Årets stora spelreleaser är bakom oss, och det är dags att summera årets vinnare. Vilka av årets spel tog sig djupast in i våra svampiga hjärtan? Vi satte oss ner och diskuterade ihop en lista som vi kommer publicera bit för bit varje söndag under december månad, precis som förra året. Idag är det plats fyra, tre och två som presenteras. Nu snackar vi världsklass!

4. FEZ

Så kom det till slut. Phil Fish epos som vi har väntat och tjatat på karln om sedan vi först hörde talas om det. Jag hade förväntat mig ett gulligt plattformspel med en kul pusseltvist i 2D-3D-rummet – något i stil med flashspelet Sky Island. Det äventyr Polytron stydios gav oss var istället något helt annat. Jag drogs in av presentationen och gimmicken men jag stannade för djupet, det enorma svårgreppade djupet. Det fanns skriftspråk att lära sig, kodade meddelanden med rosettastenar i form av subtila vinkar och hintar gameplay som jag aldrig varit med om tidigare och otalt med kärleksfulla hyllningar till spelklassiker. Att det andra varvet bokstavligt talat gav ett helt nytt perspektiv var inte bara grädden på moset utan visade sig vara korven till moset. FEZ har så mycket att hämta och leta upp och klura ut, . Det är inte bara smart, det får mig att känna mig smart

Samson Wiklund

3. Mass Effect 3

Allt är förgängligt. Mass Effect 3 lyckas tillsammans med sina föregående delar i ryggen skapa en upplevelse där varje uppdrag känns som ett eventuellt slutklimax. Ingen och inget är säkert, inte ens din klassiska triumf vid sluttexterna. Antalet enorma strider mot till synes oövervinnerliga odds bleknar ändå i jämförelse med de uppoffringar och det mod som visas av karaktärer vi spenderat år på att lära känna. Spelets sista stycke må vara svagt, men det vägs upp av en fantastisk resa dit. Det, och musikalsånger.

Malin Söderberg

2. Borderlands 2

Jag spelade aldrig ettan, trodde inte det var något för mig. Det kan bero på att jag inte hade så många spelande vänner då. Det har jag dock idag och jag är väldigt glad åt att de drog med mig på de äventyr Borderlands 2 svept med mig i. Gearbox uppföljare gör så fantastiskt mycket rätt med sitt stilsäkra loot-jagande; allt från ninjor med obestämt kön, dialogporr, Tiny Tina, humor, bäst skurk sen Kefka, ca en fantasiljon vapen och röstskådespel i världsklass till det otroliga omspelningsvärdet. Raptr listade detta som det mest spelade nya spelet 2012. Svampriket listar det som årets näst bästa spel.

Tobias Andersson