Krönika

Åldersmärkningars gissel

Alla spel har åldersmärkningar och det är lätt att se om ett spel är lämpligt för ens barn att spela genom att tolka de små symboliska bilderna bredvid PEGI:s eminenta åldersmärkning. Det som PEGI däremot inte kan tala om för oss är huruvida det är OK för barnen att titta på när VI föräldrar spelar.

Är det OK för min snart 11-åriga son att titta på när jag spelar Dishonored? Eller BioShock? Eller varför inte Sleeping Dogs eller Hitman?
Är det OK för min snart 11-åriga son att titta på när jag spelar Dishonored? Eller BioShock? Eller varför inte Sleeping Dogs eller Hitman? Var drar man gränsen? Vid läskiga eller våldsamma spel eller vid spel med sexuell innuendo? Det är här PEGI inte kan hjälpa mig längre. För ett spel där barnet är den som har kontrollen blir mycket läskigare än ett spel där mamma/pappa har kontrollen. Det blir mer som en film när det är någon annan som spelar.

Hur kan jag då veta det undrar ni nog nu? Jo, pga min egna räddhågsna natur. Jag älskar skräck i alla former. Maken tvingas titta på flera skräckfilmer i månaden och för mig spelar det ingen roll om det är lågbudgetfilmer eller riktigt påkostade specialeffekter. All skräck ska ses och samma sak gäller spel, men med ett undantag. Jag köpte Condemned när det kom ut efter att ha halvt skrämt ihjäl mig av spel som Resident Evil, Silent Hill och Eternal Darkness, men efter bara ett par timmars spelande fick jag sluta spela. Jag klarade inte av skräcken.

Ett par år senare träffade jag min man och han berättade hur mycket han gillade Condemned så han fick snällt sätta sig och spela det igen, fast med mig som publik. Det gick bra att titta på när han spelade, men jag kan fortfarande inte spela det själv, jag får helt enkelt panik.

Min poäng är i alla fall att det inte är samma sak att titta på när någon annan spelar som när man spelar själv. Här hemma är vi rätt strikta med vilka spel som får spelas, och även vilka spel som barnen får titta på när vi spelar. De får inte titta på Dead Space, eller Sleeping Dogs eller Hitman, men BioShock har de fått titta på och även Assassin’s Creed. Mycket baserar vi vår bortsållning på om spelet är kvinnoförnedrande eller innehåller väldigt grafiskt våld eller om det helt enkelt är jäkligt läskigt.

Jag kan inte ge er en lista på OK spel och icke-ok spel som ni kan utgå ifrån utan bara ni som föräldrar kan bestämma vad ni tycker är lämpligt och inte. Det enda ni bör göra är att faktiskt tänka till och ha någon slags plan för vad ni anser vara lämpligt för era barn och varför. För i slutänden så är det rätt skönt att ha en redan utstakad plan, oavsett hur den ser ut.

Kommentarer

 1. David skriver:

  Tycker inte att det finns någon större skillnad mellan film och tv-spel i det här avseendet. Ett yngre barn bör inte titta på filmer som Saw av samma anledningar som hen inte bör uppleva spel som Resident Evil 4. Oavsett om barnet tittar på eller spelar själv talar åldersmärkningarna ett tydligt språk.

 2. Trollian skriver:

  Avgå.

 3. Samson Wiklund skriver:

  Trollian: Varför har du slutat kalla dig Johan Jöneborn som du gjorde när du kommenterade på retroresan förr?

 4. Johan Jöneborn skriver:

  Vet inte, postade från jobbet och brydde mig faktist inte om att se vad för användarnamn som stog iskrivet.

 5. Aftonstjaerna skriver:

  Min dotter är bara 2.5 år än, men så som jag tänker just nu är att det som skildras på skärmen oavsett vad det är har en åldersmärkning pga dess innehåll. Nu vet jag inte hur PEGI fungerar men typ innehåller spelet blod får det en ålder, innehåller det sexuella scener får det en annan osv. Jag personligen känner inte att min dotter får mindre våld presenterat för henne om om skjuter någon i tex Hitman eller om jag gör det.

  Nu är hon som sagt ännu för ung för att ens se på TV så jag kanske tänker annorlunda när hon är i tioårsåldern? Men som jag alltid sagt, med ett sunt förnuft och att man diskuterar det som sker med barnet efteråt så kan man nog tänka på de flesta åldersgränser lite 😉

  Bra skrivet! Keep it up!

 6. Samson Wiklund skriver:

  Aftonstjaerna: PEGI har faktiskt ett hyfsat bra system för att visa dels vilken ålder de rekommenderar men också varför just detta spelet fått denna märkning. Det är itne så att det finns skalor i form av “droger < våld < sex" utan snarare att de har tolerans för vissa saker på vissa nivåer. PEGI märker ju inte bara ålder utan också vilken sorts content det är som motiverat detta. Ett spel med "13 pga naket" men utan märkning för våld innebär att våldet är max så pass att det skulle godkännas på "7 pga våld". Om du som förälder inte har problem med naket kan du alltså köpa spelet till din sjuåring utan att oroa dig. Läs mer om det här: https://www.svampriket.se/2012/03/vad-spelar-de-egentligen/

 7. Magnus Reuter skriver:

  Jag har samma problem, men brukar tänka att om barnen inte får spela det borde de inte heller få se det. Men senaste tiden har vi släppt lite på gränserna. Tycker t.ex att Halo 3 är helt ok för en 8-åring att spela, det visas hemskare saker på barnkanalen, och Skate 3 (som har 16-års gräns!!??) har vi tillåtit en längre tid.

  Men det skulle vara bra att som förälder ha en lista med spel kombinerat med åldersgräns och en beskrivande text som förklarar varför spelet fått just den rekommenderade gränsen. Det är något som jag tycker ni borde ta upp här på Svampriket!

  Är det t.ex svordomar som gör att ett spel får lika hög åldersgräns som ett där det sprutar blod åt alla håll tycker jag att det är nåt fel med systemet …

  Vårt största problem är att vi vuxna inte bryr oss så mycket om åldersgränsen på spelen, vi utgår istället för innehållet. Men vårt barn kan inte se det så och tycker om vi tillåter Skate som är 16-års märkt så borde det gå bra att spela ALLA spel som är märkta med 16.

  Nästa problem är också att en del kompisar får spela vad som helst och det är ju ett problem när de leker hemma hos varandra och pratar på skolan osv. Helt plötsligt vet min unge som aldrig spelat ett visst spel mer detaljer om det än vad jag vet som faktiskt spelar spelet.

  Ber om ursäkt för en kanske väldigt ostrukturerad kommentar ..

 8. Samson Wiklund skriver:

  @Magnus Reuter:
  Som jag precis innan sa till Aftonstjärna:
  PEGI:s system visar vad för sorts innehåll som motiverat åldermärkningen.

  Läs mer om det här:
  https://www.svampriket.se/2012/03/vad-spelar-de-egentligen/

 9. Magnus Reuter skriver:

  @Samson:
  PEGI är ju jättebra med sina märkningar som visar vad spelet innehåller men jag förstår inte vilka normer som påverkar här. Det är ju stor skillnad på vad man tycker är ok i olika länder.

  T.ex Skate 3 fick alltså sin 16-års gräns pga realististkt våld OCH svordomar ..

  Vadå realistiskt våld? Är det verkligen för grafiskt när man ramlar av skateboarden? Hade det fått en lägre åldersgräns om det hade varit sämre upplösning? Kanske om vi använder kablarna som följde med istället för HDMI?

  Är svordomarna verkligen så grova att man måste vara 16 för att palla med dem? Hade de varit direktöversatta till svenska kanske jag skulle kunnat hålla med men engelska svordomar känns inte särskilt kränkande .. (min åsikt)

  Ur föräldrasynpunkt skulle jag nog ändå vilja ha en svensk variant av detta. Gärna med en förklarande text som beskriver närmare om och varför spelet är olämpligt eller inte. Lite som en recension .. typ som när ni skriver här på Junior ..

Skriv en kommentar