För sisådär ett halvår sen dök den här trailern upp på nätet. Insomniac skulle släppa ett spel vid namn Overstrike och det såg riktigt läckert ut. Visst, jag hoppade inte upp ur kontorsstolen och gallskrek mot datorskärmen, men nog blev jag lite sugen allt. Det kändes som att Insomniac återupptäckte sin lekfulla ådra igen efter Resistance’s smutsgrå tråkseriositet. Det kändes bra.

Men så kom en ny trailer.

Overstrike har nu blivit Fuse och med det gråare, råare och betydligt mindre charmigt. Visst är det svårt att jämföra en förrenderad trailer med en gameplaytrailer, men Insomniac har varit tydliga med att markera skillnaden. Redan när man visar upp den nya loggan, innan man ens får se spelet, står det klart att Fuse har väldigt lite med Overstrike att göra.

Plötsligt är det mörker och tuff musik. Grafiken har blivit mer realistisk och tuff, The Hives har bytts mot en generisk, tuff raplåt. Lekfullhet, schlekfullhet. Blå energisköldar har blivit svarta, elvapnet som klistrade fast folk på väggarna sätter nu eld på dem. Geggbollarna som omslöt fienderna spränger nu dem i luften. För att det är tufft.

Man har effektivt tvättat bort all karaktär från Overstrike och paketerat om det för att passa perfekt in på en generisk köttskallemarknad.

Det går inte att säga nu hur bra spelet kommer bli. Det vet man aldrig innan man fått kontrollen i händerna. Men tydligt är att spelet rent visuellt kommer vara mycket mindre intressant än det hade kunnat vara. Insomniac fegade ur. Spel som Fuse tjänar mer än spel som Overstrike. Det är i alla fall vad Insomniac och EA tror. Man vågade inte tro på sin ursprungliga vision. Och just nu känns det som att vi kommer få se ett mycket sämre spel, på grund av det.