Det är nyårsafton. Det ska strax bli 2013 och klockan är bara minuter från midnatt. Jag står i mitt vardagsrumsfönster och fnyser åt fyrverkerierna. ”Vilka idioter.” Jag har inte en droppe alkohol eller annan berusning i kroppen utan har firat nyåret med chokladpraliner, nachos och Ginger Ale. Nu styr jag mot sängen för det är dags att sova. Imorgon ska jag upp tidigt. När hela svenska bananfolket sömndrucket ska ringa efter årets första pizza ska jag sitta nykter, pigg och hånle.

klockan 06:50 dagen efter tar jag en buss mot pendelstationen, vidare mot T-centralen och sedan med tågsätet som tidigare kallade sig X2000 mot Malmö.

Det har blivit 2013 och en av världens charmigaste traditioner är på väg att börja.

Level Up gick tidigare under det lite mindre sexiga namnet ”Nyårsträffen” och är kort förklarat ett scoutläger för nördar. Fast inomhus och utan kanoter eller knopar. Spelföreningen Terebi Ge-mu bokar lokaler och släpar utrustning sedan är det spelfestival för fulla muggar. I årets temarum, kallat ”6 dagar, tre decennier”, är spel och inredning anpassade efter årtionden. Dag 1-2 är det 80-tal och vi spelar allt från Intellivision och NES till Joakim von Ankas Fantastiska Affärer och Drakborgen.

Team Makin' Bacon Pancakes

Som vanligt på Level Up pågår ständigt achievement-jakten. I år är den mindre fokuserad på att klara bravader på skärmen och mer på att vara finurlig och kreativ i att hitta lösningar. Allt från spelkuriosa till uppfinningsrikedom prövas när vi bland annat ska lyckas smygfotografera funktionärer, lyssna på ljudeffekter för att muntligt föra dem vidare till gissande lagkamrater och leta efter oväder i spel från 80-, 90- och slutligen 00-talet (det återkommande temat om de tre decennierna).

Det är lekfullt och genuint kamratligt. Det är inte som när man hittar sina gelikar på en trevlig festival eller som när man träffar en kär gammal vän. Känslan av att vara på Level Up liknas istället bäst vid att vara på lekskolan igen. Varje rum är fyllt av nya spännande lekar och spel; allt finns där bara för oss. Vänliga funktionärer hjälper och fixar, vi får mat, äter allesammans ihop och när det är dags för nattning klockan 02:00 går vi gemensamt till sovsalarna och knyter oss.

Det är en nostalgisk verklighetsflykt som inte liknar något annat. Borta är allt poserande, raggande och festande. Alkohol är totalförbjudet, precis som på alla andra av Terebi Ge-mus evenemang. Ingen är häftigare än någon annan, ingen funderar på att istället dra ut på krogen för att hitta någon att byta saliv med och ingen suckar över hur töntiga alla är som bara vill stanna och spela tillsammans.

Det kostar att åka hit. Man måste vara ansvarsfull, vuxen och stor nog att erkänna för sig själv att man inte vill supa bort nyåret, men när man väl är har är det fritt fram för barnet i en att få fritt spelrum.

Level Up är det bästa från din barndom; ett äventyr med mjuka kuddväggar där piratskatter väntar och tidsmaskiner är verklighet – om du är vuxen nog att vara barn igen.