Jag tittar inte på Ben 10 på TV och jag spelar verkligen inte spelen. Men när spelet hamnade i Brevlådan fick jag göra min plikt och spela ut det.

Ben 10 Omniverse handlar om Ben 10 (som har en väldigt populär TV-serie som mina barn älskar). Han är en kille som har den klockliknande Omnitrix som kan förvandla Ben till olika utomjordiska varleser, med olika förmågor och utseenden. Jag har som sagt inte tittat på serien annat än när jag varit i rummet när mina barn tittar så jag har inga referensramar, men jag gör mitt bästa för att vara objektiv.

När jag startade spelet så fick jag välja svårighetsgrad och man har 3 att välja mellan med den svåraste benämnd ”Hero”. Jag valde den och måste säga att det krävs en hel del strategi för att klara av spelet på den svårighetsgraden, även om den inte går att jämföra med svårighetsgrader i spel som riktar sig till vuxna.

Det är kul att förvandla sig till olika utomjordingar och slåss mot olika fiender. Det är också positivt nog inte särskilt repetitivt.
Man får inte mycket förklarat för sig vad det gäller vem Ben är, vem hans kompis Rook är och varför man har sin klockmackapär över huvud taget, så berättelsemässigt är det ett spel som riktar sig till de som faktiskt tittar på serien (Ben 10 Omniverse) och därmed vet vilka alla är. Trots att det inte står sig berättelsemässigt som fristående serien så är det ändå inte ett framhastat skitspel som många licensspel är idag, utan det har bra kontroller, och funktioner.

Tyvärr är spelet på engelska och tipsen på hur man ska göra försvinner för snabbt för att man ska förstå om man inte är duktig på engelska och till och med då blir det nästitill omöjligt att ta sig vidare om man inte läste tipset noggrant. Jag fick ladda om en tidigare sparfil för att jag inte läste ordentligt på vilken kombination man behövde använda för att ta sig vidare och ingen snäll ande kom och hintade om hur jag skulle göra trots att jag sprang runt i cirklar för att förjäves komma på hur man skulle öppna en låst port.

Sparsystemet är en annan riktigt negativ aspekt. Det finns checkpoints, men om spelet skulle frysa sig eller man är tvungen att stänga av för att speltiden är slut så måste man börja om där man manuellt sparade senast. Inte bra gjort alls! Spartillfällena är dessutom väldigt ojämt utspridda och är man inte uppmärksam kan man lätt missa dem.

Det är roligt att spela Ben 10 Omniverse (även om man inte förstår vem han är och varför han är en hjälte) och man behöver använda sig av taktik så det är nog mer riktat mot de lite äldre barnen, som går i skolan och har börjat med engelska än barn som ännu inte nått skolåldern. Det är kul att förvandla sig till olika utomjordingar och slåss mot olika fiender. Det är också positivt nog inte särskilt repetitivt. Fienderna har olika stilar och man behöver faktiskt tänka till lite för att bekämpa olika bossar.

Dessutom kan man spela 2 i spelet. Antingen låter man datorn sköta medhjälparen Rook, eller så kan man be en kompis eller förälder/syskon hoppa in och spela med en.

Min slutgiltiga dom om spelet är att om man gillar Ben 10, så är det ett väldigt intressant spel. Det är absolut inte ett dåligt spel även om man inte gillar Ben 10, men inte särskilt inkluderande. Vilket nog kan vara bra för de som lever för Ben 10.