Retroresan

Vattnet är rättvist

Denna vecka beger vi oss ut till havs, eller njae, till strands i alla fall. Vi har åkt vattenskooter så det står härliga till i veckans avsnitt där vi tar hjälp av  självaste Tommyhawkansson för att avlägga vår rapport om Wave Race 64. Vi pratar vattenfysik, bandesign, ostiga speakerröster och Kawasaki. Anders knatar dessutom vidare i Final Fantasy IX.

Länkar

Musik

Kommentarer

 1. Quid skriver:

  Samsons förslag om IDs trio till en FPS-special funkar för mig, kör på det! 🙂

  I övrigt ett bra avsnitt, kul också att Tommy hälsade på. Jag röstar för fler gäster framöver. Niklas Sintorn kanske? 🙂

 2. Han där från Åland skriver:

  Aah, ser fram emot Heroes of Might & Magic III
  Jag å polarna spela det som galna för 9-10 år sen (:

  Btw, inget “Skitsnack” på 2 månader = 60 lååånga dagar

 3. Tuve skriver:

  Wave Race körde jag också som tusan när det begav sig. Var aldrig extremt bra på det men tror nog att jag klarade det svåraste i det spelet. Var ju den tiden i Sveriges spelhistoria där spelen kostade ens själ och man var tvungen att nöta och nöta på samma spel innan man kunde köpa nytt.

  Heroes 3 ser jag väldigt fram emot!
  Aldrig lärt mig hur man spelar spelet, likväl tar jag upp det med jämna mellanrum. Samt att då och då brukar vi vara ett gäng på 4 st på samma dator och spela tillsammans. Love it!

 4. Trazh skriver:

  Tjänare!
  Ett av de roligare avsnitten faktiskt och myste mig igenom hela. Samsons Kurt Olsson, the Offspring, fantastisk sagostundsdel och höra er chockerade över Tommy’s spelsmak var en härlig godispåse. Tyckte nästan synd om Tommy i utfrågningen, men är väldigt nyfiken på hans lista nu. Han var även en trevlig gäst i programmet. Mer sådant nu!

  Fick förresten en jättefin gåva av min syster som jag inte tänker använda på allmän plats: http://www.trazhedpixels.net/2012/06/i-huvudet-pa-mario.html

  Efter genomtänkning önskar jag Crash Team Racing som önskespel, som för mig är världens bästa gokart- och racingspel. Både i single och multiplayer. Starka ord, men så är det!

  Kom också att tänka på att armén kanske kan lämna varsinn ljudkommentar när avslutningen är på G. Hade varit en fin avslutning och trevligt. Men nu ska vi inte tänka mer på slutet än (tanken gör ont).

  Kramkalazh! <3

 5. Trazh skriver:

  Edit: såg nu Tommy’s lista i länkningen. :p

 6. Timmy Avgrundsvrål Sjöberg skriver:

  Jag var inne i Gamla Stans seriebutiker och hade köpt ett gäng gamla Nintendo Magasinet tidningar för några dar sen och tyckte jag såg någon se bekant ut på stan, men jag befann mig ju i helt andra tankar så det tog en stund innan jag tänkte att vänta, såg inte det där misstänkt mycket ut som Samson? Fast näh, vad vore oddsen för det liksom…

  Ganska stora uppenbarligen, doh!

  Mycket fint avsnitt! Och vilka fantastiska spel ni jämförde Wave Race med! Hydro Thunder Hurricane! Excite Truck! Och 90-tals-Offspring därtill! Åh, och PLANE CRAZY! Jag trodde jag var den enda människan i världen som mindes det spelet! :O

  Nu bara måste jag skaffa Wave Race. Om någon med vettig spelsmak nog att inte överhylla Super Mario World säger att det är bra (dvs Tommy) då måste det helt enkelt vara bra!

 7. ReDead skriver:

  Hallå, har hamnat efter lite i avsnitten nu, varav jag inte kommenterat. Lyssnade nyss klart på Donkey Kong-avsnittet dock, lätt bland topp 10 i bästa avsnitt enligt mig. 🙂

  Anledningen till att jag kommenterar redan nu här är att ni frågade efter spel att spela sista avsnittet! Jag säger som vanligt; POKEMON! Vore så otroligt episkt med er två som spelar de spelen för första gången i Retroresan. Gold/Silver är bättre än Red/Blue, men det är nog fler som spelat Red/Blue och det är ändå lite mer klassiskt så… Om ni väljer att ha med Pokémon i omröstningen eller vad ni nu tänkt göra så välj vilket av dom ni vill. 😛

 8. ReDead skriver:

  Och förresten så har jag tänkt tipsa er om Flash-spel ända sedan jag lyssnade på Flash-specialen (Ungefär där jag hamnade efter nån gång). Bullet Bill 2 och 3 är två fantastiskt roliga flash-spel därman styr just en Bullet Bill genom banor, möter bossar och så vidare. Tvåan och trean är bra, för i dom så styr man med musen istället för piltangenterna, vilket ni säkerligen kommer märka fungerar bättre ifall ni jämför spelen!

  Bullet Bill 2: http://www.newgrounds.com/portal/view/349267
  Bullet Bill 3: http://www.newgrounds.com/portal/view/583774

 9. Trazh skriver:

  ReDead: Där är ännu ett bra alternativ. Pokémon!
  https://www.svampriket.se/2011/08/jag-maste-fanga-fler/ borde övertyga. 😀

 10. När det gäller saker ni ska spela till avslutningen så tycker ju jag personligen att att ni mer eller mindre helt hoppat över hela RTS genren så något därifrån vore ju inte så dumt, kanske Total Annihilation.

 11. Duken skriver:

  Skärp er grabbar! Jean claude van damme är inte i predator dräkten ( Förra veckans avsnitt ). Killen heter Kevin Peter Hall och är över 2 m lång, det är inte Van damme.

 12. Ivan skriver:

  Blev inte så somrigt avsnitt 🙁

  Men bra SOM FAN.

  Intressant lista Tommy har, spontant känns det som att han gillar bärbart skarpt!

  Får se om jag hinner kommentera något om HoMM III men fan va jag ser fram emot avsnittet.

  Tänkte kasta in lite fler önskningar som sista spel nu när jag e på humör, självklart så handlar det om special-avsnitt eftersom ni måste toppa tidigare säsongsavslutningar.

  Metal Gear Solid-Special:
  MGS1
  MGS2
  MGS3

  alt.

  Castlevania GBA-Special:
  Castlevania: Circle of the Moon
  Castlevania: Harmony of Dissonance
  Castlevania: Aria of Sorrow

  Vet inte vad annars som hade passat bra som avslutning, men ska bli intressant att se ändå 🙂

  (När ni nu dissat X-Files så hoppas jag det blir någon av dessa finfina spelen)

 13. Tony Emmeborn (sbjihp) skriver:

  Ett Pokemon special vore riktigt roligt att höra. Då skall jag banne mig hinna med att spela åtminstone ett av spelen också. 😉

 14. Niklas Sintorn skriver:

  *extended e-penis get!*

  Oh and btw! Det hade varit riktigt kul om ni gjorde ett 90-tals FMV-peka-och-klicka-special! X-files, Phantasmagoria, etc. Ni vet, de där riktigt dåliga spelen med riktigt cheesy FMV.

  PS. Hade tyvärr inte tid att spela HOMM3 med er som jag hade velat. Damn you, real life! DS.

 15. Han där från Åland skriver:

  Hej igen!

  Såg att flera andra som kommenterat kommit med en massa önskningar. Så jag tänkte själv komma med ett förslag; Tombi, för fan 😉

 16. Bob at PxK skriver:

  Nu vart det visst onsdag så det är väl dags att skriva av sig lite om ett av bästa spelen jag vet, Heroes of the Might and Magic 3.
  Hoppas att ni har hunnit spela banan jag skickade till er, och upptäckte ”hemligheten” i mitten av banan. Map-editorn är väldigt välgjord och enkel att använda, och det går att lägga hutlöst många timmar för att göra välgjorda banor (Eran tog ett par timmar, kvaliteten är därefter). Min kära sambo brukade göra egna banor till mig, fulla av kärleksmeddelanden något som min vän Peter har beskrivit ”som det mest romantiska han har hört”

  Detta spelet är i särklass det spel jag har lagt ner mest timmar på, sedan min vän Dennis lärde mig spelet för runt 10 år sedan. Och jag vill tro att detta spel har en ganska brant inlärningskurva, så det bästa sättet att lära sig det är att spela det med någon van spelare. Jag lärde sedan min sambo spelet, och vi minns tillbaka på helger då vi bara sitter inne, spelar hot-seat, dricker kaffe å käkar naturgodis. Those were the days tänker jag och tittar bort i fjärran…

  Spelet kräver lite tweakningar i inställningar för att prestera på topp (ändra hastigheten under strid, lägga till movement-shadow (?) samt hastigheten ute på kartan) Sedan flyter spelet på fint.
  Grafiken är riktigt vacker, som sig bör i fantasy-spel. Animationerna är lite styltiga ibland, men överlag är det en fröjd att se, speciellt de olika varelsernas dödsanimationer!

  Musiken är oerhört välgjord och såpass varierad att man aldrig tröttnar på den, en personlig favorit är stycket som spelas inne i Nekropolis-slottet (som för övrigt är mina favoriter, Vampyrerna är mumma!)

  Det stora omspelningsvärdet ligger i den oerhörda mängd hemmasnickrade banor som finns på nätet, samt de olika möjligheter till multiplayer – både genom hotseat och lan samt möjligheter att spela som allierade eller bittra fiender. Spelet innehåller även map generator, som faktiskt funkar hyfsat och ger en underhållande banor (dock med alltför många scrolls :S)

  Jag klassar, som sagt, detta spelet som ett av mina absoluta favoriter. Jag gillar att det är turnbaserat, har aldrig klarat av stressen som återfinns i Rts-spel. Om man gillar denna tredje instans av spelet, så är fyran och i viss mån femman värda att spela. Det sjätte spelet köpte jag på release men min dator laggar sönder när jag spelar det, så det ligger mest å samlar damm :/

  Oerhört glad över att ni tog er an detta spel, och hoppas innerligt att ni inte sågar det utan funnit det underhållande!

  Ps. Min sambo hälsar att Gelu är bäst!Ds.

 17. T4 was Here skriver:

  Good old Heroes of Might and Magic.
  Har fortfarande en softspot för tvåan after ha spela shareware versionen som litten. Med sin charmiga sprits and midi soundtrake.
  Synd bara att jag har för mycke AD.HD för att kunna spela den här typen av spel ordentligt, även dom om super robot krig…

  Föresten, kommer ni ihåg den är Kirby kanalen till Wii jag berättade om förra året typ?
  Well its back!(I think) Testa medan ni kan. Bara att ladda ner.
  Some of the avsnitt are surprisingly depressing.
  Som den där Kirby blir bästis men Snögubbe fienden från spelen.
  Och sen blev det solingt väder.
  Aw, aw man… Stackars Kirby…
  Well that was a downer…

  We behöver nog en pick up after that.
  Som en serietidning om Vikingar som slås mot en Xenomorph.
  Lucky, it real and called Aliens: Stalker
  (som jag kan e-mail till er om ni bara måste läsa men kan inte hitta den btw)
  and is as stupidly jawsome as it sounds!

  In other comic spoiler news, Princess Sally Acorn har blivit förvandlad till en mördarrobot, Prowl har spränkt skallen av alla Constructicon utom Scrapper som readan var död och Krang har skaffat sej en ball basker.

  Go’kväll

 18. En litet musiktips: Chipchoppin, underground hiphop från Örebro har nu i dagarna släppt sitt första album Project Bluebeam. Detta album finns på spotify och jag tyckte låten Deadly Videogame skulle kunna passa i programmet. Den är kanske inte starkast på plattan men passar retroresan som hand i handske.

 19. HOMM3, innan jag skriver om detta spel måste jag klargöra min relation till det. HOMM3 är ett spel som tillsammans med tidigare rekommenderade Total Annihilation som jag skaffade vid release och liksom aldrig slutade spela. Varje jag skaffar ny PC så installeras dessa två spel lite som i en ritual det första som görs när datorn kommer ut ur sin kartong. HOMM3 är nummer 3 på min lista över världens “bästa” spel (Total Annihilation är 2:a).

  Presentation, grafik och ljud:
  Musiken är magisk, grafiken charmig och väl fungerande, i striderna så presenteras vackra sprites med bra och ibland något (ofrivilligt) humoristiska ljudeffekter. Animationerna flyter på bra, även om det ibland känns lite ryckigt, jag förlåter dock denna brist då döds och attack animationerna är precis så bra som det kunde vara på PC vid den här tiden.

  Kontroll, Gameplay:
  Gameplay, HOMM3 har världens bästa gameplay.

  Det är ett utav de roligaste och mest balanserade spelen man någonsin kan spela tillsammans med andra, både via hotseat men till och med över MSN om man så vill, vilket man ville “förr”itiden. Grund idén är simpel, skaffa en hjälte, skaffa ett slott, bygg soldater av diverse slag för att sedan härska och söndra! Under tiden kan du färdas över lava, vackra grässlätter, öken, vatten och underjord. Då möter väsen och varelser från alla möjliga mytologier och epos samtidigt som dina hjältar lär sig magiska förmågor, samlar på sig vapen, erfarenhet och med lite tur och mycket tid den heliga graal.

  JA, kampanjen kanske inte är det största behållningen i spelet men i HOMM3 finns SÅ mycket annat att hämta. HOMM3 är ett spel där jag spenderat mer tid i mapeditorn än jag i dag gör med en hel genomspelning på valfri nyligen släppt AAAtitel. Det, om något, säger mycket om storheten i HOMM3.

  Svårighetsgrad, Livslängd:
  Jag har spelat spelet från och till i 12 år, (sista expansionen kom väll 2000 tror jag). Så livslängden är evig,du tröttnar aldrig och du kommer alltid hitta nya lösningar och nya vägar till framgång. Det finns en uppsjö av olika spellägen och hur mycket användarskapat material som helst att ta del av, ja det tar helt enkelt ALDRID SLUT!

  Svårighetsgraden är reglerbar och kan ställas in spelare för spelare med olika handikapp och olika svårigheter på de AI styrda motståndarna. Det blir dock både svårast, roligast och mest prestigefullt under de tillfällen när man är tre fyra stycken vid samma dator under en hotseat match, vid dessa magnifika bataljer är HOMM3 den bästa spelupplevelse jag varit med om.

  Pizza:
  Jag har en förkärlek för enkla pizzor med bra råvaror så beställer gärna en capricciosa. HOMM3 är således en capricciosa, med riktigt fin buffelmozarella. Färska skogschampinjoner, som man själv plockat och inte den skiten som odlas i polska gruvor och en spansk Jamon Patanegra skinka som läggs på efter gräddning av resten av pizzan vilket resulterar i den ultimata pizza upplevelsen. Det enda som kunde göra det hela lite bättre och få denna pizza att bli världens bästa är om restaurangen kunde servera en godare öl till maten, men det väntar dem med och kanske, kanske, så kommer det att ske i framtiden.

 20. Dandagob skriver:

  Tja! Kul att ni ska spela HOMM3!

  Har en hel del minnen av att sitta hos kamraterna och spela hotseat och bara snacka en massa skit. För kör man på samma dator så har man ju två val, antingen tittar man på motståndaren eller inte, ville man köra mera lugnt så tittade man på varandra, såg hur det gick för kompisen och avslutade allt i en episk fight. Eller så fick man vända bort stolen under turns, och det gjorde det lite segare ibland men då blev det iaf rättvist.

  Hoppas jag hinner vara med på en bit, har spelat mycket kampanj för att fräscha upp minnet om spelet, och tycker det är ruskigt roligt ni spelar detta.

  Presentation, grafik och ljud:
  HOMM 3 är mycket vackert och detaljrikt. Det levererar en känsla som är som en häftig sagobok eller som brödernas Grimm sagor kombinerat med C.S Lewis Narnia. Musiken gör verkligen sitt jobb i bakgrunden och hjälper till med att sälja den sagolika bilden. Många av låtarna har jag lite svårt att komma ihåg förutom just combat låtarna, de är för fan bra. Det är stridstrummor som går konstant med en blygsam melodi och det funkar så fint!

  Kontroll, Gameplay:
  Väldigt intrikat gameplay även om det följer vissa mönster. Skaffa hjälte, skaffa monster/soldater, samla resurser så man kan bygga på slott som leder till mera monster och levla upp hjälten/generalen. Dock finns det mycket olika angripssätt man kan köra detta på, först har vi ett antal helt olika lag som man kan välja, sedan beror det på om du kör en hjälte med mer magier, eller en hjälte som satsar på att positionera och förbättra de trupper du redan har. Vilka monster ska man bygga upp först, eller ska man satsa på en snabb hög inkomst? Ska man ta erfarenheten i kistorna eller den där förbannade guldet? (tar alltid erfarenhet men det är bara för att man gjorde det som yngre för det var coolare med en höglevlad hjälte)

  Svårighetsgrad, Livslängd:
  Förbannat bra livslängd, satt med mina barndomsvänner ett otaligt gånger runt den ensamma datorn och spelade matcher. Det enda problemet? Oftast hann vi inte klart med matchen förutom om det var på en fredag/lördag 🙂 Testade nu kampanjen för att fräsha upp minnet av spelet och kan säga att jag vara inte så jätteimponerad. Gav mig dock ett skäl att spela men skulle kunna lika bra kunna köra random/custom maps. Behållningen ligger i variationen och att med flera spelare blir det helt super.

  Pizza:

  Nu hoppas jag inte jag gör pizzapuritanerna och finsmakarna A & S på sämre humör för att det inte är en platt fin pizza, men HOMM3 är inte heller ett platt fint spel.

  HOMM 3 för mig är en av mina favorit pizzahybrider, pizzarullen. Jag blev introducerad till pizzarullen på en pizzeria i Kramfors i pseudonorrland. Denna fantastiska skapelse blev jag introducerad av en nära vän till mig som sa att detta var en bra idé. Jag hade mina egna funderingar men kompisen sa att det var en värdig investering, tog en stund att äta och smakade förbannat gott. Detta är en pizza med bra tomat och ost som bas. Som har en väl utvald skinka och har söt ananas där också. Jodå det är en Hawaii, men det är också här det börjar bli fantastiskt. För nu när du ser denna fina gräddade pizza som vem som helst skulle uppskatta, så ser du plötsligt hur denna bagaren börja kasta på massa sallad, gurka, tomat på pizzan! Efter det så slängs en slev av vitlöksås och plötsligt har du en pizzarulle i handen. Varför det fungerar så bra är att salladen och grönsakerna gör Hawaiin mera fräsch och härlig. Vitlöksåsen gör den mera “rullig” och få saker kan förbättra saker så bra som en bra fin vitlöksås.

  Denna pizzarulle kommer alltid vara för mig den dära förbannat goda grejen som man käkat ruskigt mycket i goda vänners sällskap. Ibland har man käkat den för att uppleva smaken, och ibland har det varit ett skäl för att umgås och ett skäl för att samlas. Hursomhelst så är pizzarullen synonymt med goda känslor och en nostalgidimma tjock nog att kvävas i.

 21. ozzy88 skriver:

  Castlevania special….Castlevania special!? Tja, gba limiterat skulle nog funka som någon tidigare nämnt.

  Jag kan i alla fall intyga att Castlevania Harmony of Dissonance är riktigt skoj, Circle of the Moon har jag ägt som liten men fastnade på andra bossen. Så…det får jag ta tag i om detta händer. Aria of Sorrow har jag klarat normala slutet på, så där har jag också lite att tugga i mig.

  Dessutom innehåller de flesta om inte alla dessa titlar extra modes som t.ex. I HoD kan man efter man klarat spelet köra som Maxim, en ninja typ! Och så har det ett boss rush mode för Simon, Maxim och Juste.

  Problemet med dessa spel är att de är stora, så har ni inte kört klart alla utan en var så tror jag att det blir väldigt svårt att hinna klara av spelen i tid.

  Annars är jag sugen på Demon’s Crest till SNES, det ser väldigt coolt ut!

 22. GormusAran skriver:

  Det var jag som lyssnade på gamla avsnitt (MegaGorm2).
  Ni varnade mig för att jag hade riktigt dåliga avsnitt framför mig.
  Då jag redan hade plockat ur guldkornen som Metroidspecialen, Mega Man osv, såg det ju inte ljust ut.
  Ni varnade bl a för Cannon Fodder.

  Men vafan, ett avsnitt som till en tredjedel består av Silver Fang KAN inte vara dåligt!

  Fortsätter det så i min Retroresan-retroresa kommer då inte jag bli missnöjd.

  Ni nämnde(troligen i något Skitsnacksavsnitt) att nån timme klipptes bort i den svenska versionen?

  Den svenska versionen är ca 5h 20min, den japanska(?) ca 8h 24min. Inte så konstigt det blir en smula osammanhängande.

Skriv en kommentar