Jag skriver den här texten med fara för eget liv. Det är en kritik mot en av Svampriket 2.0’s allra mest heliga ritualer, ett uppkäftigt anfall från ett mer progressivt Svampriket 3.0. Det kommer inte uppskattas av storsvampen och straffet lär vara hårt. Kanske kommer Samson installera virus på min dator som gör att alla porrbilder jag googlar byts ut mot Ludde i mankini. Kanske kommer Tommy ljudlöst smyga in och måla penisar i ansiktet på mig när jag sover. Kanske kommer jag bli fasthållen och tvingad att lyssna på Anders kompletta Planescape Torment-sagostund. Kanske måste jag se på medan Malin lockar över Tobbe på gammrävarnas sida med sin kvinnliga charm eller, kanske mer troligt, hot om våld. Vilket det blir är omöjligt att sia om och det spelar heller ingen roll. Det som måste sägas, måste sägas.

Jag hatar GOTY-listor.

Samma visa varje år, jag kollar igenom spelen jag spelat i år, inser att majoriteten är minst ett år gamla, får fram en kort lista med aktuella spel, försöker sätta vitt skilda upplevelser mot varandra, blir missnöjd, gör någon annan missnöjd, blir missnöjd över någon annans val, inser att jag missat i princip alla årets riktigt bra spel, grämer mig, surar, färdigställer listan, inser att jag glömt hälften av spelen jag spelat, gräver ner mig i en snöhög.

Jag hatar GOTY-listor. Jättemycket.

Värdelösa, är vad de är. Jag satte personligen Halo 4 över Borderlands 2, vilket ännu idag ger mig magsår. Visst, Halo hade färre svaga komponenter än Borderlands, men Borderlands hade också så förbannat många fler komponenter. Om man slår ut ett slags medelvärde över hur bra spelens olika delar var, då vinner Halo. Men om man bara adderar, då blir det troligtvis Borderlands som går segrande ur striden. Hänger ni med på mitt resonemang? För det gör knappt jag. Och jag har ändå idisslat tanken i en månads tid nu.

Var fan är mitt pris?

Och årets hipsterspel, den tveksamma äran som gick till Super Hexagon, borde den titeln inte tillfallit Catherine, som världen över fick folk i mediebrillor att bli uppspelta i boxershortsen? Och varför fick inte Thomas Was Alone en helt egen kategori?

I ren frustration har jag slagit hål i en Skoda och knäckt grannens katt över knäet. Bara tanken på listfan får mig att urtidsvråla så att glasrutor i hela Småland rasslar sönder. Bannlys skiten. Förbjud! Beordra omedelbart stopp med hot om våld.

Jag hatar GOTY-listor. Av hela mitt hjärta.