Tove var ju gäst(till min stora lycka bör tilläggas!) – visst, hon är iofs en RR-person, men så SÅ hårda kan dom ju då inte vara! Anyway.. kommer nog inte att hända men det är i alla fall en liten fantasi jag har!

  *har fortfarande inte tvättat handen sen jag fick skaka hand med Samson på dreamhack-starcraft-eventet*

 13. Gippan a.k.a Gittan skriver:

  Tack för ett riktigt bra avsnitt, ni förgyllde hela min 4 timmar långa resa upp till Uppsala för en arbetsvecka. Jag tycker Tove uttrycker sig mycket bättre i skrift än i tal men hon gjorde inte avsnittet sämre utan var roligt att lyssna på henne, även om det är svårt att ta plats bland er två. HoMM 3 är ett riktigt bra spel jag spelat mycket i förr och tycker ni gjorde ett värdigt och imponerande avsnitt.

  Har ni spelat Kings Bounty ? ( http://en.wikipedia.org/wiki/King%27s_Bounty ) Det är av samma utvecklare och är väldigt likt i sitt spelsätt fast man har bara en hjälte man kör med, riktigt underhållande som jag tycker ni ska prova när ni får tid över. Här kräver även armén lön vilket gör att man inte kan ha hur stor arme heller, något jag nästan saknar lite i HoMM 2&3 där det blir orimligt stora armeer tillslut!

  Angående Batman och Spiderman har jag inte spelat Sega-spelen utan bara NES och PS3 men tycker att det gjordes väldigt bra spel till båda plattformarna, blir spännande att höra om Sega-spelen.

  Jag har även köpt en bostadsrätt där fått tjatat mig till ett hobbyrum utav frugan som jag fått upp min samling av spel i. Ni kan ju ta er en titt, hade även vart roligt att se andra lyssnares spelrum med konsoller och spel! Jag passade även på att märka ut ett spel ovanpå dom andra som jag tänkt skänka till Anders 😉 Ni brukar ju inte prata om PC-spel så mycket men hoppas ni gillar den ändå! FF2 (4) köpte jag efter lyssnat på Anders sagostund.

  http://s972.photobucket.com/albums/ae204/Gippan/Retro/Samlingen/

 14. Gippan a.k.a Gittan skriver:

  Och om jag får önska ett spel så blir det Mr Gimmick som inte släpptes i USA utan bara i Japan och Sverige för ovanlighetens skull! Värt sjukt mycket pengar och ett otroligt bra spel.

 15. ReDead skriver:

  Nu är jag ikapp igen, tack vare gräsklippning som sommarjobb (Måste verkligen hitta fler bra podcasts nu när ni lägger ned så jag inte blir ihjältråkad i sommar :S). Måste säga att de tre senaste avsnitten varit helt i toppklass då det gäller Retroresan! Hoppas ni kan fortsätta med den här slutspurten ändå fram till mållinjen!

  Jag har, precis som Tove spelat väldigt mycket av Heroes of Might and Magic 5, och jag älskar det! Har en del oförglömliga minnen då man bänkat sig framför datorn med 2-6 kompisar en hel dag/natt och bara spelat det spelet… Har även provat trean lite grand, men det känns som att när man väl lärt sig ett av spelen så är det riktigt svårt att släppa just det!

 16. Han där från Åland skriver:

  Hur var Prometheus? 😉

 17. Brus skriver:

  Underbart att höra att Heroes fortfarande står sig. Trean är verkligen en klass för sig men jag har ändå starkaste minnen från ettan och långa hot-seats matcher med kompisar. Därför är det intressant att höra hyllningarna över grafiken. Spelmekaniken är densamma men den grafiska designen på karaktärerna i ettan är lite speciell. http://www.heroesofmightandmagic.com/heroes1/barbariancreatures.shtml

  I övrigt verkar Tove och jag lida av samma åkomma. Jag vågar inte längre starta Civilization på en vardag.

 18. Duken skriver:

  Kul avsnitt!

  Har förstått att retroresan börjar lida mot sitt slut, vilket är lite tråkigt men jag har full förståelse för att ni vill lägga ner. Man ska ju sluta när man är på topp!
  Jag kan likna er vid en gammal kompis man har känt sedan man var liten det är kul att träffas och prata skit då och då men om man umgås för länge blir man trött på varandra.
  Har vid några tillfälle fått en överdos av er. Tänker på avsnitten som var över 3h. Detta var menat som en komplimang. Det är få gånger jag orkar sitta länge och lyssna på två nördar som sitter och pratar om gamla tv-spel från min ungdom.
  Kommer slutligen med några finalavsnittsspelförslag (långt ord:)).
  Ni verkar ju gilla sidoscrollande rymdskepps schooters så
  något spel från thunderforce eller R-type serien alternativt Hellfire till megadrive hade också varit skoj.

  En sista grej, Anders, Coheed and cambria suger!!!!!
  Kolla in trummisen Chris Pennie´s gamla band Dillinger Escape Plan i stället, ljusår bättre!!

  //Glada hälsningar från Västerås

 19. Robin Niklasson skriver:

  Anders häst brunlöfar. Jag DOG. Största skrattet på länge, tack! ;D

 20. Hur går det med avslutningsfesten och dess planer? Är datumet fastställt?

  Och blire nå långhårig “ex-filmkritiker-på-tv”-gäst i retroresan tro?

 21. Condictor skriver:

  Ett Pokémon-spel skulle vara kul att se som det sista spelet, men då måste man nog börja spela en vecka eller två innan avsnittet. Som dom flesta föreslår jag isåfall Gold/Silver/Crystal-spelen, men dom är ungefär dubbelt så långa som Blue/Red/Yellow-spelen!

  Ett annat förslag är Half-Life. Ni har pratat om det en del, men jag har inget minne av att ni sagt att ni spelat det. Det har ni nog gjort, men har ni spelat expansionerna Opposing Force och Blue Shift? Kanske kan bli en Half-Life-special?

  Kramkalas på er!

 22. T4 was Here skriver:

  Okay först så, jag har en ide till sista avsnittet.
  Dom som vill och kan skicka in ett “hej då” voice mail.
  Ska bara få techen att funka så kommer mitt, kanske…

  Och som sista spel lägger jag min röst på Super Robot Taisen: Original Generation som fyller both Game Boy Advance och Startegy faket även om det inte är real time utan turned based rpg som Fire Emblem fast med giant robots istället för perma-death.
  Kom ihåg: http://www.youtube.com/watch?v=x7PjQnw_E0U
  Men det är okay om ni inte spelar det för det är “lite” svårt att få tag på och ni har readan spelat så många andra av mina “wants”.

  Oh yeah Spider-man & Batman. Har läst en del skoj crossover serier med dom två, gör ett bra team they do.
  One hade a scen där Carnage gjorde Jokern ond igen genom att peta honom i näsan.
  And it all made sane in context!
  Also vem är den bästa Jokern?
  Cyclone Joker!
  Heheh, de där var lite Kamen Rider W(Double) humor som jag suttit på ett riktigt bra tag.
  Skönt att få det överstökat, also asgrym show, en va dom bästa Superhjält serie jag sett, se den om ni har tid.

  Lastly, en fråga.
  Samson, du sa en gång att du läser comics på din Ipad, så använder du comixology?

  Nu ska jag gå och lyssna på E3 grejen ni postade.
  Haj Haj Jawsome STREET SHARKS!

 23. T4 was Here skriver:

  Wait, sense inte sane. Durp!

 24. Rx2-S skriver:

  Satt och nickade instämmande när ni beskrev spelandet som en drog (ungdomens lösning för just HoMM3 var för övrigt att bara spela det hos en kompis och att i rent terapisyfte inte köpa det själv).

  Plötsligt upptäcker jag att min frukost har gått från effektiva 20 minuter till långt över en timme, komplett med ständiga påfyllningar bara för att få en ursäkt att sitta och lyssna mer.

  Beroendeframkallande var ordet.

 25. Andreas skriver:

  Måste ju passa på att skriva någonting nu innan ni slutar! Har bara lyssnat på 3-4 avsnitt men jag gillart skarpt! blir nog att gå tillbaka och lyssna på lita gamla avsnitt =)

  Många gamla minnen kom fram när ni diskuterade Homm 3! Jag och 2 av mina syskon spelade Homm 3 maniskt ett bra tag, galet roligt spel i Hot-Seat! Tur att man fortfarande gick i skolan då det var aktuellt, då hade man ju tid 😉

  Trist att Retroresan försvinner när man just börjat lyssna men man ska ju sluta på topp som man säger 🙂 Får ta tag i backloggen och Skitsnack 😉

  //Andreas

 26. BG skriver:

  Nu kanske jag är lite försenad till önskandet av sista spel, men jag skulle vilja rekommendera Little Big Adventure till PC (portades till PS1). Det är ganska olikt det mesta ni kört i Retroresan. Fransk-utvecklat, isometriskt äventyrsspel med actioninslag. Har för mig att PC-utgåvan är freeware och spelas utan problem i dosbox. Lättillgängligt = Många resenärer = Fantastisk avslutning eller nått.

 27. Gippan a.k.a Gittan skriver:

  Tycker även det är intressant vilken skillnad det är på Bruce Wayne och Peter Parker. Peter Parker är en högskolestuderande nörd som blir mobbad i skolan medans Bruce Wayne är en lyckad affärsman med ett perfekt yttre. Gör väl att man lyckas få barnen/ungdomarna tro det inte spelar någon roll vilken bakgrund man har utan att alla kan bli superhjältar!

 28. oldgast skriver:

  Skönt avsnitt med jumbourspårning om elektronisk musik. Har inte heller fattat grejen. Han med besök på systemet och promenad hem under tiden. Angående Spiderman vs Batman så är de ju ingen tvekan om att Batman är ballast. Spiderman är ju en liten snorunge i jämförelse.

  En fråga är hur viktiga en bra skurk är. Jag tycker nog att en bra skurk är lika viktig som en bra hjälte. Tycker Jokern är skönast. Vill bara skapa kaos. Märkligt hur man kan klä sig så konstigt och ändå se så ball ut.
  – Jo men jag tar på mig en lila kritstrecksrandig kostym färgar håret grönt och så kör jag clownansikte…
  Låter lite excentriskt.

 29. SuperMarioGorm3 skriver:

  Retroresanresenären här.
  Silver Fang igen.
  Orkar inte kolla upp exakt men, hörde förut att den svenska dubbningen bestod av fyra röster.
  Originalet använde sig av typ 28! Jaja…

  Sen Samson. Tack tack TACK!
  Är vi dom enda i hela Sverige som vet vad ett superlativ egentligen är?
  Jag har stört mig så inihelvete på missbruket av detta ord (mestadels i sportsändningar), men aldrig hört någon som protesterat.
  Så tack som fan Samson!

  Och för dig Anders, kan jag avslöja att jag bor i Hälsinglands allra finaste (kolla där, ett superlativ!!!) ort. Ledtråd: ganska precis 7 mil norr om Bollnäs tror jag.
  Och Anders, heja Brynäs! Var där och såg dom spöa FBK i en semi.
  Rackarns vilket röj!

  För övrigt ska jag och några polare starta en grupp som förmodligen ska heta
  Mega Band 2.Vi ska självklart spela låtar från spelet med den bästa musiken någonsin, Mega
  Man 2. Dragspel, banjo, fiol, piano och trummor blir det nog.
  Vilken ordning setlistan ska ha? Det vet ni.
  Efter intro och stage select och sånt, börjar vi såklart med Metal Man osv…

  Jag festade med pastor Fahlberg för ett tag sedan förresten…

  Ligger Retroresan Drinking Game på is? Jag har ett gäng grejer att bidra med där.

  Till sist har jag ett förslag till sista avsnittet:
  Ett trippelavsnitt med Zelda 3, Super Mario Bros 3 och Tintin i Tibet.
  Det vore något!

  Hej då från MegaGorm2, GormusAran.

Skriv en kommentar