Krönika

Licensspelet som måste bli bra

Jag vill att det ska vara så genomskinligt som möjligt att jag är ett enormt stort fan av South Park (Bevismaterial 1, Bevismaterial 2). Jag har liksom varit med från början när säsong 1 visades på TV4 (sent på natten, efter Sen kväll med Luuk) och sedan vuxit upp tillsammans med serien. Trey Parker och Matt Stone har alltid lyckats utveckla serien till att kännas aktuell och oförutsägbar och jag har varit, och är fortfarande, en av deras mest hängivna fackelbärare.

Matt och Trey har också låtit det vara ganska genomskinligt att de båda är rätt aktiva gamers. Referenser har haglat och stundtals har hela avsnitt handlat om World of Warcraft, Guitar Hero eller Cartmans jakt på ett Nintendo Wii. Och det har också funnits spel som burit seriens namn. En renodlad cash-in från 1998 där man kastade snöbollar ur förstapersons-vy, en cart-racer här och ett tower defence spel där. Det sistnämnda var faktiskt rätt underhållande men levde knappast upp till seriens namn.

Men nu verkar man ha något på gång. South Park: The Game ska enligt planen släppas under 2012 och utvecklas av självaste Obsidian. Matt och Trey ser över utvecklingen och de har även skrivit handlingen och all dialog, som de också själva spelat in. Samarbetet mellan South Park-studios och Obsidian beskrivs som väldigt nära och inledningsvis gav Matt och Trey utvecklarna 15 års material från serien, tillsammans med direktiv över vilka färger och texturer som passar in. I en intervju med Game Informer nämns en rad referenser, bl.a. Materia-systemet från Final Fantasy 7, stridssystemet från Paper Mario-serien och att man valt att använda Dungeon Siege 3-motorn.

Det som dock får min hjärna att spinna på högvarv är dock att man kommer kunna använda sig av summons i spelet. Brian Boitano, någon? Spelet ska bli ett traditionellt rollspel med en tyst protagonist som man skapar och designar själv, varpå man får hjälp av Cartman själv att välja mellan spelets fem olika klasser; Paladin, Adventurer, Rouge, Wizzard och en femte klass som Cartman väljer åt dig. Jew.

För mig låter det här som en våt dröm. Ett spel av gamers, för gamers och i ett universum jag länge velat besöka under rätt förutsättningar. Visst kan det fortfarande bli kattskitspannkaka av allt men jag är just nu snudd på oändligt peppad, så till den grad att jag faktiskt sätter detta spel på förstaplats över framemotsedda spel under 2012. Före exempelvis GTA V. Det ni.

Kommentarer

 1. Timmy Avgrundsvrål Sjöberg skriver:

  GTA har väl inte varit relevant på länge, South Park å andra sidan är ju alltid aktuellt. Trånar efter detta spel!

 2. SpeLinnea skriver:

  Jag försöker hålla mig från att höja det till skyarna, men innerst inne jag är minst lika exalterad och hoppfull som du inför det!

 3. Tobias skriver:

  Undrar hur judeklassen kommer att spelas, ska bli intressant att se.

 4. Anders Brunlöf skriver:

  Tobias: “The new class is described by Obsidian as a sort of Paladin/Monk high-risk/high-reward class.

  “The closer he is to death, the more powerful his abilities become,” said Matt Mclean, lead designer on the game. “So you’re strongest when you’re at one hit point, but you’re also just about to die.”

 5. Tuve skriver:

  Inte spelat ett South Park-spel sedan det till Nintendo 64.
  Och det konstigt nog, gillade jag!

  Jag är måttligt intresserad av det här spelet. Inget jag riktigt ser fram emot så värst mycket.

 6. Oh dear, låter för bra för att vara sant!

 7. Anders Brunlöf skriver:

  Tuve: Själv gillade jag “Lets go Tower Defense”. Men det här ska enligt uppgift bli en full-release, och då finns det mer utrymme för att ställa krav.

  David: Eller hur! Jag hoppas verkligen att det här kan bli en riktig sleeper-hit för 2012.

 8. Anders Brunlöf skriver:

  Till er som tycker det här verkar intressant hittade jag ett ganska bra vattenhål; http://www.gameinformer.com/p/southpark.aspx

 9. Jag är lite intresserad av vad som kommer att hända med det här spelet, snarare än intresserad av spelet som sådant. Men en judeklass låter helt awesome. Det kommer jag lätt att spela som, om jag spelar det.

  Det konstiga i alltihopa är att Obsidians absoluta styrka som spelmakare vanligtvis är deras manus. Om det är Trey och Matt som skriver det … tja, då tar man ju liksom bort huvudanledningen till varför man borde välja Obsidian i första skedet. Annars brukar deras spel ju vara ganska buggiga, även om Dungeon Siege 3 verkar ha klarat sig rätt bra (utifrån vad jag, som inte spelat det, har hört från andra).

  Vi får väl se. Som sagt, jag är intresserad av hur det här slutar.

 10. Nidde skriver:

  På TV4?
  Pffft, själv satt man och tankade hem avsnitt i Real Media och väntade på att Canal Plus skulle börja sända avsnitten efter att de annonserat att de köpt in serien; som man sedan spelade in på VHS.
  “TV4”, huff! Whippersnapper.

 11. Anders Brunlöf skriver:

  Nidde: Det var under en tid då jag inte ens hade Internet i min bostad. Oh the days!

 12. Orp skriver:

  Det verkar faktiskt som att det äntligen kan bli ett bra South Park-spel.

Skriv en kommentar