Som några av er vet så brukar jag och mina två vänner Tobias och Nidde vadslå på varje ny säsong av The Ultimate Fighter. Vi väljer ut tre fighters var i en på förhand utsatt ordning, där fösta valet är värt ett fullpris-spel, det andra en flaska sprit och det tredje en pizza. Skulle någon av de fighters vi väljer vinna hela tävlingen får vi kräva priset fightern representerar av de två andra. Ett koncept som vi nu kört under några säsonger och som gör serien lite mer intressant att följa.

Säsong 17 satte igång i veckan och lovar på förhand att vara bättre än föregående säsong (som troligtvis var den sämsta hittills). Under gårdagen lade vi våra sista bets och så här har vi valt under säsongen;

Niddes förstaval:
Uriah Hall (7-2-0)

Uriah hade troligtvis varit mitt förstaval också om jag fick välja allra först. Han såg helt grym ut i sin elimineringsfight, stor och stark, med en grym stand-up och ett dominant sätt att slåss. Verkar på förhand vara en av favoriterna och jag förstår varför.

Men favoritskapet är en tung mantel att bära och jag hoppas för min egen skull att det tynger ner Uriah, att han får en riktigt tuff match redan i första ronden. Eftersom säsongen kvalitetsmässigt verkar oerhört jämn denna gång finns det i min bok många som kan möta upp och till och med stoppa Uriah.

Anders förstaval:
Jimmy Quinlan (3-0-0)

Mitt förstaval föll som så ofta på en kille med stark brottning. Detta har varit ett lyckat recept för otaligt många UFC-fighters och min favorisering har också lett till att jag vunnit våran betting vid ett tillfälle. Där det är enkelt att visa upp flashig stand-up är det i mina ögon betydligt mer förtroendeingivande att visa kraft och tryck i brottningselementet. Jag tycker Jimmys brottning såg klockren ut, men det fanns också andra aspekter av hans ”game” som tilltalade mig.

Framförallt såg hans ”ground-and-pound” genomarbetad ut och det är ett väldigt bra verktyg att ha kombinerat med en dominant brottning. Utöver det imponerades jag också över hur komplett Jimmy tycktes vara. Jag hade svårt att hitta luckor eller brister och det ska bli minst sagt spännande att se vad han kan åstadkomma i huset.

Tobias föstaval:
Luke Barnatt (5-0-0)

Luke var också en av de som verkligen imponerade på mig i elimineringsfighten. Han har riktigt bra reach och verkar kunna utnyttja den väl. Ett sådant övertag kan ställa vilken motståndare som helst på obekvämt territorium. Därtill verkade hans stående stil vara genomarbetat och utan större brister.

Lukes största styrka listas på officiella hemsidan som ”Allround” och det är ju naturligtvis en riktigt bra styrka att ha i denna turnering. Det som jag fastnade vid var dock förmågan att ta stryk och ändå fortsätta avancera och slåss offensivt. Jag tror många får se upp för Luke i denna tävling.

Niddes andraval:
Tor Troeng (15-4-1)

Årets upplaga äras av en svensk i huset (även om namnet låter norskt). Tor kommer från Umeå och anses av den lokala scenen vara mer än redo för UFC och MMA-fighting på högsta nivå. Detta återstår att se. Men jag hade också valt Tor relativt högt om jag hade haft chansen – främst för hans redan uttalade välutvecklade submission-game.

Jag imponerades också över Tor som person. Det var inget tårfyllt snack om familj och uppoffringar inför fighten, han pratade om att han skulle hitta ett sätt att vinna och det gjorde han. Sen är det alltid kul att se svenskar prestera inom MMA och även om jag inte har med honom på min tipskupong kommer jag heja på honom inombords.

Anders andraval:
Adam Cella (4-0-0)

Adam var först ut bland årets fighters och personligen känner jag att jag glömde bort honom lite efter raden imponerande fighters som visade upp sig. Därför var det tur att jag förde anteckningar under hela elimineringsprocessen, tack vare dem kunde jag nämligen minnas att Adam verkade ha bra stående egenskaper samt ett submission-game som bevisligen fungerade.

Det som sålde mig helt var dock hur hungrig Adam verkade vara. Hunger är ett ofta förbisett element inom MMA och jag tror att en hungrig fighter markant förbättrar sina chanser oavsett vilka egenskaper hen har i övrigt. Adam Cella är långt från favorit och valdes föst i sjätte omgången men jag tror på honom.

Tobias andraval:
Clint Hester (7-3-0)

Clint verkar vara en riktigt bra allround-fighter och jag ser honom på förhand som en av favoriterna. Jag hade själv valt honom som ett tredjeval om inte Tobias norpat honom. Dock brukar jag vara försiktig att välja favoriter eftersom de sällan lever upp till hypen. Och jag ifrågasätter också Clints stamina, då han är en riktigt stor mellanviktare som troligen behöver dränera sig ordentligt inför varje match.

Men Jon Jones valde honom som förstaval till sitt lag. Och jag skulle inte bli förvånad om det också är Clint som står för den redan hypade brutala knocken som enligt trailern ska äga rum under denna säsong av The Ultimate Fighter.

Niddes tredjeval:
Kelvin Gastelum (5-0-0)

Även här har vi en fighter som jag var väldigt sugen på att välja. Kelvin visade upp bra cardio i sin match och verkar dessutom vara väldigt stryktålig – en ganska bra egenskap att ha i ”världens tuffaste turnering”. Vi fick inte se supermycket av Kelvins ”game” men det jag såg verkade rätt genomarbetat, om än inte vidare imponerande. Kelvin kommer in som något av en underdog i tävlingen men det behöver inte betyda något alls egentligen.

Kelvin valdes först i sjunde omgången av Chael Sonnens lag och eftersom coacherna alltid scoutar alla fighters en tid innan turneringen börjar så har detta en betydande roll för mig.

Anders tredjeval:
Josh Samman (9-2-0)

Och på tal om lite erfarenhet så saknar även Josh ett ordentligt MMA-record. Men Josh verkar vilja showa och fightas underhållande, vilket för mig skallrar om att han tycker det är väldigt kul att syssla med MMA. Om man bortser från hans rätt konstiga teknik så verkar hans främsta vapen vara ground-n-pound, vilket kan räcka väldigt långt.

En annan egenskap som jag värderar högt är hans förmåga att lyssna på direktiv. Med så lite erfarenhet som Josh har behöver han coaching mer än mellan ronder, och om han besitter förmågan att ta direktiv och justera sin stil under själva matchen kan han bli riktigt farlig. En spännande fighter som jag har förhoppningar på.

Tobias tredjeval:
Collin Hart (4-1-1)

Collin beskrevs som en modern version av Randy Couture, vilket inte är några små ord. Han har en stil som fungerat väldig bra i tidigare turneringar, med mycket preassure och dirty-boxing. Han sägs dessutom vara bra på samtliga aspekter av MMA, vilket gör honom redo för allt tänkbart motstånd.

Det återstår dock att se hur han står sig mot riktigt aggressiva fighters med riktig förmåga att avsluta sina motståndare. Om Collin kan ta stryk och poängfightas kan han ta sig långt, men för egen del hoppas jag inte på det.

Så ser våra bets ut. Det ska sannerligen bli en spännande säsong att följa och jag tror vi samtliga gjort några riktigt smarta och strategiska val. Imorgon är det dags för den första fighten och jag ska följa med spänning.

Vad tror du? Vem/vilka har du som favoriter under nuvarande säsong?