”Netflix-tipset” är en serie inlägg där jag tipsar om en bortglömd eller förbisedd film eller tv-serie som finns tillgänglig på tjänsten Netflix.

Jag har gång efter annan berömt den brittiska tv-serien Top Gear och flera gånger kallat den för ”världens bästa tv-serie”. Konceptuellt så kretsar den kring bilar och fordon, och visst kan jag uppskatta Ferarri-onani eller ett dragrace mellan en Nissan GTR och Porsche 911. Men det är inte bilarna, motorerna och hästkrafterna som gör Top Gear så mästerligt. Det är allt annat.

Bäst av allt är de special-avsnitt programledar-trion gör med jämna mellanrum. De har tagit sig till nordpolen i en bil, åkt moped genom Vietnam och korsat Amerika i typiska, hyffsat dassiga amerikanska bilar. Varje gång har de timmeslånga programmen trollfört mig som tittare från början till slut. Top Gear är nämligen så mycket mer än ett program om bilar. Det är ett äventyrsprogram, ett humorprogram – ett program som inspirerar, fascinerar och framförallt underhåller.

I centrum av allt står de tre programledarna; Jeremy, Richard och James. Deras dynamik saknar motstycke i tv-rutan, oavsett ämne. De skojar med varandra, gör narr av varandra och tar hand om varandra. Allt på hjärtfullt, typiskt brittiskt sätt. Som tittare köper man snabbt de karaktärer (Captain Slow, Hamster-Hammond osv.) som finns bakom namnen och lär sig älska dem allt mer.

Det är en riktig lyx att i stort sett allt av det bästa Top Gear gjort nu finns på Netflix. Har du inte sett programmet finns det ingen ursäkt. Det spelar ingen som helst roll om du gillar bilar eller inte. Top Gear är så bra som ett tv-program kan bli.

För enkelhetens skull: Det bästa från Top Gear, enligt Brunlöf;

  1. Polar Special – Säsong 9, avsnitt 1
  2. Vietnam Special – Säsong 12, avsnitt 8
  3. Botswana Special – Säsong 10, avsnitt 1
  4. Bolivia Special – Säsong 14, avsnitt 6
  5. Reliant Robin – Säsong 15, avsnitt 1