För lite över ett år sen berättade jag om mitt nyfunna intresse för/beroende av den underbara genren idle games. Jag spelade alla jag kunde hitta. Det var en intensiv period, och jag skaffade mig vad jag själv skulle vilja kalla en “förfinad palett” inom området.

Men ett efter ett föll till och med spelen jag uppskattade bort. Jag tröttnade på genren överlag. Men ett spel hängde kvar. Eller, det kanske är fel sätt att beskriva det. Kanske tröttnade jag inte på genren. Kanske hängde inte ett spel kvar. Kanske hittade jag helt enkelt spelet som gjorde alla andra idle-spel poänglösa.

Cookie Clicker

Det är lite mer än ett och ett halvt år sedan jag började spela Cookie Clicker. Sedan dess har spelet gått nästan konstant. När datorn varit igång (vilket den ofta gjort dygnet runt för att samla fler kakor) har spelet varit igång.

Klicka, klicka liten kaka

Klicka, klicka liten kaka

När ni pratar timmar tillbringade i Dragon Age eller Animal Crossing slänger jag huvudet bakåt i ett våldsamt hånskratt. Ingen av er har en suck mot timmarna jag lagt i Cookie Clicker. Visst, det är ett idle-spel, så mycket av det har varit inaktivt, men även med bara de aktiva timmarna räknade är det en vansinnig mängd. Alltså, direkt skrämmande.

Nu har det nästan gått en vecka sen jag startade Cookie Clicker mer än för att titta på det med sorg i ögonen i några sekunder. För min tid med Cooklie Clicker är över.

Jag har rensat cacheminnet en massa gånger under tiden jag haft Cookie Clicker. Massor med gånger. Det har inte varit något problem. Men så, plötsligt, den här gången, poof.

När paniken lagt sig satte tomheten in. Alles verloren. Eller inte alles. Men i alla fall hälften. Otaliga timmar. Borta. Bara sådär. Och det känns inte ens värt att fortsätta. Inte värt att försöka ta igen det som försvann.

Det kanske låte melodramatiskt, men Cookie Clicker har varit en konstant del i mitt liv under en lång tid. Ingen stor del, men hela tiden närvarande. Och nu är det slut med det.

Det här är ett avsked. Ett försök till katharsis. Cookie Clicker, vår tid är över. Men vilken tid det var.