Alla spel har åldersmärkningar och det är lätt att se om ett spel är lämpligt för ens barn att spela genom att tolka de små symboliska bilderna bredvid PEGI:s eminenta åldersmärkning. Det som PEGI däremot inte kan tala om för oss är huruvida det är OK för barnen att titta på när VI föräldrar spelar.

Är det OK för min snart 11-åriga son att titta på när jag spelar Dishonored? Eller BioShock? Eller varför inte Sleeping Dogs eller Hitman?
Är det OK för min snart 11-åriga son att titta på när jag spelar Dishonored? Eller BioShock? Eller varför inte Sleeping Dogs eller Hitman? Var drar man gränsen? Vid läskiga eller våldsamma spel eller vid spel med sexuell innuendo? Det är här PEGI inte kan hjälpa mig längre. För ett spel där barnet är den som har kontrollen blir mycket läskigare än ett spel där mamma/pappa har kontrollen. Det blir mer som en film när det är någon annan som spelar.

Hur kan jag då veta det undrar ni nog nu? Jo, pga min egna räddhågsna natur. Jag älskar skräck i alla former. Maken tvingas titta på flera skräckfilmer i månaden och för mig spelar det ingen roll om det är lågbudgetfilmer eller riktigt påkostade specialeffekter. All skräck ska ses och samma sak gäller spel, men med ett undantag. Jag köpte Condemned när det kom ut efter att ha halvt skrämt ihjäl mig av spel som Resident Evil, Silent Hill och Eternal Darkness, men efter bara ett par timmars spelande fick jag sluta spela. Jag klarade inte av skräcken.

Ett par år senare träffade jag min man och han berättade hur mycket han gillade Condemned så han fick snällt sätta sig och spela det igen, fast med mig som publik. Det gick bra att titta på när han spelade, men jag kan fortfarande inte spela det själv, jag får helt enkelt panik.

Min poäng är i alla fall att det inte är samma sak att titta på när någon annan spelar som när man spelar själv. Här hemma är vi rätt strikta med vilka spel som får spelas, och även vilka spel som barnen får titta på när vi spelar. De får inte titta på Dead Space, eller Sleeping Dogs eller Hitman, men BioShock har de fått titta på och även Assassin’s Creed. Mycket baserar vi vår bortsållning på om spelet är kvinnoförnedrande eller innehåller väldigt grafiskt våld eller om det helt enkelt är jäkligt läskigt.

Jag kan inte ge er en lista på OK spel och icke-ok spel som ni kan utgå ifrån utan bara ni som föräldrar kan bestämma vad ni tycker är lämpligt och inte. Det enda ni bör göra är att faktiskt tänka till och ha någon slags plan för vad ni anser vara lämpligt för era barn och varför. För i slutänden så är det rätt skönt att ha en redan utstakad plan, oavsett hur den ser ut.