UPPDATERING: David Hayter postade det här, om sina tankar kring det hela.

Som vi har pratat om i Svamppod så twittrade David Hayter till sina följare och frågade dem vad de skulle tycka om han inte var med i nästa Metal Gear Solid. Det var inte riktigt klart hur man skulle tolka den frågan. Vill han inte göra rollen mer? Försöker han förhandla fram bättre betalt? Kommer han spela någon annan, som inte är Solid Snake? Eller är han orolig att han inte kommer få vara med i nästa spel, och vill övertyga Kojima att låta honom fortsätta vara Solid Snakes röst. Nu har Hayter sagt på Twitter att han inte ens har tillfrågats att spela Solid Snake. I en intervju med Geoff Keighley som började otroligt pinsamt, har dessutom Hideo Kojima sagt att David Hayter inte kommer vara rösten till Solid Snake och att den rollen nu kommer spelas av någon annan. Ingen vet ännu vem den nya rösten är.

Så varför göra sig av med Hayter för det engelskspråkiga men behålla Akio Ohtsuka?
Kojima säger att anledningen till att man inte bad Hayter att spela Solid Snake igen är för att man vill göra det här till ett nytt Metal Gear Solid som återskapar serien, och att man vill att det ska återspeglas i Snakes röst. Den anledningen är kanske bullshit, eller så är det bara Kojima som kör sitt vanliga mystiska missledande snack. Men om det är sant så kan man ju undra varför titeln har en femma. Det Kojima verkar beskriva låter lite som en reboot, och då kan det kännas konstigt att låta spelet heta Metal Gear Solid V — även om man nu verkar satsa på romerska siffror. En annan sak som får mig att undra är det faktum att man tydligen behållit Snakes japanska röstskådespelare. Så varför göra sig av med Hayter men behålla Akio Ohtsuka?

Även om (som jag förstått det) röstskådespelare är mycket mer bundna till sina roller i Japan, och det är nästan otänkbart att byta ut en karaktärs röst utan att ha en bra anledning, kan jag inte låta bli att misstänka om det varit lite bråk på gång. Om det handlar om att Hayter ville ha för mycket betalt under förhandlingarna skulle han förmodligen inte skriva att han inte ens blivit kontaktad, så var det här något Kojima bestämde sig för redan efter deras senaste samarbete? Eller så är det här bara ännu ett trick som spelas på fansen.