I en tid där spel är buggigare än någonsin och patchar aldrig varit vanligare, är det förmodligen Nintendo som putsar och polerar sina spel mest innan release. Det är inte riktigt en helt rättvis jämförelse, eftersom Wii-titlarna inte är lika avancerade som de övriga konsolernas titlar. Men det innebär inte att Nintendo ändå slipar på ett nytt Zelda lika lång tid (om inte längre) än andra spelutvecklare arbetar på nya titlar. Men på sistone har till och med Nintendo blivit tvingade att börja arbeta på patchar för att reparera allvarliga buggar/glitchar i sina spel.

The Legend of Zelda: Skyward Sword har en bugg/glitch som gör att det inte går att ta sig vidare i spelet. Om du råkar prata med goronen under fel tillfälle är det kört för dig:

”The situation is caused by performing the following sequence of events during the Song of the Hero quest: At the beginning of the quest, go to Lanayru Desert to retrieve the song of the Thunder Dragon. In the Lanayru Mine, speak with Golo the Goron. Complete the Thunder Dragon’s event, and receive his song. Before heading to the forest or volcano regions, speak with Golo in the mine again. At this point, the forest and volcano events will no longer occur, making it impossible to continue.”

Det här kommer bli ett test för Nintendo. Det är nu de kommer behöva bevisa hur bra de kan sköta sånt här. WiiU kommer ha mer avancerad hårdvara än Wii, och spelen kommer vara mycket mer invecklade på många sätt och vis. Att behöva patcha ett och annat spel kommer vara oundvikligt. Nintendos första reaktion på det här var i stort sett ”vi är medvetna om problemet, men kan inte säga att vi tänker göra något åt det”. Men strax efter det lama svaret stod det klart att man faktiskt tänker patcha Skyward Sword, även om jag ännu inte sett att det hänt. Hur svårt kan det vara? Eller tänker de patcha andra saker när de ändå håller på?

Men det är inte bara Zelda som plötsligt drabbas av spelförstörande buggar/glitchar. Mario Kart 7 har även det drabbats. På banan Wuhu Mountain Loop går det att hoppa över ett enormt parti om du bara kör ner i vattnet på rätt ställe. Om du lyckas (vilket inte är speciellt svårt) har du vinsten så gott som garanterad, eftersom det är näst intill omöjligt för motståndarna att hinna ikapp. I ett lopp med åtta personer är det alltid någon som utnyttjar den här buggen, speciellt på de lite högre nivåerna där många är medvetna om den. Det innebär att det just nu är helt meningslöst att spela Wuhu Mountain Loop, samtidigt som det även innebär att det alltid finns fuskare som röstar på just den banan för att få chans att utnyttja buggen.

Det här är enligt mig ett större problem än Zelda-buggen, eftersom det drabbar alla hela tiden. Ändå har jag än så länge inte hört någon om att patcha Mario Kart 7. Det är upp till bevis nu, Nintendo. Hur kommer ni hantera patchandet på 3DS och WiiU?