GOTY 2012

Årets överraskning

Jag gillar enkelt, tanklöst, digitalt mord. Det går inte att komma ifrån att virtuellt dödande är tokroligt. Men när man på senare år börjat utvecklas från att jaga monster, rymdskurkar och nazister och istället placerats öga mot öga med soldater från moderna, realistiska konflikter har mordets tjusning fått en bitter eftersmak.

Att slakta en miljon rymdvarelser i ett intergalaktiskt krig spelar ingen större roll, eftersom det är på låtsas, men att döda muslimer i drivor för att skydda goda kristna amerikaner från religiösa knäppskallar med bomber – ger en alldeles för nyanslös bild av verkligheten. Ska man skildra realistiska konflikter får man plötsligt ett större ansvar.

Spec Ops: The Line är inte briljant. Absolut inte. Det är jävligt oslipat, i många aspekter. Det är inte årets spel. Men det har en ambition som går utöver vad majoriteten av spelen i genren ger sig på. Man försöker, och lyckas i alla fall delvis, med att visa att konflikter sällan består av gott mot ont. Visst skjuter man människor från mellanöstern, men för första gången ställer spelet frågan: vem är det egentligen som gör fel här?

Spec Ops: The Line gjorde något ingen hade förväntat sig av det. Något jag inte ens trodde var ett alternativ i dagens klimat. Och därför är spelet definitivt årets största överraskning.

"Du, det var kanske inte så schysst att panga 3648 araber i fejset." "Nä..."

Kommentarer

 1. Alex skriver:

  “Men när man på senare år börjat utvecklas från att jaga monster, rymdskurkar och nazister och istället placerats öga mot öga med soldater från moderna, realistiska konflikter.”
  …Så går något sönder i mig?

  Verkar intressant, detta.

 2. gabbay skriver:

  Instämmer om det här. Riktigt bra även om vissa scener har stulits från
  Apocalypse now.

  Se till att spela Hotline Miami om du vill ha en överraskning av guds nåder.

 3. AnderssonX skriver:

  Håller också med här.

  Hade svårt för spelet från början men gillade det till slut riktigt mycket!

 4. Linus Svensson skriver:

  Alex: Heh. Verkar som jag missat halva meningen där. Men det är fixat nu!

  Babbay: Spel kommer tydligen inte undan att vara lillebror till filmen, men spel som Spec Ops visar att det i alla fall finns ambition. Om man nu bara kunde lita på det egna formatet tillräckligt!

Skriv en kommentar